Inrätta barnrum för tvillingar – de bästa tipsen från födsel till tonår

Barnrum-tvillingar-uppsättning-två-säng-gungande hästar

Att få barn är i sig självt tillräckligt spännande, men när det gäller tvillingar ställs de blivande föräldrarna inför helt nya frågor och utmaningar. En av dem är inredningen och designen av det framtida barnrummet. Ska barnen dela rum och i så fall, upp till vilken ålder är det okej? Måste allt köpas två gånger och hur ser föräldrar till att barnen leker tillsammans, men att varje barn också har ett klart definierat område i barnrummet?

Inrätta barnrum för tvillingar – tips för att dela ett barnrum

Barnrum-tvillingar-uppsättning-idéer-sötstickad hatt

Som följande statistik visar är flerfödda undantag. För varje 1000 nyfödda finns det i genomsnitt 35 multiplar, dvs. tvillingar, trillingar eller till och med fyrbäddar.

För de blivande föräldrarna är tvillingar naturligtvis alltid en stor överraskning och också en stor utmaning. Måste tvillingföräldrar verkligen köpa allt två gånger och sover barnen i sina barnsängar redan från början eller med sina föräldrar? Här är några bra tips för första gången i tvillingföräldrarnas liv.

Uppmärksamhet risk för förvirring

Särskilt med enäggstvillingar kanske inte ens föräldrarna kan skilja sina barn direkt, strax efter förlossningen. Senast kommer dock mormor och morfar, mostrar och farbröder och resten av familjen och vänner att ha sina problem med det. Lika sött som det är att klä tvillingarna på exakt samma sätt, föräldrar rekommenderar ändå att ett barn i första hand ska bära en färg och den andra den andra för att minimera risken för förvirring. Namnmärken ovanför barnsängen är också användbara. Väggdekaler med respektive bebisnamn ser snyggare ut. När det gäller populära och välkända bebisnamn kan sådana klistermärken också hittas snabbt. Om du fortfarande behöver inspiration för att välja ett namn hittar du det här en lista över de mest populära flickor och pojkarnas namn samt deras respektive ursprung och betydelse. Föräldrar kommer dock snabbt att märka att även identiska tvillingbebisar har väldigt olika karaktärer och även om de ser nästan 100 procent likadana ut, kan de fortfarande lätt urskiljas utifrån deras egenskaper.

Ställ in barnrum för tvillingar – Till en början sover bebisarna i föräldrarnas sovrum

Barnrum-tvillingar-uppsättning-barnsäng-föräldrar-sovrum

De flesta föräldrar låter sina barn sova i sitt sovrum de första månaderna. Antingen direkt i föräldrarnas säng eller med en babykorg bredvid. Detta är särskilt användbart på grund av amningen på natten, eftersom mamman inte behöver gå upp och gå till barnkammaren varje gång. Allt hon behöver göra är att sätta på sina bebisar, en efter en, och sedan kan hon fortsätta att sova lyckligt, åtminstone tills en av de små frågar om mat igen. Barnrummet, som är kärleksfullt inrett under månaderna före förlossningen, behövs därför oftast bara från åtta månaders ålder. Ändå är processen med att designa och inreda en del av att bli förälder, och särskilt under graviditeten har mödrarna lust att skapa ett mysigt bo för sina avkommor. I alla fall är det lämpligt att inte överdriva det och begränsa dig till de viktigaste sakerna – efteråt kan du gradvis köpa nya saker. Ett av de mindre vettiga inköpen för tvillingar, enligt Tvillingmammas blogg, bassängen. Det ser bedårande ut och först finns det till och med plats för båda barnen, men efter ett tag är det redan för litet. Dessutom uttråkas bebisarna i en bassäng eftersom de inte har något att häpna över.

Naturligtvis behöver två barn mer utrymme än en. Om föräldrarnas säng är mycket rymlig kan båda barnen initialt sova i sängen. Annars har spjälsängen visat sig vara en bra lösning. Under dagen är det en bra idé att sova tvillingarna i en dagbädd i vardagsrummet, utrustat med bo och baldakin.

Dessutom oroar blivande föräldrar ofta att de kommer att behöva räkna med dubbla kostnader för utrustning i barnrummet. Det är faktiskt inte riktigt sant – eftersom de små behöver betydligt mindre lagringsutrymme under det första året. Ett skötbord och en garderob räcker till exempel, och ett badkar är också tillräckligt.

Inrätta barnrum för tvillingar – fördelarna och nackdelarna med ett gemensamt rum i olika åldersgrupper

Barnkammare-tvillingar-uppsättning-idéer-barnrum-zoo-vägg-design

Speciellt med tvillingar är det vettigt för barnen att dela ett gemensamt rum. Ofta finns det helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för att ge varje barn ett eget rum. Men vad är fördelarna och nackdelarna med att dela ett barnrum, i vilka livsfaser är det meningsfullt och när det finns risk för konflikter??

Spädbarn och småbarn

Barn behöver kontakt med andra barn. På så sätt kan de utveckla en inledande social förståelse snabbare, eftersom de lär sig att de har vissa egna idéer och önskemål, men också att dessa idéer inte alltid kan genomföras. Genom att observera andra barn kan de göra jämförelser och dra slutsatser. De kan kommunicera med varandra och mäta sig mot varandra. Som ett resultat utvecklas deras personlighet och de lär sig hur viktigt det är att ta hänsyn till andra. Detta är särskilt användbart för tvillingar, eftersom en stor kontrapunkt i förhållande till ett gemensamt barnrum är för stor skillnad i ålder. Om barnen har mer än tre eller fyra års mellanrum är de i helt olika utvecklingsstadier och kan ofta göra lite med varandra. Naturligtvis finns detta problem inte med tvillingar.

Grundskolealder

Ju äldre barnen blir, desto mer varierande kan deras intressen vara. Detta gäller även tvillingar. Vissa tvillingar är oskiljaktiga och vill göra allt tillsammans, medan andra alltid letar efter tid och plats för sig själva. Om ett delat rum fortfarande är meningsfullt i grundskolealdern beror mycket på barnens karaktär och om barnen vill ha ett delat rum eller inte. Fördelarna är uppenbara. Om du delar rum med ditt tvillingsyskon har du alltid någon att prata med och leka med. Dessutom är det oftast lättare att somna och rädslan för monstret under sängen är inte längre så illa om någon fortfarande är i rummet och man kan ta hand om varandra. Men vardagslivet i skolan medför också en viss prestationstryck. Ibland är det bättre om barn då har möjlighet att dra sig tillbaka, till exempel så att de kan koncentrera sig på att göra läxorna. I denna ålder utvecklas könsskillnaderna ytterligare. Flickor och pojkar har då ofta olika intressen och ofta olika kompisgrupper. Föräldrar och deras avkommor måste ta reda på om detta kan kombineras med ett delat rum.

Inrätta barnrum för tvillingar – ungdomsrummet

Ställ in barnrum för tvillingar-tonåringar-flickrum

Puberteten är en nervskakande tid för både tonåringar och föräldrar. I självupptäcktsfasen är humörsvängningar och konflikter dagens ordning. Om tvillingarna fortsätter att trivas bra kan de till och med dra nytta av ett delat rum och kan stödja och ge varandra stöd. Under puberteten är det dock ofta meningsfullt för alla att ha sitt eget område för reträtt, trots allt vill ungdomar en sak framför allt annat: integritet.

Från dagis till puberteten – inspiration för att skapa ett litet imperium

Barnrum för tvillingar pojkar-beige-blå

Följande kommer nu att behandla utformningen av tvåbäddsrummet. Några tips ges om hur man enkelt skapar separata områden även i små rum och hur det är lättare att hålla ordning på lång sikt.

Alla har sitt eget område

Spädbarn är ännu inte intresserade av ägande, men tvister om “mitt” och “ditt” börjar redan som småbarn. Då är det mycket meningsfullt om varje barn har sitt eget område i rummet. Så en säng kan vara i ett hörn och den andra i det andra. Barnen kan också välja vilken väggfärg de vill välja för sitt område och möblerna kan också väljas för att matcha. Men eftersom barn ofta ändrar uppfattning bör föräldrar naturligtvis ha det sista ordet när det gäller att skapa och designa. En loftsäng är idealisk i mindre rum. Senast från grundskolealdern vill barn då och då ha lite integritet. Gardiner kan enkelt fästas på en sådan loftsäng, så att varje barn kan skapa sitt eget reträttområde. Alternativt kan ungdomar, när integriteten blir ännu viktigare, hyllor eller lätta väggar också fungera som rumsavdelare.

Ge tillräckligt med utrymme för att leka och springa runt

Även i små barnrum bör avkomman ha tillräckligt med plats att leka och kunna bjuda in vänner då och då. Som nämnts är loftsängar verkliga rymdsparare. Hängande hyllor på väggen ger också förvaringsutrymme och håller golvet fritt. En stor lekmatta kan sedan spridas ut på detta. Varje barn har sitt eget förvaringsutrymme för leksaker i sitt eget område, och om det behövs samlas allt helt enkelt i mitten av rummet

Det måste vara ordning

Störning i barnrummet är ganska normalt, särskilt med två barn. Föräldrar bör inte överskatta detta, men bör lära sina avkommor att hålla ordning och reda redan från början. Detta inkluderar att sätta tillbaka leksakerna innan de går och lägger sig. För att detta ska fungera på ett okomplicerat sätt måste dock föräldrarna se till att det finns tillräckligt med lagringsutrymme i barnrummet.

Sätt upp ett barnrum för tvillingar – två barnsängar och ett skötbord i mitten

Barnrum-tvillingar-uppsatta-barnsäng-skötbord

Ytterligare ett charmigt barnrum för tvillingar med baldakin

Nursery Twins Matta Sicksackmönster