Etsningsdesigner för glasögon: Hur man trollar fram vackra motiv och bokstavsdetaljer med etsningspasta!

Oavsett om det är invigning, för fars dag eller kanske för bröllopet: glasögon är en populär gåva. De är särskilt populära som gåvor när de är graverade. Gravering är dock dyrt. Lyckligtvis finns det ett alternativ: Du kan också ge dina presenter en personlig touch med en etsningspasta. I dagens artikel kommer vi att förklara hur man gör det. Från bokstavsdetaljer till naturmotiv: så här kan du etsa snygga mönster för glasögon!

Etch design för glasögon: typer av ets pastor

Bokstäver och monogram på glasögon etsar intressanta mönster och instruktioner

Om du vill etsa glasögon behöver du en etsningsprodukt. Det finns flera varianter, men i Tyskland är de flesta av dem förbjudna för privat bruk. Det betyder att du som privatperson kanske bara kan köpa dem, om alls, genom att beställa online från England eller USA. Dessa är dock skadliga kemikalier som kan allvarligt skada hud och ögon. Därför är etsning inte en bra hantverksidé för familjer med barn och husdjur.

Tips för säker hantering av etsningspasta

Etch mönster på glasögon och vaser

Dessutom bör du definitivt vidta vissa skyddsåtgärder när du hanterar en etspasta. Detta inkluderar att bära speciella skyddskläder (skyddsglasögon, skyddshandskar och en laboratoriekappa), arbeta endast i välventilerade rum och andra försiktighetsåtgärder som anges i produktbeskrivningen eller på etiketten för etsningspasta. Så kontrollera först om det ens är tillåtet att beställa etsningspastan online. Om det är möjligt, läs produktbeskrivningen och följ de beskrivna skyddsåtgärderna och reglerna för första hjälpen! Läs mer om etsningspastans reaktionsegenskaper. Förvara dem bara i behållarna avsedda för detta ändamål och kassera dem enligt anvisningarna på förpackningen.

Produkter för etsning av glas, lyktor och glasvaser:

 1. Glasetsningsvätska, som fortfarande är kommersiellt tillgänglig som etsningspasta eller etsningskräm, innehåller fluorvätesyra och ammoniumsalt, som reagerar med silikatet i glaset.
 2. Glasetsningsfärgen innehåller också fluorvätesyra och bariumsulfat. Det anses vara särskilt giftigt och kan skada ögon, hud och hår. Därför är försäljning av glasetsningsfärger i butiker också förbjuden enligt lag. Numera används den endast för industriella ändamål.

Hantverksentusiasterna i USA köper Armor Etch, en etsningspasta som de använder för att etsa glasögon. Produkten är väl lämpad för etsning av glasögon och dekoration av vaser.

Geometriska mönster för glasögon: En steg-för-steg-guide

Om du redan har köpt etsningspasta och skaffat skyddskläder, skyddsglasögon och skyddshandskar, kan du prägla enkla geometriska motiv på glas. Vi börjar med den snabbaste och enklaste metoden. Du kan etsa glasögon med överföringsfilm och en pensel. Du behöver fortfarande dessa material:

Etsa prickar, ränder och cirklar som mönster på glasögon

 • Armor Etch (krämig etspasta)
 • Skyddskläder, skyddsglasögon, skyddshandskar
 • Papperstejp
 • Soppåsar
 • Tidningspapper
 • Papper näsdukar
 • Glasrengöring
 • Glasögon efter eget val
 • Hantverkskniv
 • sax

OBS: Etspasta lämnar spår på glas och andra ytor som inte kan tas bort efteråt. Etspastan fungerar inte på härdat borosilikatglas.

Det är bäst att etsa glasögonen i ett välventilerat rum med handfat. Till exempel är ett badrum med ett fönster eller en trädgårdsbod med vattenanslutning idealiska. Köket och uteköket är inte ett bra alternativ, eftersom det finns risk för att kaustiska pastarester hamnar på tallrikar, bestick eller till och med mat.

geometriska mönster på etsningsinstruktioner för glasögon

Instruktioner:

1. Klä arbetsytan med tidning och öppna fönstret.

2. Rengör glasen ordentligt, ta bort fett och smutsrester och låt dem torka.

3. Under tiden kan du klippa ut geometriska motiv efter eget val från papperstejpen.

4. Limma motiven på glasögonen.

5. Applicera snabbt etsningskräm på glaset med penseln. Arbeta snabbt och exakt eftersom pastan börjar fungera direkt efter applicering.

6. Låt etspastan verka i cirka 15 minuter (exponeringstiden anges på förpackningen).

7. Ta bort eventuella rester av etspastan med borsten eller torka av dem med näsduken.

8. Skölj glasen ordentligt under rinnande vatten.

9. Skala försiktigt av papperstejpen och skölj glasen med diskmedel.

10. Ventilera rummet och släng skyddskläderna. Kasta förpackningen med etsningspasta eller förvara den utom räckhåll för barn och husdjur enligt instruktionerna på etiketten.

Etsande bokstäver för glasögon

Etsande vinglas för bröllopspresentidéer

En annan cool idé är att etsa bokstäver på glasögonen. Det här är lite svårare eftersom du måste göra bokstavsmallen själv först. Nybörjare kan också hitta färdiga mallar av vinylfilm i butiker. Men om du vill prägla mottagarens namn eller ett roligt meddelande på glasögonen måste du göra bokstavsmallen själv.

Design för glasögon ets namn på ölglas

För att göra detta måste du först skapa en text eller ett monogram digitalt. För monogrammet kan du använda gratisapparna för Handy Logo Maker & Designer eller Monogram It! Ladda ner och installera Lite från Google Store. För vackra bokstäver kan du använda en gratis handbokstäver eller Silhouette Studio. När du har skapat bokstäver eller monogram, konvertera den till vektorgrafik. Sedan är det bara att lukta texten. Slutligen, ta bort bokstäverna och rita mallen på självhäftande stencilfilm.

Etsande vinglas för bröllopsdesigner och idéer

Nu måste de arbeta mycket exakt. Rengör först glasen ordentligt och låt dem torka. Ta bort smuts och fett. Lim sedan försiktigt stencilerna på glasögonen. Om det behövs kan du också fixa mallen med tejp så att den inte halkar. Klä arbetsområdet med tidning eller plastfolie innan du börjar etsa. Använd skyddskläder, skyddsglasögon och skyddshandskar.

Bokstäver design för glasögon ets idéer för bröllop

Applicera etsningspasta på bokstäverna med en platt borste och låt etsekrämen få effekt. Exponeringstiden är vanligtvis cirka 10 minuter och anges på förpackningen.

Design för glasögon ets idéer för inflyttning eller bröllop

Ta försiktigt bort alla etsepasta -rester med en platt borste och skölj glasen under rinnande vatten. Skala sedan av mallen och ta bort eventuella limrester. Skölj glasen med tvättmedel och låt dem torka.

Etsglasögon: Dessa motiv ser bra ut på ett glas

Design för glasögon ets idéer och motiv

Du kan hitta många motiv online och ladda ner dem gratis. Plottertillverkare som Cricut har ett stort bibliotek med filer, och du kan hitta massor av gratis bilder också där. När du väljer designen för dina glasögon är det dock några saker att tänka på.

Design med djur på glas etsning instruktioner

Glöm inte att glasögonen är böjda och att många motiv eller teckensnitt inte kommer att se bra ut på dem. Undvik att etsa detaljerade bilder på glasögonen. Å ena sidan är det här väldigt tråkigt, och å andra sidan ser det inte bra ut. Det är mycket bättre om du väljer ett eller två motiv.

Ets fjärilar på glas

Etsa fjärilar på vinglas med etsningspasta själv

Tejpa den nedre halvan av ett glas med papperstejp. Skriv ut fjärilar av olika storlekar på självhäftande stencilfilm, klipp ut dem och fäst dem på den övre halvan av glaset. Pensla de tomma utrymmena mellan fjärilarna med etsningspasta och låt dem verka i 15 minuter. Skölj sedan glaset under ljummet rinnande vatten och ta försiktigt bort schablonen och papperstejpen.

Design för glasögon: söta fåglar ets

Etsande mönster med fåglar för alla hjärtans dag på glasögon Instruktioner

Klipp ut en mall med fåglar, hjärtan och grenar från självhäftande folie.

Gåva idé kör folk etsning på whiskyglas

Små motiv som idrottare eller racers är också perfekta för whiskyglas. Du behöver bara välja ett motiv och multiplicera det på mallen.

Gör rådjur själv med etsningspasta på glas

Färdighet krävs för komplicerade naturmotiv. Ta dig tid att limma mallen och ta bort eventuella luftbubblor. Annars riskerar du att etsningspastan hamnar under mallen och motivet smälter.

Presentidéer för brudgummens bokstäver för etsning av glasögon

Naturligtvis kan du också kärleksfullt märka glasögonen för att ge presenten en personlig touch.

Smoothie dricksglas etsa idéer för bokstäver

Du kan också etsa champagneglas för bröllopet. Men först se till att glaset verkligen är lämpligt för det.

Bröllopsglasögon ets mönster och motiv