Dessa 10 huskurer för mjäll och kliande hårbotten har testats och testats

Hemmetoder för mjäll, kliande hårbotten, fett hår

Mjäll är ett vanligt fenomen som drabbar en stor del av världens befolkning! Men få människor vet att de skaliga kåta delarna av hårbotten orsakas av en jäst av släktet Malassezia. I allmänhet förnyar hårbotten var 28: e dag! Malassezia kli -svampen tillåter dock att denna process sker för snabbt, vilket innebär att hudcellerna synligt klumpar ihop sig. Det finns naturligtvis en mängd speciella anti-mjällschampon som är utformade för att bekämpa jäst och bromsa uppdelningen av hudceller. Men många av dessa schampon och lotioner är också kända för att torka ut hårbotten och göra mjäll värre. Det är därför vi har sammanställt 10 naturliga huskurer för mjäll som verkligen är mycket användbara och tolereras väl.

Hemmedicin för mjälllista Hårbehandling hemma

Som du säkert har sett har kosmetikaffärer ett brett utbud av mjällskyddsprodukter anpassade för alla hårtyper. Vi kommer dock inte att prata om specialschampon. Istället ska vi visa dig några beprövade recept som du kan prova hemma. Och nej, du behöver inte gå till apoteket eller stormarknaden eftersom du förmodligen redan har allt hemma. Enkla och friska, dessa mjällhemmedel hjälper verkligen!

Hemhjälpmedel för mjäll – 1. Honung

Honung mot mjällhårsmask fuktgivande hårbehandling

Honung har antibakteriella egenskaper och har visat sig vara ett effektivt botemedel mot mjäll och klåda. Späd en matsked honung i en kopp med ljummet vatten och massera väl in i hårbotten. Låt honungen verka minst en timme eller över natten. Tvätta sedan håret som vanligt.

2. Bakpulver som hemmet mot mjäll

Bakpulver hem botemedel mot mjäll klåda

Bakpulver är en produkt med många användningsområden och den hjälper också mot mjäll! Det naturliga botemedlet har förmågan att lindra klåda och minska flagnande. Gör en tjock pasta med bakpulver och lite vatten. Massera försiktigt i den våta hårbotten och tvätta sedan av med ett milt mjällschampo.

Läkemedlet är dock mycket starkt och bör endast användas en gång i veckan! Så resultaten kommer inte att synas på två veckor.

3. Äppelcidervinäger som ett huskurer mot mjäll

Hem rättsmedel för mjäll hårbotten vinäger äppelcidervinäger

Vinäger är ett mycket effektivt hemmet mot mjäll. Det lugnar klåda, minskar flagnande och, viktigast av allt, balanserar hårbotten pH. Blanda 2 tsk äppelcidervinäger med 3 tsk vatten. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya sedan på vått, tvättat hår. Rulla ihop håret med en handduk och vänta i 15 minuter. Skölj sedan vinägerblandningen utan schamponering.

4. Kokosolja för mjäll

Kokosolja för mjällklåda i hårbotten

Kokosolja har en magisk effekt på hud och hår. Rik på omega-3 och 6 fettsyror, den kan djupt återfukta och lugna den irriterade hårbotten. För att göra detta, värm kokosolja tills den blir flytande. Massera in en liten mängd i hårbotten och låt verka i ungefär en timme. Tvätta sedan håret med ett milt schampo.

5. Citronsaft

Citronsaft för mjäll. Kliande hudkräm i hårbotten

För fet mjäll kan du också använda citronsaft istället för äppelcidervinäger. Den kan användas i ren form eller blandas med vatten i förhållandet 1: 3. Pressa en citron och fördela saften över hårbotten. Efter cirka 10 minuter, skölj och tvätta håret. Upprepa ansökan 2 gånger i veckan.

6. Aloe vera gel

Aloe vera gel mot mjäll och håravfall

Aloe vera -gelén gör verkliga underverk: den återfuktar hårbotten, minskar mjäll, lugnar klåda och får håret att se levande och glänsande ut som en bonus. Du kan applicera naturlig aloe gel direkt i hårbotten. För behandlingen, massera in en matsked aloe gel i hårbotten. Det är viktigt att låta gelén verka i cirka 30-40 minuter. Tvätta sedan noggrant med ett milt schampo.

7. Vitlök för mjäll

Hemhjälpmedel för mjäll dödar kliande svampar i hårbotten

De aktiva ingredienserna i vitlök dödar bakterier och svampar. På grund av detta kan vitlök minska mjäll och förhindra håravfall. Förbered en hårmask från 3 finhackade vitlöksklyftor och 3 teskedar olivolja. Olivoljan ser till att den stressade hårbotten lugnar och klådan avtar.

Massera in pastan i hårbotten. Försök att ignorera den starka lukten och låt vitlökspastan verka i minst 30 minuter. Skölj sedan noggrant med schampo. För att neutralisera vitlöklukten kan du sedan skölja håret med en lösning av vatten och citronsaft.

8. Munvatten

Mjäll munvatten, antimikotisk effekt

Tack vare dess svampdödande egenskaper har munsköljningen potential att förstöra Malassezia! För att göra detta, blanda Listerine halvvägs med vatten och fördela lösningen över hårfästet.

Det bör dock noteras att Listerine innehåller alkohol och kan ha en skadlig effekt på känslig hårbotten. Om du är osäker är det bäst att späda ut munvatten generöst med vatten, t.ex. i förhållandet 1: 4. För att undvika irritation ska munvatten inte användas på irriterade hårbotten och öppna sår!

9. Ta bort mjäll med aspirin

Hushållsmedel anti-mjällschampo aspirin

Aspirin innehåller salicylsyra, som också finns i många anti-mjällschampon. Denna syra hydrerar och kan lugna en kliande hårbotten. Hacka upp en handfull aspirintabletter och blanda med ditt vanliga schampo. Applicera sedan på håret, låt verka i 4-5 minuter och skölj noggrant!

10. Tea tree olja

Använd tea tree olja för mjäll kliande hårbotten

Tea tree olja är känd för sina kraftfulla antibakteriella egenskaper och har visat sig vara ett effektivt husmedel för mjäll, akne och nagelsvamp över tid. Lägg till några droppar i ditt vanliga schampo och beundra ditt vackra, mjällfria hår!