Använda terrakottakrukor annorlunda: 20 idéer för hem och trädgård

Blomkruka gjord av terrakottaburk kök-godis-förvaring-lock-kork

Gillar du det lika mycket som vi gör när vissa objekt används för andra ändamål än de som de faktiskt är avsedda för? Inte konstigt, för på så sätt får du en intressant och användbar dekoration som snabbt blir till ett riktigt blickfång. I denna artikel i synnerhet skulle vi vilja visa dig vad de terrakottakrukor som ser ut i Medelhavet för blommor och växter kan användas till. Du kommer att bli förvånad över hur praktiska de kan visa sig inte bara på terrassen och trädgården, utan också inomhus. Ta en titt på följande idéer för att använda terrakotta blomkruka och använd dem precis där du behöver dem.

Gamla krukor kan också användas för vissa projekt. Dock bör du rengöra terrakottakrukan ordentligt. Men om du vill förvara mat eller hygienartiklar i den, använd bara nya krukor, som du kan desinficera som en försiktighetsåtgärd.

Design interiören med en blomkruka av terrakotta

Terrakotta blomkruka köksredskap-förvaringshållare-bestick-köksredskap

Det finns säkert många olika sorters behållare för bestick och köksredskap. Men vem skulle komma på denna idé och skapa lite medelhavsstil i köket på detta sätt. Köksbehållarna är inte bara användbara, utan också fina att titta på och därför den perfekta dekorationen. Du kan använda olika typer och storlekar av krukor, beroende på vad du vill lagra i dem och hur mycket utrymme du har på bänkskivan.

Gör tårta av godis själv – 9 idéer med och utan bakning

Rocher Torte – Läckra recept med och utan bakning för varje tillfälle

Förbered Raffaello -tårta och Snickers -tårta med dessa läckra recept

Du har också ett fritt val när det gäller designen. Du kan måla vilken terrakotta blomkruka som helst eller använda olika dekorativa element som tråd, rep, konstgjorda blommor och till och med kryddor. Du kan förstärka medelhavsstilen, till exempel med några kvistar lavendel. Bokstäver kan också användas lika bra. Om du planerar en fest kan du också lägga besticken i separata behållare på dessert- eller buffébordet på detta sätt så att gästerna kan hjälpa sig själva.

terrakotta blomkruka pennhållare-färgade pennor-barn skrivbord redskap

På samma sätt kan terrakottagrytan också användas till andra saker som kritor, sax eller andra hantverksverktyg. Den så kallade tavlans färg, som erbjuds i olika färger, har visat sig vara särskilt praktisk. Den kan användas för att måla en mängd olika ytor, inklusive terrakotta. På så sätt kan behållarna enkelt märkas med krita och skulle de en dag användas till något annat kan du helt enkelt torka bort krita och skriva något annat på det.

Krita och tuschhållare är särskilt användbara på skrivbordet i barnkammaren. Det ska inte saknas ljusa färger där. Kombinera tavlans färg med några färgglada accenter eller designa en mycket färgstark pennhållare. Du kan lika gärna matcha detta tillbehör med de andra huvudfärgerna i rummet så att allt passar underbart ihop.

Blomkruka-terrakotta-vägg-badrum-idéer-öronpinnar-bomullskuddar-tvålhållare

Det som är praktiskt i köket och barnrummet kan också vara mycket användbart i badrummet. Terrakotta blomkruka för väggen. Hur du använder terrakottakrukorna här är upp till dig, å ena sidan kan de fästas på väggen med hjälp av en bräda. Vilken terrakotta blomkruka som helst kan hängas i en bräda med hål, till exempel. Men behållarna ser också mycket bra ut på andra ytor. Tallrikarna är lämpliga för tvål, medan krukorna själva kan lagra bomull, öronproppar, tandborstar och andra saker och hålla badrummet städat.

blomkruka-terrakotta-praktisk-nål-kudde-gör-det-själv-sy-lim

För alla som gillar att sy mycket är en nålkudde värd som ett projekt. Det är inte bara användbart, det pryder också rummet. Även här kan du leka med designen igen. Du behöver inte nödvändigtvis sy en kudde heller. Det är också tillräckligt om du helt enkelt fyller pottan med polyfyll och sedan täcker den med allt material. Lerkrukornas kant kan fint dekoreras med band. Du kan också använda tematiskt lämpliga saker, till exempel ett måttband, knappar och liknande för att designa.

Blomkruka-terrakotta-efterrätt-idé-fest-badkar-blomma-halm

Låt oss komma till en ätbar variant för vilken du kan använda små terrakottakrukor. Du kan baka läckra muffins i den. Ja du har läst rätt. Istället för den klassiska muffinsformen, använd helt enkelt lerkrukor av alla storlekar. Du kan sedan göra de färdiga muffinsna till muffins och välja en brun chokladfärg till grädden. På så sätt kan du härma krukväxt underbart. Du sätter sedan in sugrör i de färdiga muffinsen, som i sin tur är försedda med riktiga eller konstgjorda blommor. Det är ett intressant sätt att servera dessert, eller hur? Du kan också hitta läckra recept på muffins och muffins på vår webbplats!

blomkruka-terrakotta-present-idé-blommor-växter-foto-decoupage-collage

Alla idéer som vi redan har visat och som fortfarande kommer är naturligtvis också perfekta som presentidéer. En sådan blomkruka av terrakotta, som är försedd med foton, är särskilt bra för varje tillfälle. Det kan vara familjefoton om presenten är avsedd för mödrar, mormor eller mosters födelsedag, till jul, påsk eller till mors dag. Om den är adresserad till den bästa vännen kan minnen som spelas in väljas i enlighet därmed.

blomkruka-terrakotta-burkar-smaskiga-hund-godis-tuggummi-maskin-optik

Du kan till och med göra burkar. Burkar behöver lock och du kan få dem med hjälp av fatet. Du kan designa ett handtag från antingen kork- eller skåpdörrhandtag, som du enkelt kan limma på locket. Återigen, glöm inte att färger kan lekas med. Använd burkarna i köket eller vardagsrummet till godis, hundgodis och allt annat.

De modeller som påminner om retro tuggummimaskiner är särskilt förtjusande. Det är bäst att få glasbollen först, som naturligtvis ska vara öppen upptill. Beroende på deras storlek väljer du sedan krukstorleken. Grytan vänds upp och ner. Limma ett fat som bollen passar in i. Ett fat med en knopp fungerar också som lock. Nu kan du fylla din personliga “maskin” som du vill.

terrakotta blomkruka vinflaskor-vinställ-idé-stå-instruktioner

Vilken vinälskare drömmer inte om att ha ett eget vinställ. Visst, det finns gott om DIY -projekt där ute som är lämpliga för konstruktion. Men du har verkligen inte sett denna idé gjord av lerkrukor. Hur hyllan är gjord är densamma som för trädgårdsinredningen du kanske till och med känner till. Använd en metallstav på vilken du kommer att trä varje terrakotta blomkruka. Detta borde skapa en konstig look. Du kan naturligtvis lämna krukväxterna för vinstället. Dekorera sedan den ursprungliga hyllan med olika vinflaskor och konstgjorda druvor.

Terrakotta blomkruka – idéer för trädgården och terrassen

terrakotta blomkruka terrass-sidobord-helt enkelt-måla-rep-lim

Stora blomkrukor kan enkelt förvandlas till sidobord för terrassen och trädgården. En enda hink räcker. Bordsskivan bildar fatet, som enkelt placeras på öppningen. Prova allt innan du köper, så att du verkligen väljer rätt tallriksstorlek. Blomkrukorna till terrassen kan inte bara designas med färg. Vad sägs om du markerar botten eller toppen med några rader med rep?

blomkruka-terrakotta-lack-förvaringslåda-handtag-bordsplanter

Plantaren som sidobord har inte denna fördel. En hålighet skapas inuti och om detta inte används är det faktiskt för bra. För det finns tillräckligt med plats för att stuva en filt, en liten kudde, trädgårdsredskap och annat. Om du vill använda detta förvaringsutrymme i krukan mer bekvämt kan du också förse terrakotta blomkruka underlägg med handtag så att de är lättare att lyfta.

blomkruka-terrakotta-små-stora-bord-diy-ljusa-färger

Om du kombinerar terrakottakrukor i olika storlekar kan du också bygga högre sidobord själv. Krukorna staplas helt enkelt ovanpå varandra. Om du växlar färgerna blir resultatet ett särskilt muntert utseende. Vad påminner dig om när du tittar på den här tabellen? Precis, ett fågelbad! Och det är precis vad du kan använda det här DIY -projektet också. Inte bara fåglarna kommer att ha kul med det. Du kommer garanterat att njuta av att titta på fåglarna när de tar ett uppfriskande bad.

Blomkruka-terrakotta-blomma-bad-stolar-pall-mosaik-svamp-trädgård

När du väl har gjort ditt bord kanske du också vill ha några matchande stolar eller pallar. Eller letar du kanske fortfarande efter lämpliga sittmöjligheter för barnens lekplats i trädgården? Låt terrakottapottan hjälpa dig igen. Oavsett om du sedan designar en svamp eller designar blomkrukan av terrakotta med en mosaik, kan du bestämma själv, beroende på dina preferenser och användning. Hur som helst kommer dessa platser att vara ett blickfång i trädgården.

Blomkruka-terrakotta-lack-vindsignaler-färgglada-lätt-gör-själv

Vindspel är bland de mest populära trädgårds- och uteplatsdekorationerna. Och om de också är hemlagade är glädjen i dem desto större. Om du har flera blomkrukor tillgängliga och även i olika storlekar har du valet mellan de mest varierande varianterna. Du kan använda två eller flera krukor, varvid dessa blir mindre och mindre mot botten, eller så kan du använda en större blomkruka av terrakotta, på vilken du sedan hänger många små krukor i olika höjder. Dessa slår sedan varandra i vinden och fyller trädgården med musik. Om vinden är mycket stark bör du dock ta bort vindsignalen, annars kan pottan gå sönder.

Bygga-en-blomkruka-terrakottafontän-enkel-idé-dekorera-stenar

Vad sägs om en egengjord fontän i trädgården, som ger avkoppling med sitt stänk? Bygg det enkelt med terrakottakrukor i olika storlekar. Hur många du använder beror helt på hur stor du vill att fontänen ska vara. För denna modell behöver du 5 stycken: en med 45 cm diameter, en med 35 cm, två med 25 cm och en annan med 20 cm diameter, samt en dammpump, en flexibel slang, eventuella småstenar och bygglim. Du får också ett fat med en diameter på 30 cm och ett med en diameter på 20 cm. Du hittar mer detaljerade instruktioner i länken i slutet av artikeln.

1. Sätt upp den största skopan normalt.

2. Plugga avloppshålet i botten. Du kan använda syntetiskt harts eller liknande material för detta. Det är viktigt att hålet är väl tillslutet.

3. Anslut slangen till pumpen och lägg den i den stora skopan.

4. Limma 25 mm grytan på 30 mm fatet. Den här krukan är avsedd att lyfta nästa så att det tierade utseendet kan komma fram.

5. Slipa kanten på den här grytan lite på ett ställe så att pumpens kabel kan rinna ut.

6. Placera stödkrukan med fatet upp och ner och borra ett hål genom mitten genom vilken du placerar slangen.

Blomkruka-terrakotta-fontän-instruktioner-pump-vatten-vatten funktion-trädgård dekoration

7. Upprepa processen med den andra stödjande terrakottablomman. Vid behov kan du vidga hålen för slangen lite.

8. Växla nu de korrekt placerade blomkrukorna med de stödjande. För slangen genom alla hål och skapa en stegkon.

9. Om slangen är lös i några av hålen, säkra den med konstruktionslim.

10. Om du sätter upp fontänen i trädgården, använd en vattenpass för att kontrollera att den ligger på en plan yta.

11. Fyll varje lager med småsten och fyll sedan hela brunnen med vatten.

12. Anslut pumpen och se fram emot din nya och självgjorda trädgårdsdekoration!

blomkruka-terrakotta-ljus-vindljus-idé-utomhusbelysning

Du kan också använda en terrakotta blomkruka av valfri storlek för att göra lyktor. Du väljer självklart rätt storlek, men vi gillar särskilt den här gruppen med många små krukor. Nästa gång du vill hälla ljus eller göra lyktor, var noga med att överväga denna idé. Det är också allt annat än svårt. Ljus är återigen en bra presentidé, där ytterytan kan målas, limmas eller lackeras igen.

Blomkruka-terrakotta-utfodring-fåglar-fågelmat-vajer-trädgård dekoration-idéer

Ett fågelhus är också gjort väldigt enkelt. Du behöver två underlägg, som också kan vara av olika storlekar, en lergryta och ett vajer.

  1. Placera grytan i mitten av en av tallrikarna. Du kan nu använda grytans dropphål som mall. Markera denna punkt med en penna.
  2. Borra ett hål genom din markering och upprepa med den andra dalbanan. Hålet ska vara tillräckligt stort för att trä igenom tråden.
  3. Om din lerkruka inte har hål på sidorna måste du lägga till dem också.
  4. Trä repet genom plattan och grytan enligt bilden, med den större plattan i botten och häng upp fågelmataren.
  5. Lyft locket något för att fylla grytan med mat. Detta faller genom blomkrukans sidohål. Fåglarna kan sedan stå på kanten av den nedre plattan och bekvämt knapra i fågelfröet.

Blomkruka-terrakotta-dekoration-dörr-krans-vägg-mossa-succulenter-idé-staket-design

Kransen pryder ofta ytterdörren och andra områden. Men om du vill ha något väldigt ovanligt kan du göra en dörrkrans av blomkrukor. Du bestämmer själv om du målar dem ljust eller designar dem med succulenter eller mossa. Du kan också plantera några av blomkrukorna med valfria blommor och välkomna dina gäster på ett speciellt sätt. Även staket och spaljéer kan dekoreras på detta sätt för alla tillfällen.

blomkruka-terrakotta-interiör-lampor-trädgård-lampa-stativ-sol-belysning

Och eftersom du inte kan klara dig utan lämplig belysning både inomhus och utomhus, har vi äntligen några idéer för lampor. För inomhusbruk kan hängande lampor enkelt tillverkas av en terrakotta blomkruka. Få bara valfritt antal uttag med kablar från järnaffären. Kablarna sätts helt enkelt genom dropphålen. För att göra detta måste kontakten tas bort och sedan anslutas till kabeln igen. Detta arbete bör utföras av någon som är bekant med el.

De andra varianterna är mycket lämpliga för trädgården. Om du inte vill peta hål i gräsmattan eller sängen med sollamporna du har köpt, eller om du bara letar efter en mer originell idé, använd lerkrukorna igen och designa dem i ljusa färger. Kontrollera i förväg om lamporna passar genom hålen. Om inte, utöka det lite. Lägg sedan helt enkelt de färdiga dekorationerna i trädgården.

Instruktioner för fontäner här.