Träfönster: intressanta fakta om fördelar, lämpliga träslag och finansiering

Träfönster har en lång tradition och anses klassiska bland inbyggda fönster för privata hem. I åratal fanns det inget alternativ till trä i fönsterkonstruktion och dess egenskaper och oslagbara utseende är fortfarande mycket populära idag. Men vilka fördelar har träfönstret framför andra fönsterprofiler? Vilka träslag används i produktionen? Kan du få statliga medel för nya träfönster? Svaren på dessa frågor hittar du i dagens inlägg.

Träfönstret och dess fördelar

Träfönster av tall med myntor

I motsats till vad många tror, ​​spenderar de flesta husägare inte alla extra pengar på träfönster bara för att de ser bättre ut. Det är sant att plast är det vanligaste inbyggda fönstret som du hittar i de flesta moderna hem idag. Men betyder det att PVC är ett bättre material? Definitivt inte! Det finns många människor som alltid kommer att välja det mycket dyrare alternativet att få träramar av hög kvalitet. Trots vissa nackdelar har trä många fördelar förutom snyggt utseende och är överlag ett mycket bättre byggmaterial för fönster när det gäller kvalitet.

Träfönster för nya byggnader Fördelar och lämpliga träslag

Den mycket speciella estetik trä är en av de främsta anledningarna till att människor väljer ett träfönster. Ingenting kan trots allt slå det eleganta, varma utseendet och den mycket speciella känslan av trä. Dessutom är inget annat material lika inbjudande och accepterande av färg som trä.

Med rätt vård håller träfönster av hög kvalitet mycket längre än alternativen. Trästommarna är inte känsliga för rost, vilket är ett stort plus på platser med hög luftfuktighet. Dessutom har trä minsta expansionskoefficient allt material som används vid fönsterkonstruktion. Det gör träfönster mycket robust och resulterar i ett brett utbud av mönster.

Träfönster fördelar med god värmeisolering

Trä är en dålig värmeledare, vilket gör det till ett perfekt val för isolering. Träprofiler av hög kvalitet erbjuder det bästa Värmeisolering, som finns idag. Och även om träfönstren har ett högre inköpspris kan du faktiskt spara med dem på lång sikt. Fönsterramar av trä kan fortfarande dämpa buller utomhus och är mycket effektivare än alla andra fönstermaterial.

Vidare är trä en förnybar resurs och därför ett bra val för att skydda miljön. de bra ekologisk balans av materialet är en av huvudorsakerna till att köpa denna typ av fönster för många husägare.

Om du måste byta ut ett gammalt fönster eller planerar en ny byggnad kan du lita på träfönster för både bra kvalitet och ett mycket speciellt utseende. Från material och inglasning till färg och tillbehör – med den här Fönsterkonfigurator du kan enkelt montera dina nya fönster in i minsta detalj. Det är viktigt att ange de exakta fönstermåtten för att undvika problem vid montering.

Vilka träslag är möjliga?

Vilka träslag är lämpliga för fönsterkonstruktion

Den träslag som väljs för fönstret spelar inte bara en roll visuellt, utan bestämmer också motståndet och livslängden på fönsterramen. Man skiljer mellan barrträd som tall och lärk, som har en mycket hög isoleringsprestanda, och lövträ, som ek och merantiträ, som får bättre motstånd.

En av de mest använda träslag för tillverkning av fönster är en Furu. Tall är inte bara billigare, den har alla egenskaper som gör en bra fönsterkarm. Denna träslag krymper eller sväller inte med tiden, är strukturellt stark men inte alltför stel. Dessutom accepterar tall färg och fläckar otroligt bra.

Fönsterramar, till exempel, ser särskilt snygga ut lärkträd slutet. Dess rödaktiga färg och starka korn passar perfekt med rustika designade hus och rum. Detta framgår av de inhemska träslag ekträ också som särskilt dekorativt, robust och fortfarande mycket motståndskraftigt mot svamp- och skadedjursangrepp. Ger också god motståndskraft teak trä och är perfekt för fuktiga områden. Detta är av de tropiska träslag Meranti trä mycket resistent och kräver också lite underhåll, vilket gör det till ett idealiskt alternativ för träfönster.

Kampanj för nya träfönster

Gamla fönster ersätter tips om finansiering från staten

Eftersom byte av gamla fönster mot nya förbättrar det energiska tillståndet i ett hus kan du få ekonomiskt stöd från staten. Statlig finansiering kan avsevärt minska inköpskostnaderna för nya fönster.

På federal nivå finns det två viktiga statliga finansieringsinstitutioner som beviljar finansiering för energieffektiv renovering av bostadshus. Dessa är Reconstruction Loan Corporation (KfW) och Federal Office of Economics and Export Control (BAFA). Dessutom finns det också regionala finansieringsprogram i varje delstat som erbjuder ekonomiskt stöd. Finansiering från statliga eller regionala strukturer kan endast erhållas innan själva fönsterrenoveringen påbörjas, även om kostnaderna kan återbetalas i efterhand genom inkomstdeklarationen.

Här är de viktigaste kraven för fönsterfinansiering från BAFA:

  • De nya fönstren måste ha en värmeöverföringskoefficient (U-värde) på högst 0,95 W / m²K (eller lägre).
  • Den totala investeringen är mellan 2 000 och 60 000 euro.
  • Ansökan utarbetas av en energirådgivare.