Den hälsosamma kosten – vilka är de fördelaktiga effekterna av tomater

hälsosamt äta glas halm tomatjuice skuren

För en äta nyttigt tomater är särskilt lämpliga. Oavsett om det är i din egen trädgård, på terrassen eller på balkongen, kan du odla tomater var som helst. I det följande kommer du att lära dig om tomats hälsosamma egenskaper och varför det bara kan vara fördelaktigt att använda det utrymme du har för att odla dem. Tomatens typ spelar också en viktig roll, eftersom inte alla smakar gott.

Hälsosam kost – Tomats positiva effekter

hälsosam tomat läckert tvättad positiv effekt vitaminer

Äta nyttigt – Tomater för starka ben

Ny forskning visar att kvinnor som äter tomater regelbundet är mindre benägna att drabbas av osteoporos och har starkare ben. Detta är tack vare den välkända antioxidanten lykopen och de samtidiga positiva effekterna av andra ämnen som finns i tomater.

Äta nyttigt – Tomater för hjärtat

Tomater hjälper till att sänka LDL -kolesterol och triglycerider. Detta gäller såväl råa tomater som kokta tomater och de som konsumeras som kosttillskott. Man trodde tidigare att den viktigaste antioxidanten lykopen skyddar det kardiovaskulära systemet. De nyligen upptäckta flavonoiderna, såsom esculeoside A, har också antiinflammatoriska effekter och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och hjärtinfarkt.

Att äta en hälsosam kost påverkar cancer och vikt

hälsosamma tips tips fördelar nackdelar tomater gå ner i vikt

Äta nyttigt – Effekten av tomater mot cancer

Risken att utveckla cancer ökar när oxidativ stress ökar i kroppen och inflammation uppstår. Det har bevisats att tomater skyddar män från prostatacancer och hjälper kroppen att hantera celler som redan är sjuka och muterande. Alpha-tomatin hjälper till med detta. Det är lika effektivt för att skydda mot bröstcancer.

Äta nyttigt för en hälsosam vikt

Dieter som konsumerar mycket tomater hjälper till att bibehålla en hälsosam vikt. På grund av dess söta smak hjälper tomaten dem som gillar att äta söta saker och som nyligen har gett upp det. Tillagning och torkning av tomaterna kommer att koncentrera sötma. Förbered därför tomatsåser med mycket tomater och tillsätt soltorkade tomater till sallader. Glöm inte att alla naturliga grönsaker bidrar till en bra figur. Du bör därför utforma dina måltider på olika sätt.

Storleken och färgen på tomaterna är viktiga för en hälsosam kost

hälsosam tomat positiv effekt rött gott glasDe små tomaterna innehåller tio gånger koncentrationen av friska ämnen. Särskilt körsbärstomater är därför särskilt effektiva för en hälsosam kost. Ju starkare färg, smak och doft desto friskare är dessa små frukter. Om du har mindre plats för din trädgård är det bäst att så körsbärstomater än stora sorter. De är mer kompakta och dessutom mycket friskare. Viss forskning visar att ämnena i apelsin- och gula tomater lättast absorberas av kroppen. Så om du gillar mer färgglada sorter, överväga dessa för din trädgård också. Att laga tomater är också viktigt. Lykopen och andra ämnen absorberas lättare av kroppen efter värmebehandling och särskilt när olivolja tillsätts tomaterna. Av denna anledning är Medelhavsdieten också en av de hälsosammaste i världen. Förbered sallader med olivolja och färsk paprika i ugnen med tomatsås.

 Hälsosam kost – Inte alla kroppar gillar tomater

hälsosam tomat rödskuret äta matlagning recept

Tomater tillhör potatisfamiljen. Andra frukter från denna familj är auberginer, paprika och potatis. Dessa grönsaker får skulden för olika immunförsvarssjukdomar. Många som inte tål mejeriprodukter, gluten eller ägg tycker att utan tomater mår de bättre och symptom som ledvärk, ökad vikt och mag- och tarm- och hudproblem avtar. Om du har en autoimmun sjukdom bör grönsaker från denna grupp undvikas och för äta nyttigt Tips konsultera en dietist för råd.

Hälsosam kost och några recept med tomater

läckra grönsaker typer sorter läckra läkande egenskaper

Tomater är läckra i sig, men här är några recept som kombinerar dem med intressanta frukter. Kanske gillar du hur de olika smakerna kompletterar varandra.

Hälsosam kost – en tomat- och vattenmelonsallad (4 portioner)

 • En stor tomat, skuren i kuber
 • En kopp körsbärstomater, halverade
 • En kopp vattenmelon, skuren i kuber
 • En halv rödlök, tunt skivad
 • 100 g smulad fetaost
 • Olivolja och balsamvinäger efter smak
 • salt-

Blanda ihop alla ingredienserna och låt salladen stå i 10 minuter så att smakerna blandas ihop. Om du vill kan du dekorera den med mynta eller basilika.

Hälsosam kost – tomat- och körsbärssallad (4 portioner)

 •  2 stora tomater, tunt skivade
 • En halv kopp körsbär utan gropar
 • Olivolja och salt

Bred ut tomaterna på tallriken och dekorera med körsbären. Krydda salladen med salt och olivolja och tillsätt basilika eller färsk koriander om så önskas.

Hälsosam kost – En sallad gjord på tomater, apelsiner och rädisor

 • Två stora tomater, skivade
 • En skalad apelsin, skivad
 • 5-6 rädisor, skivade
 • Vårlök
 • olivolja
 • salt och peppar

Strö ut tomater, apelsiner och rädisor och toppa med vårlöken. Smaksätt salladen med olivolja, salt och peppar.

      hälsosamma tips rekommenderas äta använd röd läcker

Hur du kan skydda din hud mot UV -strålning