Spara pengar när du flyttar – 7 tips för ett billigt drag

Spara pengar när du flyttar-kostar-hemma-ny-dörr

Att flytta innebär en ny start i livet och att börja om igen. I verkligheten uppfattar man dock inte byte av bostad eller stad som en fredlig tid. För att flytta är krångligt och tidskrävande att organisera, och det kan också bli en dyr affär. Väl genomtänkt preliminär planering kan spara nerver och mycket pengar.

1. Spara pengar när du letar efter en lägenhet

Spara pengar -flytt-kostnader-hem-lägenhet-flytta

För det mesta är det mest komplexa att leta efter en plats att bo när ett drag är nära förestående. Att få den perfekta lägenheten till bästa pris är ingen lätt uppgift och ofta betalar du mer än du skulle vilja. Du sparar värdefull tid och extra kostnader genom att undvika onödiga besök. Så med fastigheter utan foton eller om de månatliga tilläggskostnaderna utsätts för extremt låga bör du vara försiktig. Du kan hyra en fastighetsmäklare för att leta efter en lägenhet och en provision betalas för hans tjänster. I alla andra fall är ägaren kunden och som sådan betalar han mäklaravgiften. I praktiken finns det tyvärr alltid fastighetsleverantörer som uppmanar hyresgästen att skriva under en annan signatur, vilket tvingar dem att betala provisionen. Men det är olagligt, rapporterar Welt.de.

2. Spara pengar med rederiet – jämför flyttfirma

Spara pengar -flytta-kostnader-vidarebefordra-flytta företagsflyttande tjänsteleverantör

En bindande offert för din flytt kan också innehålla packning, lastning och uppackning. Det betyder att flytten går snabbare och pakettjänsterna gör det i slutändan också billigare. Förfrågan online är gratis och det tar några minuter att få en exakt överblick över tillgängliga leverantörer och deras erbjudanden. Dessutom är varje drag med pålitliga leverantörer av flytttjänster som Move24 automatiskt försäkrad så att eventuella skador täcks.

3. Korrekt schemaläggning kan spara pengar

De flesta väljer vanligtvis den första i månaden för sitt flyttdatum, så att flytta den 6: e i månaden kostar ofta mer. För att spara pengar, välj ett billigare flyttdatum mellan den 6 – 13 och 18 – 24 och boka den i god tid.

4. Den enklaste penningbesparande åtgärden – lägg undan

spara-pengar-flytta-ta bort-kostar-gamla-saker

Mindre för transport innebär besparingar vid flytt. Ta det som ett tillfälle att minimera dina ägodelar lite och befria dig från förorenade platser. Välskötta saker som du inte vill behålla kan säljas för bra pengar på Internet eller på en loppis.

5. Spara pengar på renoveringskostnader

pengar-spara-flytta-kostnader-renovering-hantverkare-förslag

Om den gamla eller nya lägenheten behöver renoveras, beställ en hantverkare flera månader i förväg. När du flyttar in i den nya lägenheten är det lämpligt att göra en skriftlig registrering av överlämnandet av lägenheten. Om du är osäker, ta bilder och notera att hyresgästen kan eller måste utföra kosmetiska reparationer och renoveringar om detta uttryckligen anges i hyresavtalet.

6. Dra av flyttkostnaderna på din nästa deklaration och spara därmed pengar

Spara-pengar-flytta-beräkna-kostnader-beräkna-kalkylator

Om du flyttar av yrkesmässiga skäl, men också i speciella fall vid privat flytt, kan vissa kostnader dras av från skatten. Titta på resor medan du letar efter boende, mäklaravgifter och spedition villkorligt skattemässigt avdragsgill. Varför det är värt att hålla alla fakturor och utgiftsbevis noggrant och att presentera dem med din nästa deklaration.

7. Spara pengar på fasta kostnader i den nya lägenheten

Inte bara hyran bör beaktas, utan också de andra månatliga fasta kostnaderna som följer med. Ett sparalternativ som vanligtvis ignoreras är när man väljer elleverantör i den nya lägenheten. Jämför olika elleverantörer och byt eventuellt till en billigare. Du tar också hänsyn till hur mycket du betalar för internet, gas, värme, vatten och andra saker. När du planerar din ekonomi, observera att grundhyran, inklusive alla extra kostnader, inte får överstiga en tredjedel av din nettoinkomst.

Slutsats: noggrann ekonomisk planering som en besparingsmöjlighet 

Naturligtvis är varje drag en individuell fråga och utgifterna kan knappast göras över hela linjen. Vissa kostnader, till exempel vid spedition, renovering, borgen, byte av elleverantör, hjälpare, flyttlådor etc. kan dock beräknas exakt i förväg. Endast med en räknare och penna till hands kan du utnyttja alla möjliga besparingar fullt ut.