10 vanliga hemplaneringsfel som kan undvikas

bygga husplanering vanliga misstag undvika fasad

Du bygger ditt drömhus och du har planerat allt bra, eller så tycker du det i alla fall. Har du redan tänkt igenom alla detaljer? Små budgetar och dålig planering kan leda till några katastrofala misstag. När man planerar ett hus du måste titta på projektet från många håll. Du måste titta på din livsstil nu och i framtiden. Du måste överväga familjeplanering – blir din familj större? Eller kommer dina barn att lämna boet snart? Har du övernattningsgäster regelbundet? Dåliga designbeslut kan göra ditt hem inte bara obehagligt, utan direkt ohälsosamt. Låt oss tillsammans titta på de 10 vanliga misstagen du kan undvika.

1. Uppvärmning, ventilation och luftkonditioneringsteknik i husbyggnadsplanering

husbyggnad planering hvac system luftkonditionering ventilation värme

Dålig planering här kan leda till fukt- och mögelproblem. Du bör också överväga växternas storlek. Om de är för små kan de inte kyla och värma huset effektivt. Du kommer att ångra detta under den kalla vintern och de varma sommarmånaderna. Omvänt använder de som är för långa för mycket energi.

2. Fel i Husbyggnadsplanering – Dålig planering av öppna ytor

hus bygga rymdplan väl bygga nischer garderob

Rymdplanering och design är avgörande. Tillräckligt lagringsutrymme är nödvändigt, men var uppmärksam på var du planerar det. Behöver du verkligen en stor klädkammare eller kan den byggas in i en alkov i sovrummet? Var uppmärksam på var skåpen ska placeras. Vill du ha en garderob för vinterrockarna i foajén eller så kan du ha dem i garderoben i sovrummet?

3. Dålig övergripande planering

husbyggnad planering designarkitektur överlägsen

När du utformar ditt nya hem bör du överväga din livsstil och vanor. Hur länge tänker du bo i det här huset? Behöver du planera kring hemmasäkerheten för små barn? Eller behöver du tänka på dina behov senare i livet när du når pensionsåldern? Tänk i förväg, långsiktigt, på vad du kommer att behöva i framtiden.

4. Dåligt upplysta rum

husbyggnad naturligt dagsljus golv till tak fönster

Lampor och uttag bör vara tillgängliga överallt. Samt fönstren – så stora som möjligt i varje rum. Naturligt ljus, om möjligt, bör vara den viktigaste ljuskällan. Tänk på att bygga takfönster.

5. Oanvända utrymmen

husbyggnad planering lite använda rum undvika gym

Ett inomhus lekrum eller gymdesign låter lockande, men kommer du verkligen att använda det utrymmet? Vad är nyttigt med ett gym där löpbandet används som klädhängare? Planera istället ett hemmakontor som fungerar som ett gästrum.

6. Planera tvättstugan

husbyggnad planering tvättstuga inbyggda vitvaror tapeter blommotiv

Tvättstugan med tvättmaskin och torktumlare ska vara relativt nära sovrummet. Vi föredrar tvättstugan på övervåningen, men många planerar att göra det i källaren. Det är ett individuellt beslut.

7. Planering av sovrummet

husbyggnad planering sovrum säng position färger

Sovrummet måste vara så långt ifrån buller och trafik som möjligt. Sovrummet ska inte vara nära eller ovanför garaget om du vill sova gott. Om ditt hem är en enda berättelse, ska sovrummet helst planeras i slutet av huset, bort från garaget. Helst ska sovrummet inte dela en vägg med det centrala vardagsrummet.

8. Köket i huset

husbyggnad planering kök vitt lanthus vintage inredning

Vad händer om du har händerna fulla av mat och andra inköp men måste gå runt i huset för att ha dem i köket? Den här platsen för köket är inte alls vettig. Det skulle vara bättre om det var nära ett garage eller den bakre ingången, liksom matsal och vardagsrum.

9. Garaget

husbyggnadsplanering garage nära kök tvättstuga

Det är att föredra att ha garaget på bottenvåningen och nära korridoren och köket. Om garaget ofta ser ut som centralstationen – med människor som kommer och går hela tiden, med smutsiga sportkläder, tunga ryggsäckar, shoppingpåsar, kan damm och smuts begränsas till köket och hallen.

10. Låt inte någon påverka dina beslut!

husbyggnadsplanering ordna bokhyllor efter färg

Du vet vad som är bäst för din familj. Professionella kan komma med förslag, men de kan inte berätta vad du ska göra och vad du ska göra.