Saltdegsidéer för trädgården – gör trädgårdsdekorationer och användbara verktyg

Saltdeg är ett av de mest populära hantverksmaterialen för barn och vuxna. Den har den praktiska fördelen jämfört med hantverkslera att du inte behöver köpa den först. Du kan göra saltdeg spontant av enkla ingredienser som du redan har hemma. Så om det dåliga vädret fångade dig oförberedd och nu vill du spendera tiden i dina egna fyra väggar, gör du rätt val med DIY -idéer för saltdeg. Men självklart kan du inte bara bli kreativ med det i regnigt väder. Det goda vädersäsongen har börjat och av denna anledning visar vi dig några fantastiska hantverk tillverkade av det enkla materialet speciellt för utomhusområdet. Dessa saltdegsidéer för trädgården är inte bara vackra att titta på, men ibland till och med riktigt praktiska och en underbar presentidé.

Gör-det-själv saltdegsidéer för trädgården-vackra dekorationer

I de tre länkarna nedan hittar du inte bara förslag för specifika tillfällen som påsk och jul, utan också ett urval av recept som du också kan använda för dagens saltdegsidéer för trädgården. Med vissa recept måste du baka degen, med ytterligare andra får du salt deg utan bakning.

Saltdegsidéer för trädgården – skyltar för blomkrukor och sängar

Saltdegsidéer för trädgården - markera växter med självgjorda skyltar

Om du har planterat mycket kryddor skulle det naturligtvis vara bra att märka dem så att du också vet vad som är var. Nykomlingar i synnerhet kan ännu inte enkelt skilja växterna optiskt och ta emot väderbeständig information med sådana etiketter. Men även proffs kan glömma vilka växter som finns i vilken kruka eller var i sängen direkt efter sådd och så länge plantorna ännu inte är synliga. Hur som helst, dessa saltdegsidéer för trädgården visar sig vara riktigt praktiska. Eller vad sägs om att du sätter ihop ett set i present? En blomkruka, frön, krukväxt och naturligtvis matchande etikett så får du fantastiska saltsdegspresenter som du kan göra någon glad med.

 • salt deg
 • små frimärken med bokstäver (eller alternativt markörpenna att skriva på)
 • Knivar, kakskärare eller andra verktyg för att skära ut
 • valfritt transparent lack

Saltdegsidéer för trädgården - växtskyltar för krukor och sängar

Använd valfritt saltdegsrecept för att förbereda degen, rulla ut den tunt och skär sedan alla former på etiketterna. Som i exemplet kan de vara långa, smala former med en avsmalnande sida, men även cirklar som du lägger till en punkt till, trianglar och andra intressanta former är idealiska. Testa bara! Om du använder frimärken, gör det innan du bakar degen. Tryck bara in bokstäverna i den mjuka smeten. Om du använder en markörpenna eller andra färger att skriva på kan du göra detta efter bakning och kylning. Slutligen kan du ge de färdiga etiketterna en glans genom att måla saltdegen. Detta är emellertid valfritt (kom ihåg att lack kan lösa upp edding, beroende på vilken typ av lack du använder).

Fairy garden som en salt degdekoration

Saltdegsidéer för trädgården - gör figurer till en miniträdgård

Du har säkert sett dessa miniträdgårdar i en kruka eller i en skål. De så kallade sagoträdgårdarna är väldigt trendiga och dekorerar fler och fler utomhusområden – vare sig det är på terrassen, på balkongen, verandan och entrén eller en sittgrupp i trädgården. Men det är inte alltid lätt att hitta exakt de element du vill dekorera med. Så gör det bara själv! Följande saltdegsidéer för trädgården är speciellt utformade för en miniträdgård i en skål – förresten, också en bra idé om du vill göra presenter av saltdeg!

Fågelbad och fontänpyssel med saltdeg - idéer till en sagoträdgård i en skål

I princip kan du göra vilken figur du vill av saltdegen själv.

 • För språngbrädor Till exempel kan du forma ut små bollar av degen och sedan trycka dem platta. Du kan sedan använda ett spetsigt föremål (t.ex. tandpetare) för att repa mönster.
 • svamp består av två element. Gör stammen först. För att göra detta bildar du först en sfär och sedan en cylinderform. Det behöver inte vara perfekt format. Pressa ändarna plant på en plan yta. Gör först en boll till paraplyet och tryck den platt. Tryck sedan i mitten för att få den typiska paraplyformen. När elementen är bakade och sega kan du limma ihop dem och göra svampen på det sättet.
 • Den där Fågelbad Gör i princip samma som svampen, förutom att du placerar sköldelementet upp och ner på cylindern. För att göra detta måste du se till att skärmens spetsiga sida blir platt den här gången. Lägg elementen ovanpå varandra och släta kanterna för att få en smidig övergång utan skarv.
 • Vad sägs om en Fontän? Börja igen med en boll, tryck tummen i mitten för att göra en ihålig och använd sedan fingrarna för att skulptera väggarna. Du kommer att få en ihålig cylinder. Du kan förse detta med ett sten- eller tegelmönster. Använd till exempel en tandpetare.

Tinker fairy dörren själv för ett träd

Tinker fairy dörr för trädgårdsträd av deg eller lera

Med lite skicklighet kan du också göra sådana lekfulla dörrar som saltdegsidéer för trädgården. De brukar dekorera ett träd i trädgården så att det ser ut som om en älva eller gnome bor i trädet. Du kan därför göra några fönster för att matcha dörren och fästa dem på trädet också. Kavla ut degen lite tjockare och skär sedan ut önskad dörrform. Den kan vara klassiskt rektangulär eller oval, men den kan också göras rund eller oregelbunden eller hjärtformad.

Gör vackra gnome -dörrar själv och måla dem som trädgårdsdekorationer

Därefter använder du en tandpetare för att designa brädorna och träkornen, liksom andra element för dörren (till exempel en kant av stenar). Eventuella andra dekorationer kan sedan läggas till. Till exempel gör små dörrgångjärn, ett blad, löv, blommor, en dörrkrans eller vad du än kan tänka dig av degen och fäst dem helt enkelt på önskade platser. Så snart degen har torkat eller bakats och svalnat kan du måla dörren som du vill. Men använd färger som är lämpliga för utomhusbruk och försegla dem med ett lager lack. Förutom degen kan du dekorera dörren med andra element: pärlor, klistermärken, stenar etc..

Hantverk med saltdeg till påsk – trolla fram kreativa påskdekorationer med barn

Att göra dekorationer med saltdeg på hösten – kreativa instruktioner för barn & vuxen

De bästa saltdegsidéerna för jul att prova i år

Hur man målar saltdeg?

Slutligen kan du måla på alla färdigbakade eller torkade element gjorda av saltdeg. Filtpennor är lika lämpliga för detta som akrylfärger, fingerfärger (om du till exempel pysslar med saltdeg med barn), fönsterfärger, pekpennor och till och med vaxkritor och akvareller. Eller vad sägs om att använda färgat glitter genom att först applicera lim och sedan strö glitter över det? Tänk på att inte alla nämnda färger är väderbeständiga och därför inte nödvändigtvis lämpliga för saltdegsidéer i trädgården. Vissa hör då hemma i täckta utomhusområden, där du inte får regn och direkt solljus.

Förbered, rulla ut, klipp ut och dekorera degen för en lekfull trädgårdsdekoration

Att göra figurer av salt deg med barn – ormar

Saltdegsidéer för sommaren - gör ormar som figurer till trädgårdsbädden

Att arbeta med saltdeg är lika roligt för barnen som med modelleringslera – den stora skillnaden här är att de självgjorda verken behålls och kan sättas upp senare. Vad sägs om några ormar som saltdegsidéer för trädgården? Det är trots allt inte ovanligt att de bebor våra trädgårdar. De är verkligen lätta att göra, så hantverksprojektet är bra även för mindre barn. Vad du behöver:

 • salt deg
 • Akrylfärg
 • Klar lack för tätning
 • pensel

Saltdegsidéer för trädgården - instruktioner för ormar

Och så enkelt är det att göra de söta saltdegsidéerna till trädgården: barnen kan forma rullar i valfri längd av saltdegen. Du kan sedan forma dessa på vilket sätt du vill – till en vågform som är typisk för ormar, rullad i en spiral eller oregelbundet vågig. Fantasin känner inga gränser! Grädda sedan ormarna eller låt dem lufttorka i flera dagar (eftersom de är tjocka figurer skulle förmodligen bakning vara det mer fördelaktiga alternativet). Så snart degen har svalnat kan barnen måla ormarna som de vill. För detta ändamål kan du också välja bilder på riktiga ormar och använda dem som mallar för färger och mönster. Försegla färgerna med ett lager klart lack och fördela ormarna i trädgården.

Saltdegsidéer för trädgården - att göra färgglada ormar med små barn

Saltdegsidéer för vår och sommar – sniglar

Gör enkla sniglar med snigelskal och pärlor

Sniglar är också en del av trädgården hemma och dessa söta figurer som saltdegsidéer för trädgården är inte bara super sympatiska, de blir till och med enklare än ormar. Gör rullar igen, men kortare denna gång. Du lägger sedan ett tomt snigelskal på dessa rullar. Du kan använda pärlor för ögonen.

dricks: Vill du ha färgglada sniglar? Sedan kan du färga degen som du vill i förväg. Du kan till exempel färga saltdeg med matfärg. Dessa är också ofarliga för barn.

Saltdegsidéer för trädgården – blomkrukor som presentidé

Saltdegsidéer för vuxna och barn att ge bort - blomkrukor, planteringar och planteringar

Ett bra projekt för både barn och vuxna är en sådan blomkruka eller planterare. Detta kan inte bara dekorera din egen trädgård, utan också fungera som en underbar present. Letar du till exempel efter några saltdegsidéer till mors dag? Då har du en här! Och bäst av allt, du behöver inte försöka trolla fram en vanlig och perfekt behållare, varför det är så bra för barn också. Ju mer oregelbundna desto bättre!

Du kan antingen forma din deg till en stor boll, sedan trycka i mitten med näven och sedan forma krukans väggar med händerna, eller så kan du rulla ut degen, placera en skål upp och ner framför dig, skär önskad bit och lägg den över skålen för att behålla sin form. Så låt degen torka. Om det inte ska bli en cachepot utan en blomkruka att plantera på, bör du lägga till några dräneringshål innan det torkar.

Vad sägs om att använda den färdiga krukan för presentidén som nämns ovan? Lägg till frön och krukkompost och gör några fler pinnar av salt deg som du märker. Förresten, du kan också använda denna idé till Salt deg värmeljushållare att tillverka. För att göra detta, gör helt enkelt samma behållare i en mycket mindre storlek för ett telys eller något större för ett pelarljus.

Salt deg idéer för trädgården – salt deg taggar

Saltdegsidéer för höst, vår och sommar i form av hängen

Hängen tillverkade av detta hantverksmaterial är den klassiska par excellence och de kan naturligtvis också användas som dekoration i trädgården. Med avtryck, ljust målade eller som en solfångare med transparenta pärlor – varianterna är verkligen många. Speciellt för barn är släpvagnar snabba och enkla idéer med saltdeg som kan fylla en eftermiddag. Och saltdegsidéerna för trädgården kan sedan dekorera träd, buskar, räcken och terrassen.

Saltdegsidéer till påsk - färgade ägg som hänge för buskar i trädgården

Det bästa är att saltdeg är ganska väderbeständigt, så sådana hängen kan dekorera trädgården när som helst på året. För att få rätt former kan du använda vanliga kakskärare och arbeta med dem som med vanlig kakdeg. Till exempel, snöflingor är bra saltdegsidéer till jul, på hösten kan du använda typiska höstfärger och motiv, medan på våren är påskmotiv eller enkla blommönster lämpliga. Tryck till exempel ner löv eller blommor i den fortfarande mjuka degen för att få ett fint intryck. Detta kan sedan också utformas med ytterligare färger.

Salt degvagn för buskar i trädgården vid jul och vinter

Dekorera en stor tallrik att luta sig mot med stenar

Dekorera skivan med stenar för uppställning utomhus