Växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret – vintergröna, hårda och medelhavssorter

En naturlig sekretessskärm av växter är det föredragna valet för många trädgårds- och terrassägare, och detta gäller även terrassen. Men det är inte alltid möjligt att plantera växter i omedelbar närhet av terrassen i trädgården. Eller vill du ha något exotiskt, men kan inte använda sådana växter på grund av våra kalla vintrar? Då är växter som sekretessskärmar för terrassen i badkaret exakt rätt val! Vi skulle vilja presentera dig för ett stort urval av lämpliga sorter som garanterat kommer att imponera på dig. Vare sig vintergröna, lövfällande, blommande, med nålar eller löv – det finns något för alla smaker.

Växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret – perukbusken

Växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret - perukbuske (Cotinus coggygria) med rosa blommor

Om du letar efter en särskilt lättskött behållarväxt är den attraktiva perukbusken (Cotinus coggygria) definitivt det rätta valet. Det tolererar inte bara torka mycket bra, det är också robust mot skadedjur och sjukdomar. Så det gör det perfekt om du letar efter växter som sekretessskärmar för terrassen i badkaret. I naturen växer busken till en höjd av 2 meter, men detta är inte möjligt i en växtbehållare. Men det finns höga växande sorter med en höjd av 1,2 meter. Om du sedan lägger till skopans höjd får du den idealiska höjden för en naturlig sekretessskärm.

Särskilt imponerande är de fluffiga blommorna, som är vitrosa och blommar från maj. Men även efter blomningen, och närmare bestämt på hösten, är busken med sitt gulröda blad vackert att se på.

 • lättskött och robust
 • blomning
 • vackra höstfärger
 • lövfällande

Vinrankor för en naturlig integritetsskärm för terrassen

Växter som en sekretessskärm för terrassen i hinken - vinstockar (Vitis vinifera subsp. Vinifera) med druvor

Många skulle aldrig ens tänka på att välja vinstockar som växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret. Förmodligen för att du föreställer dig vinrankor på stora plantager och tror att de behöver gott om plats i trädgården. De känner sig också väldigt bekväma i hinken, men de behöver också ett klättringshjälpmedel. Enkla ledningar är tillräckliga för detta. Det täta lövverket som ger terrassen en medelhavsstil skyddar inte bara mot utseende utan också mot vind. Om du låter växten växa längs en baldakin (t.ex. pergola) får du också det perfekta solskyddet för de varma årstiderna.

Växter som integritetsskydd för terrassen i badkaret - vinrankor som integritet, vind- och solskydd

På hösten är det nödvändigt att skära ner till det gamla träet, varefter du kan lämna planteringen utomhus hela vintern eller förvara den i ett garage, skjul och andra rum. Se dock till att växten inte torkar ut under denna tid. Både fint vin (Vitis vinifera subsp. Vinifera) och vildvin (murgröna) är bra alternativ.

 • Klätteranläggning som behöver ett klätterhjälpmedel
 • även lämplig som vind- och solskydd
 • härdig
 • Skär ned nödvändigt

Växter som en sekretessskärm för terrassen i hinken – röd medaljong

Växter som sekretessskärmar för terrassen i hinken - röd medlar (Photinia fraseri) med röda skott

Det speciella med denna växt är mångfalden av färger. Bladen på den röda medlarn (Photinia fraseri) är gröna och glänsande. Nya skott sticker dock ut på grund av sin röda färg. Det finns också vita blommor och röda bär på hösten, vilket gör utseendet perfekt. Växten är idealisk för plantering i krukor och mer exakt som en sekretessskärm för terrasser eftersom den kan bli mellan 1,5 och 3 meter hög och är också vintergrön.

 • vintergröna
 • inte härdig
 • blomning
 • Bär på hösten
 • soligt till delvis skuggat

Vinäger som trädgårdsväxter

Växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret - vinägträd (Rhus typhina) för en exotisk stil

Vinägträdet (Rhus typhina), även känt som rådjur cobumach, är särskilt vackert att titta på och av vilka det finns sorter som är perfekta för hinken. Bladen är särskilt imponerande och exotiska. Den är mycket väl lämpad om du letar efter en lättskött terrassplantering som också är robust. Dessa träd är också hårda växter, men efter en vacker rödorange bladfärg på hösten tappar de sina lövverk på vintern. Vinäger är därför växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret, vilket är mer ett skydd under de varma årstiderna.

 • lättskött och robust
 • härdig
 • lövfällande
 • vackra höstfärger

Krypspindel som en vintergrön sekretessskärm för skuggan

Creeper (Euonymus fortunei) är den perfekta integritetsskyddsanläggningen för skuggan

Krypspindeln (Euonymus fortunei) är perfekt som vintergröna krukväxter. Det är också mycket praktiskt att de kan trivas mycket bra i skuggan, så att de också är idealiska för mörkare trädgårdsområden med terrass. Topiary är möjligt med dessa växter om du vill, men inte absolut nödvändigt. Se till att du väljer rätt sort! Det finns de som tenderar att krypa och de som klättrar. Använd det senare och ge också ett klättringshjälpmedel.

Krypspindel som en integritetsskyddsanläggning i planteringen på den skuggiga terrassen

Krypspindlarna är också hårda krukväxter, som också är vintergröna, så att växterna som en sekretessskärm för terrassen i hinken ger den perfekta sekretessskärmen även under den kalla årstiden. Bladfärgen kan variera beroende på sorten. För skuggan är de med vitfärgade blad idealiska.

 • vintergröna
 • lättskött och robust
 • härdig
 • Rygg och formade snitt är möjliga, men inte absolut nödvändiga
 • lämplig för skuggan
 • olika bladfärger tillgängliga

Sekretessskärmar med terrass med medelhavsstil – citrusträd med mera

Citrusträd för en medelhavsstil på trädgårdsterrassen och en rik skörd

Varje hobby trädgårdsmästare har säkert drömt om sina egna citron-, apelsin- eller mandarinträd. Och så länge du har tillräckligt med utrymme inuti för att stuva de icke-vinterhärdiga växterna i badkaret som en sekretessskärm för terrassen, står ingenting i vägen. Citrusträd är riktigt snabbt växande och högväxande växter som till och med går upp lite på grund av det stora badkaret. Dessutom kommer blommorna att skämma bort dig med en behaglig doft och frukterna med sin smak.

Men det är absolut inte allt du kan välja om du uppskattar en medelhavskänsla. Olivträd och fikon är också bra alternativ. Planters med spaljéer kan också sättas upp runt terrassen, på vilka kiwier kan växa. Minikiwier (kiwibär) är till exempel perfekta för detta ändamål.

 • relativt lätt att ta hand om
 • växer snabbt
 • bära ätbar frukt
 • blomning

Firetorn

Firethorn (Pyracantha coccinea) som en integritetsskyddande växt pryder med röda bär

Eldtörnen (Pyracantha coccinea) kan växa till en höjd av 2 till 3 meter. Men det här är inte det enda som imponerar på de taggiga växterna. Det pryder också terrassen med doftande blommor och vackra bär på hösten. Det finns gula, liksom orange och röda sorter. Eldtornen som en integritetsskyddsanläggning i skopan är robust och lättskött och föredrar ett soligt läge – perfekt för att skydda en terrass på södra eller västra sidan.

Firethorn i en planteringsanläggning med klätterhjälp och apelsinbär

För en ogenomskinlig tillväxt är regelbunden beskärning av dessa växter nödvändig som en sekretessskärm för terrassen i badkaret. Detta sker efter blomningen. Men om du vill njuta av de ljusa bären bör du inte klippa av de vissna blomställningarna och göra utan att beskära.

 • robust och lättskött
 • soligt läge
 • Blommor och bär
 • Nedskärningar nödvändiga

Snabbväxande krukväxter som sekretessskärmar – bambu i en hink

Bambu i en planter för en tät sekretessskärm

Bambu är faktiskt inget nytt om du vill plantera terrassen med hjälp av plantkrukor för att ge mer integritet. Men eftersom det är en extremt lättskött och snabbt växande växt som snabbt förvandlas till ett perfekt privatlivsskydd för terrassen, vill vi nämna den exotiska bambu igen. Även om den skär en riktigt bra siffra i trädgården, är många trädgårdsägare avskräckta från att den kan sprida sig okontrollerat och därför behöver en rotbarriär.

Om du väljer dessa växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret finns problemet inte. En stor behållare är viktig. Det tål inte vattendragning. Eftersom dessa behållarväxter är hårda kan du lämna dem ute under den kalla årstiden. Då är en skuggig plats som är så skyddad från vinden som möjligt det bästa valet.

 • härdig
 • växer snabbt
 • lättskött

Mer krävande växter som en sekretessskärm för terrassen i hinken – buxbom

Vinterhård buxbom (Buxus sempervirens) kräver mycket omsorg, men är vacker att titta på

Boxwooden (Buxus sempervirens) kräver lite mer tålamod och omsorg, men den får poäng med sin extremt täta tillväxt. Men om du letar efter snabbt växande växter hittar du inte den rätta med denna häckväxt. Behovet av vård är också ganska intensivt – varje år på våren är en rik befruktning nödvändig och regelbunden beskärning stöder grenarnas täta tillväxt.

 • härdig
 • mer intensivvård behövs
 • vintergröna
 • möjlig formskärning

Snabbväxande integritetsskydd med gräs – växelgräset

Plantera växelgräs (Panicum virgatum) för mer integritet - gräs för den moderna trädgården

Det vackra växelgräset (Panicum virgatum) växer mellan 150 och 180 cm (under blomningstiden). Gräs är oumbärliga, särskilt i modern trädgård och terrassdesign. De är därför idealiska som moderna sekretessskärmar. Men de lättskötta plantorna ser också bra ut i andra trädgårdsstilar. Beroende på sorten har gräset gröna till blågröna stjälkar och rödaktiga till rosa blomställningar. Sorten ‘Northwind’ växer kolumnerad och tät, vilket innebär att flera växter är idealiska som sekretessskärmar för terrassen i badkaret.

Stjälkarna torkar upp på hösten och skärs bara av på våren så att de kan skydda rotklotet från vinterkylan. Dessutom behöver plantaren skydd mot kyla om den ska stå ute på vintern. Alternativt kan den också stuvas undan på en varm plats (t.ex. garage eller skjul). Glöm inte att vattna de vackra prydnadsgräsen på vintern, annars kommer plantan att torka ut.

 • lättskött och robust
 • hållbar
 • härdig i trädgårdsbädden; Vinterskydd krävs för containerväxter
 • vackra färger på stjälkar och blommor
 • Klipp ner på våren

Växter som en sekretessskärm – ridning av gräs

Frostsäkert ridgräs (Calamagrostis x acutiflora) med vetefärgade öron

Om du föredrar ett gräs som även dekorerar på vintern är ridgräset (Calamagrostis x acutiflora) och mer exakt sorten ‘Karl Foerster’ mycket lämpliga. De vetefärgade spikarna som bildas efter den skimrande violetta blomman förblir på plats under hela vintern och tar en höjd av 100 till 160 cm. En solig plats är viktig för detta prydnadsgräs, eftersom det endast tolererar delvis skugga i begränsad utsträckning och skugga inte alls. Som växter som en integritetsskärm för terrassen i badkaret behöver ridgräs frostskydd.

 • blommar
 • soligt läge viktigt
 • torra stjälkar förblir sekretessskärmar på vintern
 • Klipp ner på våren
 • inte härdig i hinken; Frostskydd nödvändigt

Dvärgcypress

Dvärgsilvercypress (Chamaecyparis pisifera) - prydnadsväxter skyddar mot nyfikna ögon

Barrträd är i allmänhet perfekta växter som en sekretessskärm för uteplatsen i badkaret. Dvärgsilvercypressen (Chamaecyparis pisifera) är en av dem, tillsammans med thuja. Med en ståtlig höjd på upp till 4 meter, beroende på sorten, är denna växt mer än bara lämplig som en sekretessskärm för terrassen och trädgården. Deras vintergröna egendom garanterar perfekt skydd även på vintern och under låga underhållsförhållanden. Dessutom finns hennes attraktiva nålklänning i blågrått.

Den enda nackdelen med denna skönhet är dess långsamma tillväxt. Men du kan också köpa större växter för planteringarna på terrassen och använda dem direkt som sekretessskärmar om du inte har tålamod att vänta.

 • vintergröna
 • hög växer
 • lättskött
 • härdig

Integritetsskyddsanläggningar för badkar

Växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret - vintergröna och inte vinterhärdiga sorter

I princip finns det otaliga varianter för integritetsskyddande växter för terrassen, som du också kan odla i ett badkar. Vi har bara sammanställt ett litet urval från vilket du kan söka efter dina favoriter. I det följande har vi en lista över andra stora arter som du kan använda för plantering som en sekretessskärm för terrassen i badkaret:

 • Berberis (Berberis julianae) – 2 till 3 meter, gula blommor och röda till svarta ätbara bär; lättskött; soligt till delvis skuggat läge
 • Järnek (Ilex) – lövfällande, men med tätt lövverk även på vintern; lättsam; vita blommor och bär i gult, rött, brunt eller svart; ljus, men skuggig till skuggig plats; vintergröna
 • Livets träd (Thuja) – sorter med liten storlek som är lämpliga för krukor; vattna regelbundet och undvik överbefruktning; inte härdig i skopan, frostskydd nödvändigt; vintergröna; ganska lätt att ta hand om
 • Körsbärslaurbær (Prunus laurocerasus) – välj småbladiga sorter eftersom de är mindre känsliga för frost; ‘Otto Luyken’ är en robust och torktålig sort; lättskött; vintergröna; lämplig för skuggan
 • Rosmarin pil (Salix eleágnos ‘Angustifolia’) – soligt läge; upp till 2 meter hög; torktålig och robust
 • Lönn – gult eller rött lövverk på hösten; torktålig; behöver mycket vatten, men tolererar inte vattentäppning; skyddad plats; hårda, men behållarväxter behöver frostskydd för rötterna; växer långsamt

Växter som en sekretessskärm för terrassen i badkaret - vilka typer är lämpliga