Vikt tak och panoramafönster kännetecknar denna fjällstuga i Andernas Chile

fjällstuga vikt tak trä utsikt sand grus

En liten fjällstuga med en ovanlig design ligger på den västra sluttningen av de chilenska Anderna. Turist- och bergsklättringsparadiset designades av Gonzalo Iturriaga Arquitectos 2015. Ett vikt tak präglar stugans arkitektur och påminner om ett tält, med de stora panoramafönstren som erbjuder en spektakulär utsikt över bergen. Den extraordinära konstruktionen ligger mitt i ett kargt landskap, som är täckt med mycket sand och stora grusytor. Det som gör utsikten så fascinerande är inte de gröna landskapen som i Alperna, utan de höga, imponerande bergstopparna, som är täckta med snö på vintern. Du kan lära dig mer om denna drömplats för passionerade bergälskare här.

vikt entréområde svart furuskivor fasad

Den ädla fjällstugan var utformad för en kulle i San Esteban kommun, bara 70 kilometer norr om huvudstaden Santiago de Chile. Volymen har en reducerad design och ytterfasaden är helt klädd med svarta tallbrädor. Intressant vikt tak markerar ingången till helghuset och symboliserar ett säkert, skyddat skydd. Den mörka färgen harmoniserar perfekt med den karga omgivningen utan att sticka ut.

helgen hem andes hydda panorama fönster vikt tak

På hyddans bakre fasad har de svarta brädorna ersatts av panoramafönster från golv till tak som ger fri sikt över de snötäckta bergen. Det finns också en liten betongterrass och en ursprungligen designad uteplats som var tänkt som en del av hela volymen. I stället för gräsmattor och växter är “trädgården” helt täckt med sand och grus. En lång men smal pool erbjuder den perfekta platsen att koppla av efter en lång vandring.

panoramafönster som speglar naturliga landskap

Idén till ett vikt tak inspirerades av bergstopparnas former och skapar en koppling mellan volymen och det omgivande landskapet. Weekendhuset ligger också lite ovanför marken för att ge intryck av något konstigt och tillfälligt.

fjällstuga andes interiör trä tak kök visa

Med en liten bostadsyta på bara 60 kvadratmeter erbjuder helghuset allt du behöver för en trevlig vistelse i bergen. Den har ett vardagsrum, två sovrum och ett badrum – det är allt du verkligen behöver här. Köket, inklusive matplatsen, erbjuder en hisnande panoramautsikt som också kan beundras från sovrummet. Den ljusa träpanelen på taket och väggarna skapar värme i interiören och står i kontrast till de svarta träskivorna för fasaden.

vikt tak bergstuga geometrisk form resort

Information om projektet:

Arkitektkontor: Gonzalo Iturriaga Arquitectos

Ansvarig arkitekt: Gonzalo Iturriaga Atala

Projekt: Refugio para un montañista (bergsklättringstuga)

År: 2015-16

Plats: San Esteban kommun, Chile

Boyta: 60 m²

vikt tak panoramafönster spegling landskap

böjd takingång till fjällstuga vikt takyta

vikt tak fjällstugan stil krage landskap

liten fjällstuga fasadbeklädnad trä svart pool

Chile andes fjällstuga vikt tak svart

krage landskap andes chile fjällstuga pool

Du kan läsa mer om arkitektkontoret här