Att ordna arbetsplatsen ergonomiskt: grundläggande regler, tips och vanliga misstag

Ergonomi på arbetsplatsen är en fråga som alltför ofta underskattas. Oavsett om det är ett stort kontor eller ett hemmakontor måste alla som arbetar sitta i timmar ställa in arbetsplatsen ergonomiskt för att undvika hälsoproblem. Förutom rätt kontorsmöbler spelar andra faktorer också en roll. Vad ska du vara särskilt uppmärksam på när du installerar? Vilken utrustning bör inte saknas på den ergonomiska arbetsplatsen? Och vilka installationsfel bör undvikas? Vi svarar på dessa frågor i artikeln!

Hur kan jag ställa in arbetsplatsen ergonomiskt?

Ställ in arbetsstationen ergonomiskt vilken utrustning

Det allra första och viktigaste steget för att inrätta ett kontor är att välja rätt möbel. Dessa ska vara ergonomiska och erbjuda hög komfort. Först då kan de anställda må bra och utnyttja sin fulla potential.

Att välja rätt skrivbord

Ergonomiskt ställa in arbetsplatsen med ett sitt-stå-bord

En datorarbetsstation utan skrivbord är ofattbar. där länge sittande ohälsosamt är, rekommenderas ett höjdjusterbart skrivbord för ergonomisk inredning av kontoret. Sitt -stå -bordet erbjuder många fördelar – å ena sidan förbättrar det ryggens hälsa, å andra sidan ökar det förmågan att koncentrera sig och prestera. Du kan göra vad som helst som talar för att köpa höjdjusterbara skrivbord på kontoret Läs om experter på kontorsmöbler.

Vilken kontorsstol är den rätta?

Ergonomisk kontorsmöbel justerbar snurrstol

För att skydda din rygg måste kontorsstolen vara ergonomiskt justerbar. Vad betyder det exakt? Stolen måste erbjuda olika justeringsalternativ för att kunna anpassa sig till användaren. Ett flexibelt ryggstöd och justerbara armstöd säkerställer optimal sittkomfort. För att sitta ergonomiskt bör dina lår placeras horisontellt, dina knän ska vara i 90 graders vinkel och dina fötter ska vara platta på golvet.

Begreppet dynamiskt sittande åtnjuter också stor popularitet. För detta ändamål har speciella aktiva sittmöbler som knästolar och aktiva pallar designats, som erbjuder stor rörelsefrihet och alltmer föredras framför klassiska kontorsstolar.

Ergonomiska skrivbordstillbehör

Ergonomiska skrivbordstillbehör som viktig kontorsutrustning

Ett höjdjusterbart skrivbord och en justerbar stol räcker inte för en ergonomisk arbetsplats. Personer som arbetar 8 eller fler timmar om dagen på en datorarbetsstation upplever ofta problem i handleden. Därför bör kontortillbehör som ett ergonomiskt tangentbord och bekväma handledstöd på skrivbordet inte saknas. Ett enkelt trick hjälper också här: Du lägger tangentbordet på en mapp med en lutande nivå så att det är något högre och lutande. Detta minskar spänningen i armarna och förbättrar skrivkomforten.

Tips för mer ergonomi på arbetsplatsen

Tips för ergonomi på arbetsplatsen

För att säkerställa att arbetsplatsen är ergonomiskt utformad måste några grundläggande regler följas. Vi har sammanfattat de viktigaste av dem nedan.

  • Tillräckligt med arbetsyta – särskilt i delade kontorsutrymmen är det viktigt att säkerställa minst 10 kvadratmeter utrymme per arbetsstation.
  • Bra ljusförhållanden – rum med tillräckligt med dagsljus och bra taklampor som inte bländar eller ger reflektioner på skärmen är perfekta.
  • Rumsdesign i ljusa färger – mörka möbler och väggar har en förtryckande effekt och bör undvikas på kontoret. Istället måste du använda ljusa, naturliga toner utan för mycket glans eller starka accenter.
  • Stor skärm – En stor bildskärm är att föredra framför en bärbar dator när du arbetar på en dator. En skärm på minst 22 ″ rekommenderas. Studier har också visat att Multi-monitor arbetsstation ökar produktiviteten avsevärt, Därför kan det vara fördelaktigt att köpa en andra bildskärm i många fall.
  • Höj monitorn – Om det inte finns ett höjdjusterbart bord på arbetsplatsen bör du åtminstone kunna höja monitorn till en högre nivå. Om du ser ner under hela arbetsdagen är obehag i nacken resultatet. Det enklaste sättet att reglera skärmens höjd är att höja monitorn. Om du arbetar på två skärmar bör de helst placeras på olika höjder.
  • Bra arbetsmiljö – det behöver inte vara något irriterande ljud på arbetsplatsen. Värmen på vintern och ventilation på sommaren måste fungera korrekt. Växter kan också bidra till en trevlig atmosfär i kontorslokalen.

Vanliga misstag vid inrättande av kontor

Vanliga misstag vid inredning av små skrivbord

Om du vill ställa in din arbetsplats ergonomiskt och bekvämt bör du vara uppmärksam på många saker. Här har vi listat några av de vanligaste kontorsinredningsfelen som du definitivt bör undvika.

Skrivbordet är för litet eller genomskinligt

Ett stort skrivbord ger dig rörelsefrihet och gör att du kan arbeta med flera bildskärmar och dokument. Så du måste räkna med en minsta storlek på 160 cm x 80 cm för skrivbordet. Bordsskivan behöver inte vara transparent under några omständigheter. Glasbord orsakar ljusreflektioner som minskar koncentrationen och tröttnar ögonen snabbare.

Skrivbordet är felaktigt placerat

Det finns inte en enda rätt plats för skrivbordet. Att placera den direkt framför fönstret eller på väggen är dock inte optimalt och kan vara problematiskt. Det är lämpligt att placera skrivbordet i rät vinkel mot fönstret.

Kontorsstol felaktigt justerade ryggproblem

Kontorsstol är dåligt justerad

Närvaron av en ergonomisk kontorsstol kan inte garantera en bra sittställning. Stolen måste anpassas efter användaren och du måste säkerställa en bra hållning själv. Ryggstödet ska justeras så att korsryggen ligger i bälteshöjd. Vinkeln mellan överkroppen och låret ska vara mellan 90 och 120 grader så att ryggen inte belastas.

Alltför stor tonvikt lades på optiken

Design spelar en viktig roll i kontorsdesign, men det är absolut inte det viktigaste. Först och främst måste kontorsmöblerna vara funktionella och ergonomiska och först då se bra ut.

Inte tillräckligt med lagringsutrymme

När det är rörigt på arbetsplatsen känner du dig trång och stressad. Därför bör hyllor, lådor och hyllor inte saknas på kontoret. Allt som ofta behövs måste finnas i omedelbar närhet. Mindre använda dokument och papper bör förvaras på en separat plats.

Slutsats

Ergonomisk kontorsdesign Tips för inredning

Bra kontorsdesign kan avsevärt förbättra produktiviteten på arbetsplatsen. Ergonomiska möbler ger mer komfort och förebygger hälsoproblem. Om arbetsplatsen är ergonomiskt inrättad och en trevlig arbetsmiljö skapas där, förbättras koncentrationen och prestandan.