Köksskåp handtag, gångjärn och Co. – En översikt över alternativen för skåputrustning

Köks modern ö med handfat vita bänkskivor utan handtag

De säger att bra design ligger i detaljerna. Och när det gäller möbler och utrustningskrav för badrum och kök måste vi hålla med. Nya köksskåphandtag ger ditt kök ett nytt utseende, medan användningen av en viss typ av gångjärn kan göra det lättare och mer funktionellt att öppna och stänga en skåpdörr. Det är definitivt värt att ta en titt på alternativen för garderobsutrustning. Vår guide bör ge dig en bra introduktion till ämnet och också göra det enklare att planera ditt drömkök.

Del I: Handtag i köksskåp

Köksskåp rosetthandtag rostfritt stål Tryck för att öppna Megnetschnäpper

Det finns många köksskåphandtag med olika namn, men de vanligaste är vred, infällda handtag, rosett- och stånghandtag. Köksskåp utan handtag är också mycket populära i dessa dagar. Beskrivningen av ”handtagsfria kök” innehåller emellertid olika lösningar som handtagsprofiler, handtagslister eller snäpplås. Du lär dig mer om detta senare.

Knoppar i köksskåpet

Köksskåpsknappar kopparvita fronter matt bänkskiva antracitkvartssten

Knoppar som fästs med en enda skruv används oftast på skåp och lådor. Möbelknoppar är tillverkade i en mängd olika material, inklusive mässing, zink, rostfritt stål, brons, glas, kristall, plast, porslin, trä och andra naturliga och konstgjorda material. Även om de finns i en rad olika former och storlekar, undviks vassa kanter när det är möjligt i designen för komfort och ergonomi.

Barhandtag

Köksskåp dragstänger rostfritt stål granit bänkskiva grå

En annan handtagsvariant för kök är handtag som fästs på skåpdörrens fronter med två eller flera skruvar. Kanske har du haft erfarenheter där du ville byta gamla skåphandtag mot nya, bara för att upptäcka att hålavståndet inte passade. Oroa dig inte – du är inte ensam! Detta händer ofta eftersom avståndet mellan två skruvar varierar beroende på typ, tillverkare och andra faktorer.

vita köksfronter handtagslös inbyggd diskmaskinhandtag

Vissa handtag är speciellt utformade för köksskåpsfronter där apparater som kylskåp eller diskmaskiner är installerade. Till skillnad från konventionella skåphandtag måste dessa vara mer robusta eftersom de används mycket oftare. När kylskåpsdörren öppnas uppstår den så kallade sugeffekten, så att du måste dra hårdare. Dessutom öppnar du förmodligen kylskåpet oftare än de flesta skåp i ditt kök. Därför är många handtag för skåp med inbyggda apparater större, bredare eller tjockare än de andra.

Skalhandtag

Köksskåp utdragbar Skal hanterar svarta lådguider

De välvda skalhandtagen, även kallade skalhandtag, är bland de mest populära möbelhandtagen. Dessa är monterade med det infällda greppet nedåt och kan enkelt greppas med ett eller flera fingrar. Eftersom det böjda metallhandtaget bara kan installeras i en riktning, används det främst för lådor och höga utdrag.

Frästa infällda grepp

Kökslåda hanterar frästa fräsen

Ett annat populärt sätt att öppna skåp utan att använda konventionella handtag eller vred är utskärningar i köksfronterna. Dessa kan ofta hittas i skräddarsydda kök där ett minimalistiskt utseende önskas eller där budgeten är stram. Utskärningar kan ha olika former och är ofta utformade för att göra dem lättare att öppna.

Köksfronter utan handtag – de olika handlösa varianterna

Handtagslösa köksbottenfräsar Fräst handtagsprofil Tip-On-väggar

Handtagslösa kök är för närvarande särskilt populära. De imponerar inte bara med sitt eleganta utseende, utan är också lättare att ta hand om. Fronterna är mycket lättare att rengöra och ger bättre uttryck. Olika designalternativ finns här:

Tips på / tryck för att öppna / Snäppfångare

Tip-On eller Push-to-open är en fjädermekanism för att öppna och stänga handtagsfria skåpdörrar. Ett försiktigt tryck på en viss punkt på framsidan är tillräckligt för att öppna den. För att stänga skåpet, tryck helt enkelt på det tills du hör ett mjukt “klick”. Det betyder att fjädern är tillbaka i låst läge.

Köket modernt svartvitt tryck för att öppna stånghandtag båghandtag

Elektronisk serv-on-teknik

Med denna innovativa teknik öppnas dörren tack vare en mycket känslig sensor. Det finns dock alltid risken att du av misstag vidrör lådan och därigenom utlöser mekanismen. Detta system är särskilt användbart för väggskåp.

Köksskåp utan handtag, frästa infällda grepp

Fräst handtag urtag

Förutom tippmekanismer finns det också andra alternativ till handtaget. Infällda grepp inbyggda i fronten blir mer och mer populära. En urtagning är fräst i plattan och täckt med ett handtag av aluminium. Handtagsprofilerna kan antingen följa den främre färgen eller ställas i kontrast.

Handtagslistprofil koppar mattvita fronter

Köksskåp handtaglistar rostfria träfronter

För övrigt kan handtagsremsorna av aluminium eller rostfritt stål inte bara installeras spoligt, utan kan också klassiskt användas som handtag. I denna variant är de monterade på baksidan av skåpdörren.

Del II: Köksskåp gångjärn och beslag

Köksskåp handtagslöst ljusgrått Tryck för att öppna infällda grepp

När du väljer köksskåp bör du inte bara vara uppmärksam på fronternas estetik, utan också på en högkvalitativ hårdvaruteknik så att dörrar, luckor eller utdrag fungerar smidigt.

Dolda gångjärn

Varje köksskåp som kan öppnas via en dörr har dolda gångjärn. Dessa finns i olika typer av gångjärn som anger dörrens position till köksdelen. De grundläggande typerna av fästen för dolda gångjärn är:

  • Nuvarande stopp – dörrarna är framför kroppen
  • Central väggstopp – två dörrar är monterade på en central vägg
  • Intern avgift – dörrarna är inom en kaross

Handtagslösa köksträfronter, infällda grepp, vit bänkskiva

Idag används främst tredimensionella, justerbara gångjärn. De har större öppningsvinklar och ger optimal åtkomst till insidan av skåpet. Dämpningselement som säkerställer en skonsam stängning är vanliga. Softclose -dämpningssystemet är antingen osynligt integrerat i gångjärnsarmen eller kan eftermonteras.

Köksbågehandtag i rostfritt stål vitt trä antracit

Öppningsmekanismer för väggskåp

Lyftbeslag används främst för över- och överskåp. Det innebär att utrymmet i köksskåpen kan utnyttjas fullt ut. Beroende på dörrens öppningsvinkel och position bör man skilja mellan lyftarmatur, lyftarmatur, lyftklaff och stagbeslag.

Del III. Lådguider

Köksskåp låddragare typer

Slutligen innehåller köksskåpsutrustningen styrsystem som möjliggör smidig öppning och stängning av utdrag och lådor. Lådskenor finns i sid-, mitten- och underkonstruktion, beroende på hur mycket utrymme det finns mellan lådan och väggaggregatet. De olika lådskenorna skiljer sig också åt när det gäller deras bärförmåga.

Lådguiderna inkluderar:

  • Golvledare – monteras osynligt under lådan
  • Rullguider – har nylonrullar och styrs i en metallstyrning.
  • Kulstyrningar (teleskopiska löpare) – är populära på grund av sin lilla installationsbredd.
  • Ramstyrsystem – gör det möjligt att justera lådorna med speciella alternativ.

Köksskåp utdragsstång handtag i rostfritt stålfront

Alla typer finns som hel och delvis förlängning. Hela förlängningen ger insikt och tillgång till det längsta hörnet av lådan och är den idealiska utrustningslösningen för det ergonomiska köket. Den partiella förlängningen är emellertid det billiga alternativet till hela förlängningen och koncentrerar sig funktionellt på det väsentliga.

Köksskåp Bar Handtag Svart Rostfritt Stål Diskmaskin Marmor Bänkskiva

Vi hoppas att vår guide till köksskåphandtag, gångjärn och lådguider kommer att vara ett användbart hjälpmedel för att planera ditt drömkök. Funktionella skåp stöder dina arbetsprocesser i köket och erbjuder tillräckligt med lagringsutrymme så att du alltid har överblick i ditt kök.

Handtagslister aluminium svart matt fronter bänkskiva i trä