Att skapa och underhålla en damm i trädgården – användbara tips för hobbyträdgårdsmästare

Damm i trädgården glasvägg-koi-fisk-zen-atmosfärskantande växter

Damm i trädgården är helt enkelt makalös! Det har en lugnande effekt och får dig att tänka länge. Men innan du kan njuta av en vacker damm på din gård måste du designa och planera den ordentligt, beroende på terrängen. Detta är faktiskt ett svårt och ansvarsfullt arbete. När du har gjort det kommer det att underlätta för dig att titta på världen och sedan låta din man gå tillbaka till trädgårdsarbete med spaden.

Damm i trädgården – vad är viktigt att veta?

Damm i trädgården näckrosor-vattenväxter-smidesjärn-möbler-glas-vin

Först måste du välja sjötyp. Det spelar ingen roll om du vill ha en mycket liten damm från vilken fåglarna dricker vatten, eller en större, där du kan titta på din lilla guldfisk på sommaren, eller om du vill ha en stor sjö, en meter djup och över ett stort område där ett verkligt sjöekosystem återställs – allt beror bara på dina egna preferenser och budget.

Dammen i trädgården används för att föda upp fisk

damm-trädgård-bakgård-upphöjd säng-vattenfall-granit-koifisk

Om du väljer den första typen är allt vi kan säga att det är ett bra val! Det finns för närvarande bra prefabricerade dammar på marknaden, i specialbutiker förstås – de är hållbara och enkla att installera. Så med minimal ansträngning kommer du att ha ett litet vattenområde på din gård. Men om du vill ha något större, gör dig redo för mycket arbete. Dessa sjöar är professionellt utformade med speciella gummerade och UV-beständiga beläggningar. De håller i flera år men är ganska dyra. Till exempel de med polyeten, så länge de är korrekt placerade och dessa är täckta med grundläggande vattentätning så att de skyddas från solen – du kan välja en amatörversion. Det svåraste alternativet är betong.

Vattendamm med ett vattenfall 

damm-trädgård-vattenfall-stenar-asiatiska-pollare-lampor-japanskt-blodgräs-gångväg

Det andra beslutet du behöver göra handlar om placeringen av din damm. Det finns flera faktorer att tänka på här. Den naturliga delen av sjön är den lägsta delen av trädgården. Det är här regnvatten och lera samlas mest. Därför bör bankerna ökas något. Det skulle vara trevligt om sjön var under träd, de skyddar också levande saker i vattnet från den starka sommarsolen. Men sedan på hösten är det en stor nackdel – många vissna löv faller rakt ner i vattnet, och du måste absolut städa upp det.

Broar ger trädgården en romantisk touch

damm-trädgård-trä-bro-landlich-schoen

Bästa tiden för dig, en liten Damm i trädgården att bygga är vår. Välj en trevlig, varm dag, gör en exakt plan och gå ett steg i taget! Vi har ett annat bra tips till dig: Kombinera dammen med ett vattenfall eller en fontän, det ser underbart ut! När allt kommer omkring kan du njuta av din nya trädgårdsdesign.

Tips om trädgårdsdesign för nybörjare

Skapa vatten trädgård-plantering trädgård konstgjorda damm tips

Glöm inte att ordna din damm med vackra stenar och vattenväxter, och inuti, precis i mitten, kan det finnas näckrosor. Följande fiskar är lämpliga för dammbor: karp och guldfisk. Vissa sköldpaddsägare vill också ha dem i dammen för sommaren. Dessa djur är dock mycket skickliga i att klättra över staketet och vi flyr, deras samodling med fisk slutar illa för fisken. Alla ägare till mindre dammar måste också tänka på hur och i vilket skick de kommer att lämna sin damm under vintern. Det beror naturligtvis mycket på dina klimatförhållanden. Låt din specialist ge dig råd! Så är du övertygad om att du behöver en liten sjö i din trädgård? Ta sedan en penna och gör ett projekt för din damm! Nästa vår kommer snart!

Ge effektiv belysning

Gräsmatta i trädgården konstgjord sjö konstgjorda dammskulpturer

Trädgårdsdamm idéer växtinstruktioner bromsa stenar grön gräsmatta

Trädgårdsdamm tips instruktioner plats odling av regnvattenfisk

Vatten trädgård sjö idéer trädgård oas skulptur damm läggning tips

Vatten damm vattenfall idéer skapa mossa stenar

adachi konstmuseum-damm-skapa idéer design-tips stenmossa

Vatten trädgård damm sjö konstgjorda tips vattenfall skapa stenar

Trädgårdsdesign - steg för steg - skapa en modern klippträdgård

Vattenfall-formad sten trädgård feng shui ordna-trädgård idéer trädgård damm

Hjärtformad trädgårdsdamm Skapa gräsmatta-tips-stenar