Hur kan du köra duvor från balkongen och hålla dem borta? De bästa metoderna och tipsen

Duvor kan vara en riktig olägenhet, särskilt i storstäder. De erövrar inte bara hela stadens torg, utan trivs också på takterrasser och balkonger. Men om du har lagt mycket arbete på att inreda din balkong snyggt, vill du verkligen inte dela den med en duvfamilj. Hur du håller duvorna borta från balkongen, se den här artikeln.

Duvor på balkongen – vad man ska göra?

Duvor häckar på balkongen som om de var avskräckta

Duvor kan vara ett stort problem för din hälsa och livskvalitet. Häckande duvor lämnar spillning, och duvspillning är potentiellt skadligt för människor, men också för husdjur och andra djur. Därför kallas dessa fåglar ofta “luftens råttor”. Ljudduvorna gör, särskilt under den tid de avlar, är också mycket irriterande – och orsakar sömnlöshet hos människor. Av denna anledning är duvavvisande en välkänd form av skadedjursbekämpning i stora städer.

Det finns olika tillvägagångssätt för att hålla duvor borta, men även andra större eller mindre fåglar. Du kan skrämma bort duvor genom att manipulera deras naturliga reaktioner eller genom att jaga bort dem med saker som de inte gillar. Fågelbekämpningsmedel gör områden mindre attraktiva för duvor att bo eller sitta på, och fågelskrämmor hindrar dem från att komma in i attraktiva områden. Båda metoderna hjälper duvor att säkra balkonger och andra områden.

Vad hjälper mot duvor på balkongen?

Vad man ska göra mot duvor på balkongen

Den första frågan som måste ställas är vad dessa fåglar inte gillar och vad som kan avskräcka dem. Vi har listat de olika alternativen nedan.

De bästa avstötningsmedlen manipulerar en duvs fysiologiska eller psykologiska karaktär. Även om några av dem kan orsaka lindrigt lidande, är dessa metoder humana och ofarliga. Observera dock att vissa av dessa endast fungerar under en begränsad tid.

Kör bort duvor med ljusreflektion

Häng CD -skivor mot duvor på balkongen

Olika föremål som reflekterar solen kan användas mot de irriterande fåglarna, eftersom duvor är allergiska mot dem. Du kan till exempel använda gamla CD -skivor genom att trä dem på ett snöre och hänga upp dem på balkongen som en mobil. Andra ljusreflekterande föremål som glasbollar, plastbollar eller till och med aluminiumfolieremsor kan också skrämma bort duvorna.

När du väljer reflekterande ytor för att avskräcka duvor utnyttjar du fåglarnas naturliga reaktioner, men det orsakar inte skada. Den reflekterande ytan är ganska förvirrande för duvorna och kommer att leda till att de helt enkelt häckar någon annanstans.

Vindspel håller duvor borta från balkongen

Ett glittrande vindkraftverk kan driva duvor från balkongen

Motion kan också effektivt driva duvorna från din balkong. Du kan använda vindkraftverk av alla slag för detta, till exempel genom att stoppa dem i balkonglådan eller binda dem till balkongräcket. Enkla band, kransar eller vindspel som du lägger på någonstans är ett annat bra alternativ. Men balkongen behöver inte vara helt skyddad från vinden för att rörelse ska ske.

Plastspikar mot fåglar på balkongen?

Håll duvor borta från balkongen med plastpinnar

Duvor gillar våra balkonger eftersom de har gott om plats att sitta och bo där. Om fåglarna inte har en chans att landa, kommer de att leta någon annanstans. Du kan täcka räcket, balkongavsatsen eller fönsterkanten med plastspikar. På så sätt kan duvorna inte längre landa där. De spikarna ser kanske inte särskilt fina ut, men de gör fortfarande susen. Det är bara viktigt att spikarna inte är för vassa för att inte skada fåglarna.

Jagar bort duvor med ljud

Duvor kör iväg med ljud

Vad mer kan du göra mot duvor på balkongen? Akustiska försvarssystem är ett annat sätt att hålla duvorna från balkongen. Det kan till exempel vara ljud som skällande, högljudd ringning eller rop från rovfåglar. Men du måste notera att fåglarna vänjer sig vid ljuden efter ett tag. Så du måste ändra dessa regelbundet för att förhindra att detta händer.

Tips: Diskutera denna åtgärd med dina grannar så att det inte blir några problem. Om du inte håller med bör du använda en annan metod för att driva bort fåglarna.

Om du inte har något emot ljudet av en klocka kan du också hänga klockor någonstans på balkongen. Deras ljud är impopulärt hos duvor och kan snabbt jaga bort dem.

Köp eller gör hantverk

Duvskräck för balkonger uggla av plast

Duvor är mat för rovfåglar som hökar och örnar. Eftersom dessa rovfåglar inte lever i städer kan du placera dem i form av en dummyfågel. Plastkorpar, som fungerar som fågelskrämma, är också lämpliga för detta. Du kan till exempel placera dessa på fönsterhyllan eller balkongräcket. Du måste flytta duvskräckan regelbundet till en annan plats. Annars kommer duvorna att vänja sig vid hans närvaro och inte uppfatta honom som en riktig fiende.

För att få fågelskrämman att fungera bättre kan du hänga den på en tunn nylontråd för att få den att röra sig med hjälp av vinden. Ett bra alternativ är flyttbara plastfåglar som ugglor eller hökar. Dessa använder mest solenergi för att flytta huvudet och ser därmed mycket mer realistiska ut för duvorna.

En katt på balkongen skrämmer bort duvor

En katt på balkongen kan hålla duvor borta

Alla som har ett husdjur har redan ett av de bästa sätten att hålla fåglar borta. Om en katt lurar på balkongen kommer duvorna att hålla avstånd. Dessa fåglar gillar inte heller skällande hundar, så din fyrbenta vän kan skydda utsidan mot duvor. För att göra detta måste han absolut vara täckt. Eftersom husdjuret inte kommer att spendera hela tiden på balkongen, kanske du också vill överväga ytterligare ett avstötningsmedel.

Spänna ett duvnät

Duvnät för balkonger som avstötande

Om du täcker balkongen med ett fågelnät, säg hejdå till dina duvproblem. Du måste dock se till att fåglarna inte fastnar i staplarna. Duvnätet ser inte särskilt snyggt ut, men det är effektivt mot de oönskade djuren. Det kan dock begränsa utsikten och göra din vistelse på balkongen mer obekväm. Därför är duvnätet mer en tillfällig åtgärd eller en möjlighet för balkonger som inte används särskilt ofta.

Kör bort duvor med ultraljud eller infraljudsvågor

Kasta duvor från balkongen och taket med ultraljudsvågor

Ultraljuds- och infraljudsvågorna är ett ofta använt mått mot skadedjur av alla slag, men se till att dessa vågor inte bara är effektiva mot duvor, utan också kan störa andra djur och till och med ditt husdjur. Dessutom vänjer duvor sig snabbt vid olika ljud och efter ett tag kan de ignorera dem och bo på din balkong igen.

Kan du köra bort duvor med lukt??

Vad man ska göra mot duvor på balkontipsen

Starka och motbjudande dofter och dofter som peppar eller till och med eteriska oljor kan avskräcka duvpopulationerna ett tag. För att bli av med duvor helt med lukt måste du konsekvent fördela dofterna över deras sovande och häckande områden för att göra livsmiljön obeboelig.

Duvor och andra fåglar är inte stora fans av starka örter och kryddor. Så det betyder att du kan skrämma bort duvor genom att strö starka kryddor som rödpeppar, kanel, vitlök eller cayennepeppar på din balkong.

Tips om hur du håller duvor utanför balkongen

Mata inte duvor på balkongen

För att skydda din balkong eller takterrass från de irriterande fåglarna bör du göra platsen oattraktiv. Här har vi samlat några tips om hur du gör balkongen till en impopulär plats för duvor.

Lämna inte mat eller smulor liggande

Detta är det första och viktigaste tipset – mata inte fåglarna! Djur tenderar att komma tillbaka dit de kan hitta eller få mat. Om du känner suget att mata en duva med lite smulor på balkongen, är det bättre att hålla ut. För en duva kan betyda en hel klan på din balkong på kort tid.

Så att du inte omedvetet matar fåglarna måste du städa balkongen efter varje gång du har varit utomhus, särskilt områdena på, under och bredvid sittgruppen.

Ta bort duvboet

Ta bort duvbo eller inte tips

Om duvor häckar på din balkong blir det svårare att köra bort dem. Duvornas häckningstid är lång – i Centraleuropa mestadels från mars till augusti, men även på hösten och vintern är avelsduvor inte ovanliga.

Häckande fåglar är koncentrerade i fönsterbrädor, balkongområden och platser nära ett fågelhus eller annan matkälla. Om du hittar duvboet på din balkong kan du ta bort det. Det enklaste sättet att göra detta är när boet bara är en grenkonstruktion. Av säkerhetsskäl förstör boet med handskar och ansiktsmask. Om boet kastas om och om igen kommer duvorna inte längre att använda sin balkong för att bygga sina bon.

Dekorera balkongen och håll duvor borta

Kör bort fåglar med vindspel

En vackert inredd balkong där du tillbringar mycket tid blir snabbt oälskad för duvor och andra fåglar. Rörelsen skrämmer dem och de letar efter en tystare plats.

Med en enkel dekoration som vissa kransar av färgade band kan du inte bara försköna din balkong utan också skydda den från oönskade flygande gäster. Ändra dekorationen då och då så att fåglarna inte vänjer sig.

Tips: Om du åker på semester (särskilt under duvornas häcknings- eller häckningssäsong), se till att duvorna inte förvandlar din balkong till en häckningsplats. Använd en av de åtgärder som nämns i denna artikel för att skydda balkongen i din frånvaro.