Ekonomiskt genom vintern – sänk värmekostnaderna

Kostnadstyper träbesparingstips

Foto: Hans

Priserna på energi fortsätter att stiga, så att många redan nu undrar hur de kan spara pengar och minska uppvärmningskostnaderna för att kunna finansiera ännu en kall vinter och de därtill hörande uppvärmningskostnaderna. Det finns några saker som är enkla att göra för att minska mängden gas du spenderar på uppvärmning.

Spara uppvärmningskostnader och undvik mögel från felaktig ventilation

Vintervärme lägre takfönster

Foto: Bibliotek Västsaxiska

Å ena sidan är det vettigt att använda en prisjämförelse som t.ex. gas.preisvergleich.de/info/2/gaspreise för att kontrollera sitt tidigare kontrakt och se om det finns en billigare leverantör i regionen. Men du bör ändå kontrollera ditt uppvärmningsbeteende så att du inte slösar bort energi i onödan.

Vissa människor ventilerar inte tillräckligt på vintern eftersom de fruktar att för mycket varm luft kommer ut och uppvärmningskostnaderna kommer att stiga. Detta är dock fel; om du ventilerar ordentligt kommer den överflödiga fukten från insidan utåt, men rummen svalnar inte för mycket. För att säkerställa detta ventilerar du minst två gånger om dagen, men tre till fyra gånger är bättre. För att luften ska kunna bytas ut ordentligt öppnas fönstren i flera rum så att ett drag skapas. Dörrarna bör också vara öppna för detta. Att ventilera på detta sätt i fem till tio minuter är tillräckligt för att uppnå önskad effekt.

Om du inte ventilerar tillräckligt under de kalla månaderna, samlas fukten i väggarna och bildar mögel. Detta kan leda till hälsoproblem, särskilt hos barn och äldre.

 Spara uppvärmningskostnader – lägre temperaturer i vardagsrummet

Gasjämförelse Spartips Sänk kostnaderna

Foto: seagers

Det är ofta för varmt i rummen. Du behöver inte värma så mycket att du kan sitta framför TV: n i en T-shirt på vintern. 20 grader räcker för att kroppen ska må bra. Ofta finns det inget behov av att värma sovrummet alls; i genomsnitt 16 grader är tillräckligt här för att säkerställa en vilsam sömn.

Om du åker på semester bör du reglera din gasuppvärmning – det sparar värmekostnader. Under denna fas behöver det inte vara 20 grader i hela huset; I teorin är en temperatur tillräcklig för att förhindra att vattenledningar spricker vid en plötslig förkylning. Om du inte vill återvända till svala vardagsrum efter din semester, be din granne eller en familjemedlem att sätta upp värmen en dag före din återkomst.

Bra fasadisolering sparar pengar och energi

spara tips fasader tätning

Foto: ~ konny

Värme med gas är ett pengarbesparande alternativ

Minska kostnader Vinterbesparingstips

Foto: Jérôme