Hängande bro och medeltida ruiner – Arkitektonisk förbindelse mellan två klippor

fågelskådning av Cornwall -staden Tintagel Castle med gröna områden och hängande bro

En hängande bro förbinder Tintagel Castle på den hårda nordkusten i Cornwall. Ruinen är en av de mest spektakulära historiska platserna i Storbritannien. Under lång tid var dock vägen till slottet en utmaning för besökare till den höga byn. Över hundra steg ledde till ruinerna på klipporna. De beställda arkitekterna hittade dock en lösning genom att använda en nybyggd bro som en gångbro.

Havsutsikt och hängbro

Ovanifrån av slott och ruiner som är förbundna med en hängande stålbro över gamla steg

Arkitektfirman William Matthews Associates och Ney & Partners skapade en inbyggd hängbro med två 30 meter höga cantilever-spänn som inte riktigt möts i mitten. Tintagel Castle Bridge är en gångbro över en 58 meter hög sluttning mellan två klippor, som åter förbinder två sidor av en medeltida ruin. Alla tolv stålsektioner av den nya gångbron installerades på platsen i North Cornish. Finjusteringen som krävs för att anpassa bron är nu klar. Både slottet och hängbron har varit öppna för allmänheten sedan söndagen den 11 augusti 2019. För första gången har arrangörerna infört säsongskort till slottet, som kan bokas i förväg på webbplatsen. Det rekommenderas dock att du bokar i förväg för att säkerställa åtkomst vid den tid du vill.

En historisk gångväg

medeltida plats med historien om kungen artus är ansluten till en modern hängbro

I oktober började arbetet med ett banbrytande projekt för att återansluta det uppdelade landskapet i Tintagel. Under medeltiden gick invånarna från ena sidan av platsen till den andra över en smal landbro som var lika hög som klipporna. Korsningen försvann dock mellan 1300- och 1600 -talen och slottet separerades av en naturlig klyfta. Den nya hängbron återställer den ursprungliga rutten och erbjuder besökare möjlighet att uppleva slottet som dess medeltida invånare en gång gjorde.

Rätt design

40 mm brett gap mellan fötterna på besökare på hängande bro över avgrunden

Den ansvariga myndigheten lanserade en tävling 2015 för att hitta det bästa laget för att designa den nya bron. Arkitekterna som nämns ovan skapade det vinnande konceptet. Syftet var att hitta en hängbro som var specialanpassad för Tintagel Castle och blandades in i det ikoniska kustlandskapet. Designen har två armar som rör varandra och är 40 mm från varandra i mitten. Klyftan representerar övergången från fastlandet till ön, liksom från nuet till det förflutna. Hängbrostrukturen är belagd med skiffer och har rostfria brystningar längs sin längd. Bron räcken är så vackert utformade att de försvinner till himlen på avstånd. Arkitekterna gav en lösning som inte krävde tillfällig formning som byggnadsställningar under byggprocessen.

Byggprocessen

närbild av material för gångbro av skiffer och stålskärm

Tintagel Castle stängdes av de lokala myndigheterna i oktober 2018 på grund av byggandet av den nya bron. De installerade också en kabelkran på plats, som entreprenören kunde använda för att fästa utrustningen och bygga grunden. Av denna anledning krävdes inte längre ställningar. Innan detta arbete utförde arkitekterna en rad geotekniska studier för att säkerställa att undergrunden kunde stödja detta. Vid den tidpunkt då kabelkranen var i drift började arbetet med att göra stålprofilerna på bron utanför byggarbetsplatsen. Dessa prefabricerade stålprofiler transporterades till Tintagel Castle och placerades. På detta sätt återupprättade laget den historiska kopplingen mellan fastlandet och ön bit för bit.

havsutsikt och landskap från tintagel castle i cornwall och hängande bro

Som nämnts ovan är stödarmarna huvudsakligen gjorda av stål och lokal skiffer från Delabole -stenbrottet. Detta är Englands äldsta arbetsbrott och är orienterat vertikalt efter leden. Ledstänger är gjorda av ek. Gångarna på vardera sidan är gjorda av skiffer och är ganska rustika. Men arkitekterna fann först att en mycket rustik finish på bron inte riktigt var lämplig. Så de tog samma material, men använde det på ett mycket fint och mer modernt sätt. Den avlägsna platsen på en klippa, de starka vindarna på platsen och utvecklingsrestriktionerna på grund av dess historiska och ekologiska betydelse gjorde att återansluta slottets två halvor till en verklig utmaning.

Rätt konstruktionsteknik för en hängbro

schloss tintagel slottsruiner med arkitektonisk anslutning, hängbro ny installerad

Entreprenören byggde de två bommarna under en period av ett år i Devon och transporterade dem till Cornwall i 5-ton bitar. Ingenjörerna använde en speciell kabelkran för att placera varje sektion när den skruvades ihop. Av denna anledning tog monteringsprocessen bara två veckor. För att förankra varje sida till klippan använde specialisterna rep för att hänga över avsatsen och borra stöd i stenytan. Det är en allmänt använd metod för att stabilisera klippor, som du kan se på förhöjda vägar i Alperna. Så det är en befintlig teknik, men det är ganska ovanligt i Storbritannien.

arkitekter bygger en hängbro mellan ruiner och klippor

En storm som närmade sig försenade den officiella öppnandet av bron eftersom den exponerade ön är osäker i extrema vindar. Men när besökare korsar den kan de gå över en naturlig stup som inte har korsats på detta sätt på 500 år. Tidigare fick besökare till Englands arv klättra uppför branta trappsteg och köa för en mycket mindre gångbro vid foten av klippan. Enligt legenden är det platsen där kung Arthur togs emot.