Vilket kökstänk för ett vitt kök? 20 idéer och tips för färger och material

Om du väljer vita köksskåp har du ett ganska stort utbud när det gäller bakväggen. Anledningen till detta är att vitt är en neutral färg och sådana färger är kända för att gå underbart med alla andra och är därför lätta att kombinera. Om du fortfarande inte är helt säker kan du inspireras av följande idéer för den perfekta vita köksbakväggen. Du kan skapa riktiga blickfång inte bara när det gäller färg. Du har också ett fritt val när det gäller materialet.

Färgat kök bakvägg vitt kök

Köksvägg i vitt kök i rött av glas - minimalistisk inredning

Så du har ett vitt kök – vilken bakvägg kan du välja? Om du har modet kan du till exempel välja en ljus färg. Du kan få detta inte bara med hjälp av kakel i vilken form och färg som helst, utan också med en kakelspegel för ett vitt kök av glas. Med en pigg färg sticker köket och kökets bakre vägg ut från varandra och rummet ser också mycket mer livligt ut.

Öppet kök med pastellgrön bakvägg och minimalistisk skåpdesign

Så om du letar efter exakt det står ingenting i vägen och ett färgat kök bakväggvitt kök ger det pricken över i: et. Men det behöver inte vara en ljus färg. Pastellfärger ser lika bra ut mellan skåpen. Så om du föredrar en mer subtil färg är det också möjligt. I vilket fall som helst kommer glaskökets bakvägg att locka allas uppmärksamhet.

Orange kök bakvägg och vitt kök av glas för ett modernt utseende i rummet

Livligt grönt i det vita köket

Vit köksbakvägg i grönt för en livlig färg accent

Mörkt kök bakvägg, vitt kök – iögonfallande genom kontraster

Mörkgrått kök bakvägg vitt kök - Monokrom köksdesign med köksö

Oavsett om du designar den kaklade spegeln och köket i svart och vitt eller föredrar en mörkgrå istället för svart – är det den starka kontrasten mellan de två färgerna som skapar en spännande och modern atmosfär. I likhet med den första varianten med färger markerar båda elementen varandra. När det gäller resten av dekorationen är du dock inte bunden till någon färg utan kan använda textilier och andra saker i valfri färg. Om köksväggen i stället har en ljus färg i stället måste även resten av rumsdesignen anpassas till den.

Köks bakvägg vitt kök i kontrast med sexkantiga mosaikplattor

Inte bara plattor är lämpliga för att skapa kontrast, utan också modern betongoptik, tavlans färg eller mörk metall. Om du väljer kakel har du också valet mellan olika storlekar för kökets bakvägg, till exempel mosaik- eller tunnelbana, samt mellan olika former, till exempel klassisk fyrkantig eller rektangulär och naturligtvis sexkantig.

Monokrom design

Designkök helt vita för en neutral och ultramodern look

Även om denna variant låter lite enformig och tråkig behöver det inte vara så. För vi menar inte bara en helt vit design, vilket också rekommenderas. Lek istället med lederna. Om du till exempel också funderar på kaklade speglar i vitt för ett vitt kök, kan du designa fogarna svarta, gråa eller en annan färg (förresten, detta är också lättare att sköta än ljusa fogar).

Sicksackmönster av smala marmorplattor i ett modernt kök

Dessutom behöver plattorna för kökets bakvägg inte uteslutande vara vita. En ljusgrå nyans med marmorlook ser också bra ut. Eller hur hittar du den moderna idén på bilden ovan, där kökets bakvägg var utformad i ett fiskbensmönster? Som du kan se behöver en ljus bakvägg i ett vitt kök inte vara tråkig!

Diskret bakväggdesign i ljusgrått med natursten i marmorlook

Tunnelbana med mörka fogar

Tunnelbana och tunnelbana i vitt med mörka fiskbensfogar

Blommönster från mosaik

Skapa blommönster från mosaikplattor i det vita köket

Köks bakvägg för vita kök i metallic

Köksvägg i vitt kök med koppar för en modern och varm atmosfär och som en färg accent

Det gnistrar och lyser i köket om du väljer metallic. Om en grå metallic som stål är för tråkig för dig, rekommenderar vi definitivt koppar som bakvägg eller alternativt brons. Detta ger dig inte bara en intressant färgkontrast, utan skapar också en varm accent mitt i de neutrala köksskåpen. Och koppar ser helt enkelt spektakulärt ut i både moderna och minimalistiska, såväl som traditionella och lantliga kök!

Metallic som accent i kök - silverplattor som stänkskydd bakom spisen

Men det är inte bara med metall man får önskad metalleffekt. Om du föredrar de lättskötta plattorna för den vita köksbakväggen hittar du också det du letar efter med detta material. Det är ingen hemlighet att kakel finns i en mängd olika färger och mönster nuförtiden. Följaktligen saknas det inga metallfärger. Eller vad sägs om en spegel mellan övre och undre skåp, som i exemplet nedan?

Speglar istället för kaklade speglar för en större och mer öppen rymdkänsla och ett modernt utseende

Bakvägg av trä

Återvunnet trä som bakvägg mellan övre och undre skåp

Trä skapar den nödvändiga värmen mitt i köksskåpens svala vita och kan användas både diskret i ljusa färger och som kontrast i mörker. Eftersom det finns trä i en mängd olika nyanser, finns det ett stort urval så att du inte har några problem att hitta exakt vad du vill ha. Och om du väljer äkta eller massivt trä eller föredrar laminat är upp till dig.

Modernt och rustikt på samma gång - mörkt trä med en glasplatta som bakvägg

En trävägg i köket, som är utrustad med en glasskiva, är också mycket effektiv. Den blanka ytan ger bakväggen en viss modern finish och är perfekt för moderna köksdesigner.

Natursten för ren lyx

Vita underskåp och sten för bakväggen

Ditt kök får en extra touch av lyx om du väljer natursten som bakvägg. Oavsett om det är i varma färger, i ljus marmor eller i en mörkgrå till svart variant spelar ingen roll, eftersom sten alltid ser väldigt imponerande ut. Det sofistikerade utseendet kan implementeras på olika sätt: Välj stenen som solist endast för bakväggen eller förläng den till att omfatta bänkskivan. Denna variant kan också användas som en kombination till en köksö.

Små marmorplattor för en neutral köksdesign

Grå natursten

Grå natursten och exponerad betong som golv för en svartvit design i en vit köksdesign

Extravagant, modernt och extremt förfinat – fönster istället för kökets bakvägg, vitt kök

Fönster istället för kökets bakvägg, vitt kök med marmor

Om du har möjlighet att dra ut bakväggen helt för att skapa ett riktigt speciellt alternativ till klassikern kan du verkligen förvandla ditt kök till en juvel som du aldrig kommer att lämna. Med denna moderna idé får du en köks bakvägg och panoramafönster i ett. Men det är mer lämpligt för minimalistiska köksdesigner eftersom det enkla utseendet fortsätter genom fönstret.

Smart bakväggside med panoramafönster