Innovativ stol med armstöd: “Kohlo” -designen är inspirerad av månens yta

Stol med armstöd trälaminat designmöbler Skandinaviska

Den begåvade konstnären Matthew Day Jackson presenterade sitt senaste projekt under Furniture Design Week i Milano. Kohlo -stolen med armstöd är inspirerad av månens yta. Möblerna av hög kvalitet, tillsammans med matbordet från samma serie, designades och tillverkades i samarbete med det finska företaget “Made by Choice”. Materialet Jackson använder för sin Kohlo -stol är Formica laminerad plywood.

Innovativ stol med armstöd: möbelserien “Kohlo”

Stol med armstöd trä matbord lång texturerad yta designermöbler

Jackson, som traditionellt gör sina möbler av Formica -laminat, beslutade 2018 att besöka sin leverantörs fabrik av nyfikenhet. Där råkade han träffa Niclas Ahlström, ägare till det finska möbelföretaget “Made by Choice”. De två bestämde sig för att lansera en möbelserie tillsammans och gav Formica i uppdrag att producera ett högtryckslaminat med en yta som liknar månavlastningen. Formica utvecklade stålpressplattor speciellt för denna ordning, med vilken ett strukturerat laminat kunde tillverkas. Inspirationen till projektet togs från satellitbilder som publicerades av NASA nästan 40 år efter månlandningen i Appollo 11.

Stolen med armstöd “Kohlo” fascinerar med sin skulpturala form och en strukturerad yta

Stol med armstöd Kohlo modern design

Men inte bara materialets yta, stolkonstruktionen väcker också associationer med månen. Stollbenens och armstödens lutande former är inspirerade av månkratern Dionysius och det rektangulära ryggstödet av rymdskeppet Appolo 11. De spännande kontrasterna mellan de strikta geometriska och kurviga linjerna i “Kohlo” -stolen gör denna moderna möbel till ett riktigt blickfång. Totalt fyra olika varianter av stolar och bord presenterades i Milano. Möblerna finns i träutseende, i en rosa färg, i en gräsgrön nyans och i svart.

Stol med armstöd måninspirerade möbler Skandinaviska möbelidéer

Matthew Day Jackson har länge fascinerats av den första månlandningen. Han tycker att orsakerna bakom den första flykten till månen är särskilt intressanta: På den tiden var instinkten för kolonisering i förgrunden. Folk ville erövra rymden. Samtidigt letade mänskligheten efter svar på existentiella frågor. Konstnären anser i alla fall att vi måste vända oss inom oss själva för att kunna svara på dessa existentiella frågor.

Stol med armstöd målade svarta laminatskandinaviska möbler

Möblerna är uppe MadebyChoice tillgängliga.