Få orkidéer att blomma – det här är vad den exotiska växten behöver för nya blommor!

Du fick eller köpte en magnifik orkidé för en tid sedan och har kunnat njuta av blommorna länge, men av någon anledning har du inte sett en ny blomma sedan dess? Så din orkidé har slutat blomma – vad är de bästa sakerna du kan göra för att ändra detta? Det betyder inte alltid att du gör något fel, eftersom bristen på blomning kan ha flera orsaker. Anläggningen kan bara vara i en vilande fas just nu. Vi förklarar vad du ska prova om du vill få orkidén att blomma.

Att få en orkidé att blomma – väsentliga för blomning

Få en orkidé att blomma - huskurer och tips för blomning

Innan du sätter igång med knepen och får din orkidé att blomma är det viktigt att förstå en sak: en viloperiod är verkligen viktig så att växten kan samla styrka för nyblomstring. En oavbruten blomningsfas är därför varken bra för växten eller möjlig på lång sikt. Så se till att ge henne pausen!

Orkidéer blommar hur ofta?

Orkidéer kan blomma upp till två gånger om året. Du bör inte få orkidén att blomma oftare. Har din orkidé slutat blomma länge, men ser annars frisk ut? Då kanske det inte beror på att du inte bryr dig om det tillräckligt bra, utan helt enkelt för att det saknar incitament att producera nya blommor. Följande tips kan hjälpa dig att få växten ur vilande fas:

Att få orkidéer att blomma och ta hand om dem ordentligt - det här är vad växten behöver

  • Minska vattningen.
  • Minska mängden gödselmedel.
  • Sänk temperaturen på natten.

Orkidéer blommar hur länge?

Med rätt vård kan blomperioden på våren och sommaren sträcka sig över flera månader, medan hösten och vintern är orkidéns blomningstid kortare – vanligtvis inte längre än fem veckor.

Få orkidéer att blomma – huskurer & Tips

Ta orkidén Phalaenopsis tillbaka till blomning genom beskärning

Få orkidén att blomma genom att klippa bort de döda skotten på ögonen

Så snart de första blommorna har bleknat kan du göra något för att stimulera orkidén att blomma: Skär bara av de blekta skotten. Men du bör också välja rätt plats för detta. Ta en närmare titt på stammen. Du kommer att märka små utbuktningar som kallas ögon på vissa ställen. Klipp av de vissna blommorna strax ovanför ett sådant öga. Det andra eller tredje vilaögat passar bäst så att den nya bilden inte blir för lång. Nu kan det ta cirka 3 månader innan en ny fotografering bildas från detta öga. Om du vill få orkidén att blomma på detta sätt är det också lämpligt att placera växten lite svalare.

Att ta hand om orkidéer ordentligt för vanliga och vackra blomställningar

Orkidéer gillar det varmt, fuktigt och ljust utan direkt solljus

Oavsett om du vill att en Phalaenopsis, Oncidium, Dendrobium eller Vanda orkidé ska blomma igen, är rätt vård naturligtvis viktigt. Om växten inte mår bra kommer den inte att kunna blomma heller. Så för att du ska få orkidén att blomma, se till att

  • det är på en ljus plats utan direkt solljus.
  • växten är varm och fuktig (mellan 12 och 20 grader Celsius är optimala; spraya växten regelbundet).
  • den får rätt gödningsmedel beroende på tillväxtfasen (i vegetationsfasen från mars till september med mycket kväve och från oktober till februari med fosfor, så att blommorna kan mogna).
  • Du slipper vattentäppning. Rötterna ska inte ligga i vattnet.
  • Du, oavsett om du vill få en Phalaenopsis att blomma eller någon annan sort, omplantera den då och då.

Knep för snabbare blommognad

Få en orkidé att blomma med dessa knep och rätt vård

Äpplen och bananer blir snabbt bruna när de skärs. Du har säkert redan märkt det. Detta beror på de mogna gaserna som avges av de två fruktsorterna. Dessa kan också hjälpa dig om du vill få din orkidé att blomma:

Äpplen avger mogna gaser som tvingar blomman att blomma

Ta orkidéer att blomma med äpplen

Men hur får man en orkidé att blomma med hjälp av ett äpple? Skär den i skivor och bred ut några på granulaten i din växt. De nämnda gaserna påskyndar sedan mognadsprocessen, så att de främjar blomningen av orkidéer. När skottet är fullvuxet, ta bort äpplet igen (innan växten blommar). Annars kommer blommorna också att vissna mycket snabbare än vanligt. Med äpplen kan du inte bara få orkidén Phalaenopsis att blomma, utan också andra sorter.

Bananskal är rik på näringsämnen och stimulerar blombildning

Bananer för nya blommor

Du kan också få dina orkidéer att blomma med bananer och, närmare bestämt, med deras skal. Detta trick fungerar särskilt bra på orkidévarianter som har en lång vilande period som Pterygodium catholicum, Caladenia menziesii och Thelymitra graminea. I orkidéernas naturliga miljö säkerställer löpeldgas att växterna vaknar från sin vilande fas. Elden bränner buskar och orkidéerna har tillräckligt med utrymme att växa. Eftersom du inte kan tända en eld hemma kan gasen efterliknas med hjälp av bananskal. Men hur kan du få orkidéer att blomma med bananskal??

Banan som gödningsmedel i underlaget vid ompottning och för bladen

Å ena sidan kan du enkelt gnugga bladen med skalen. Detta ger dem gott om nyttiga näringsämnen och säkerställer att du får orkidén att blomma. Små skalbitar kan blandas i underlaget när du omplanterar växten (inte för mycket för att undvika mögelbildning). För att väcka orkidéerna som nämns ovan, lägg knölarna i jorden och lägg grytan tillsammans med bananskalarna i en plastpåse som du tätar. Byt ut skalet mot ett nytt var tredje till fjärde dag i totalt cirka två veckor. Detta bör inte bara väcka växten utan också få orkidén att blomma igen.

Hur man får en orkidé att blomma med kaffe?

Få orkidéer att blomma igen med koffein i kaffe eller kaffepulver

Vissa människor gillar också att använda kaffe eller kaffesump när de vill få en orkidé att blomma. Båda är perfekta som tillsats till vanliga orkidégödselmedel, eftersom koffeinet de innehåller sägs ha en stimulerande effekt. Och hur får du orkidén att blomma med hjälp av kaffe? Låt det svalna och tunna ner det kraftigt. Låt kaffesumpen torka väl först för att förhindra att mögel bildas. Strö sedan lite av det över underlaget och häll lite vatten över det. Förresten är innehållet i en begagnad tepåse med svart te också lämpligt om du vill tvinga orkidéer att blomma.

Phalaenopsis, Vanda och andra sorter stimulerar blomningen efter en viloperiod