Hur man får vit tvätt vit igen med huskurer – användbara tips och tvätttrick

hur får jag vit tvätt vit igen användbara tips huskurer

Vita kläder är eleganta och snygga, men förblir sällan vita länge. De flesta textilier tappar sin lysande vita färg med tiden och blir gråa eller gula. När du tänker på att tvätta vit tvätt kommer du direkt på blekmedel. Eftersom detta är ett kemiskt medel som kan förorena miljön har vi valt några hushållsmedel som också kan göra vit tvätt vit igen.

Med rätt vård förblir vita textilier vita länge

vit tvättvakt huskurer tips behåll färg

Det allra första steget mot en ljusvit klädsel är rätt vård. För att undvika grå dis och missfärgning måste du alltid tvätta vit tvätt separat från andra färger. Dessutom måste tvättemperaturen och det tvättmedel som används matcha tygets krav. Om färgen ändå har ändrats kan du bleka den vita tvätten.

vita tvätttips tvätt blekning blir strålande vitt

Om skötselanvisningarna för respektive klädsel har en korsad triangel, får du inte bleka den med kemiska medel. Vid denna tidpunkt kan vissa hushållsprodukter hjälpa, eftersom de skyddar textilierna och bör göra dem vita igen samtidigt. De mest kända av dem och hur man använder dem korrekt sammanfattas nedan.

Vit tvätt kan bli vit igen med ättika

vit tvätt får vit igen vit vinäger hemhjälp

Vit vinäger är känd runt om i världen för sina olika hushållsanvändningar. Allroundvapnet kan inte bara krydda sallader, utan används också i stor utsträckning för rengöring av lägenheter på grund av dess rengöringseffekt. Mirakelhjälpmedlet kan ta bort fläckar och smuts från tvätten utan att attackera tyget.

Vit vinäger har visat sig vara mycket effektivt mot gulnade kläder. Syran tränger genast in i tyget och tar bort den missfärgning som har utvecklats. Dessutom gör ättika kläderna mjuka och gör dem mjuka att bära. Så om du använder hemmet för tvätten kan du enkelt klara dig utan den kemiska mjukgöraren. Ett annat plus: du kan använda ättika för att bli av med den smaklösa lukten av kläder.

vit tvätt grå dis ta bort fläckar vit vinäger

För att bleka den gulnade tvätten med ättika, tillsätt 1/2 kopp ättika i tvättmedlet och tvätta tvätten som vanligt. Använd en hel kopp hushållsmedel för starkt smutsiga textilier. För envisa fläckar, till exempel från kaffe, rött vin eller deodorant, kan du först förbehandla kläderna med ättika genom att blötlägga dem några timmar i en blandning av ättika och vatten.

Få din tvätt vit med bakpulver

vit tvätt får vit igen hushållsmedel soda

Liksom ättika har bakpulver många praktiska användningsområden i hemmet. Det har en antibakteriell effekt och används ofta för att rengöra mycket smutsiga ytor. Det vita pulvret kan också användas för vit tvätt och gör det inte bara rent, utan gör det också glänsande vitt igen. Regelbunden användning kan skydda kläder från slitage.

Om du vill prova hemmet för din vita tvätt, tillsätt bara 1/2 kopp bakpulver till det vanliga tvättmedlet och fortsätt med tvättcykeln som vanligt.

grå tvätt får vit igen tips soda applicering grå dis

Vita kläder tvättas alltid vid hög tvätttemperatur, vilket inte bara skyddar mot missfärgning, utan också tar bort fläckarna. Eftersom vissa kläder inte kan tvättas med varmt vatten bör du förbehandla de befintliga fläckarna. Förutom de speciella fläcksprayen, som innehåller mycket kemikalier, gör hushållsprodukter som bakpulver också ett bra jobb. Blötlägg respektive plagg i en hink med vatten, 1/2 kopp bakpulver och 1/4 kopp citronsaft, vänta en timme och tvätta som vanligt. På så sätt kan de envisa fläckarna tas bort på ett miljövänligt sätt.

Blekfärgad tvätt med citron

vit tvätt blir vit igen blötlägg citroner i vatten

Citroner har inte bara en frisk doft, de kan också ta bort fläckar. Trots sin gula färg tar de bort eventuella missfärgningar som grå dis och fräschar upp vita kläder. Du kan enkelt återställa den strålande vita färgen på sängkläder, dukar och kläder. Fyll först en stor kastrull med vatten och lägg flera citronklyftor i den. Koka upp vattnet, ta sedan kastrullen från spisen och låt tvätten dra i ca 1 timme. Tvätta sedan tvätten som vanligt och låt den sedan torka i solen.

Hur får jag tvätten vit igen med mjölk?

vit tvätt torr vit igen i solen istället för torktumlaren

Mjölk är ett underbart husmedel för att tvätta känsliga tyger och bomull. Den vita drycken ger skonsam omsorg för textilierna och kan bleka dem samtidigt. Ett kallt mjölkbad skapar ett strålande vitt genom att ta bort eventuell missfärgning. Lägg 2 koppar kall mjölk, 1 kopp iskallt vatten och eventuellt några isbitar i en hink och blötlägg det gulnade plagget i det i en timme. Tvätta slutligen med ditt vanliga tvättmedel och låt det torka i solen.

Blek vit tvätt med väteperoxid

vit tvätt får vit igen väteperoxidapplikation

Väteperoxid används ofta för att bleka hår, men det är lika effektivt för att få vit tvätt vit igen. Detta är ett naturligt ämne som finns i många blekmedel på marknaden. Detta gör att både grå dis och fläckar som svett kan avlägsnas. Det är dock viktigt att du använder en väteperoxid med en koncentration på 3 procent. Högre doser kan leda till kemiska brännskador.

Om du vill bleka tvätten med denna produkt, tillsätt helt enkelt 1/2 kopp väteperoxid 3% till det vanliga tvättmedlet och fortsätt tvätta som vanligt. Om fläckarna är tydligt synliga, behandla först fläckarna direkt med blekmedel innan du lägger plagget i tvättmaskinen.

Hur effektiva är hemmetoder??

hur man får vit tvätt vit igen hushållstips

Men den verkliga effekten av huskurer på blekning av tvätt är fortfarande kontroversiell. Hemmetoder som de som beskrivs ovan är inte alltid effektiva och är bara måttligt effektiva för att ta bort några envisa fläckar. Om ingen av de presenterade vita kommer att vitna dina vita, är kemisk blekning den enda vägen ut.