Μεταμόσχευση μαλλιών: Τύποι, παρενέργειες και ποσοστά επιτυχίας!

Παρενέργειες Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών έχει γίνει μια δημοφιλής διαδικασία για άνδρες και γυναίκες τον τελευταίο καιρό. Αν και η αραίωση των μαλλιών είναι φυσική με τη γήρανση, οι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη διαδικασία όταν υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου ανάπτυξη τριχών λόγω γενετικών λόγων, τραύματος στο τριχωτό της κεφαλής, καλλυντικών λόγων ή ιατρικών καταστάσεων. Αν και η μεταμόσχευση μαλλιών δεν σταματά τη μελλοντική τριχόπτωση, βοηθά στην αποτελεσματική αποκατάσταση της ανάπτυξης του τριχωτού της κεφαλής, αλλά οι μεταμοσχεύσεις παρακολούθησης μπορεί να είναι απαραίτητες για διαρκή αποτελέσματα.

Αλλά πριν πάρετε μια μόνιμη απόφαση, είναι καλύτερα να γνωρίζετε τα πάντα για τους τύπους μεταμόσχευσης μαλλιών και τις παρενέργειές τους. Συνέχισε να διαβάζεις!

Μεταμόσχευση μαλλιών – Πώς λειτουργεί και τύποι:

Η αραίωση των μαλλιών και η φαλάκρα είναι κοινά ζητήματα για περίπου το 46 % των ανδρών ηλικίας 21 έως 31 ετών στην Ινδία. Η μεταμόσχευση μαλλιών γίνεται εκεί που οι περιοχές της φαλάκρας μπολιάζονται με τρίχες, συνήθως παχύτερα μέρη του τριχωτού της κεφαλής και μερικές φορές από άλλα μέρη του σώματος.

Ο γιατρός θα συστήσει μία από τις ακόλουθες διαδικασίες ανάλογα με το μοτίβο ανάπτυξης των μαλλιών σας, το ιστορικό της τριχόπτωσης και την έκταση της τριχόπτωσής σας. Ο γιατρός θα επιλέξει την καλύτερη τεχνική που σας ταιριάζει αφού αξιολογήσει τους κινδύνους, τη σωματική σας υγεία και το ιατρικό σας ιστορικό.

Ακολουθούν οι δύο μέθοδοι μεταμόσχευσης που χρησιμοποιούνται γενικά από χειρουργούς:

  • Εξαγωγή Θυλακικής Μονάδας (FUE)

Η εξαγωγή της ωοθυλακικής μονάδας είναι μια τεχνική όπου μια βελόνα χρησιμοποιείται για να κάνει μικροσκοπικές τομές σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και μεμονωμένα θυλάκια τρίχας μεταμοσχεύονται (1). Αυτή η διαδικασία τοποθετεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ωοθυλάκια στο τριχωτό της κεφαλής με ακρίβεια που παίρνει μια εκπληκτική ποσότητα δέρματος και είναι χρονοβόρα.

Ανάλογα με τον αριθμό των ωοθυλακίων που εξάγονται και μεταμοσχεύονται, αυτός ο τύπος μεταμόσχευσης μαλλιών διαρκεί γενικά τέσσερις έως πέντε ώρες. Μπορεί να χρειαστούν πολλές συνεδρίες για τη μεταμόσχευση μαλλιών με αυτόν τον τρόπο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

  • Χειρουργική ωοθυλακικής μονάδας (FUSS)

Μια μονάδα τρίχας αφαιρείται από την περιοχή του δότη ή από τα πιο τριχωτά τμήματα του τριχωτού της κεφαλής σας στη Χειρουργική των Θυλακικών Μονάδων και γι ‘αυτό ονομάζεται επίσης τεχνική λωρίδας. Τα μαλλιά που λαμβάνονται θα μπολιάζονται στο σημείο που θα γεμιστούν με τρίχες διαιρώντας τα σε θυλακιώδεις μονάδες. Συνήθως, η ινιακή περιοχή του κρανίου χρησιμοποιείται για την κοπή αυτής της μεθόδου και τα ράμματα χρησιμοποιούνται για να κλείσουν τις τομές.

Τοπικό αναισθητικό χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας και χρειάζονται 7 έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση για την αφαίρεση των ραμμάτων. Εάν θέλετε να επιτύχετε μια πιο φυσική και πληρέστερη εμφάνιση, η μέθοδος FUSS είναι αυτή που πρέπει να επιλέξετε. Αν και είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή, ο χρόνος αποκατάστασης του FUSS είναι μεγαλύτερος από την τεχνική FUE.

Ποσοστά επιτυχίας:

Διάφοροι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως το πάχος των μαλλιών του ατόμου που δίνει δόση, η ικανότητα και η εμπειρία του χειρουργού για να επιτύχει η μεταμόσχευση μαλλιών. Μπορείτε να βρείτε μια μέτρια αλλαγή στην πληρότητα των μαλλιών με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν τεχνικές μείωσης του τριχωτού της κεφαλής, επέκταση ιστού ή χειρουργική επέμβαση στο δέρμα για να δουν δραματικές αλλαγές.

Παρόλο που απαιτείται πιο εκτεταμένη έρευνα, οι πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών μεταμόσχευσης μαλλιών παρουσιάζονται σε μικρότερα ερευνητικά άρθρα.

Μια μελέτη σε άτομα που υποβλήθηκαν σε FUE χρησιμοποιώντας μαλλιά γενειάδας ήταν ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα σε 2,9 χρόνια μιας μέσης παρακολούθησης (2).

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η χρήση θεραπείας πλούσιου σε αιμοπετάλια πλάσματος (PRP) με FUE αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας των μεταμοσχεύσεων μαλλιών FUE, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης (3). Σε σύγκριση με την ομάδα μη-PRP, οι συμμετέχοντες στην ομάδα PRP είχαν ταχείες βελτιώσεις στην πυκνότητα των μαλλιών, την ανάκτηση του δέρματος και την αναγέννηση των μαλλιών κατά 75%.

Παρενέργειες Μεταμόσχευσης Μαλλιών:

Κάθε ιατρική διαδικασία έχει τόσο οφέλη όσο και σχετικές παρενέργειες. Ακολουθεί η λίστα με μερικούς από τους κινδύνους και τις παρενέργειες της μεταμόσχευσης μαλλιών που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε.

1. Λοίμωξη:

Η μεταμόσχευση μαλλιών χρειάζεται τομή και ράμματα, τα οποία μπορεί να είναι μια περιοχή όπου μπορεί να εμφανιστούν λοιμώξεις. Η εμφάνιση επιδερμικών κύστεων είναι μια πιθανότητα όπου απαιτείται περιστασιακή παροχέτευση (4). Εάν ο δότης ή ο λήπτης έχει κακή υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να οδηγήσει σε εντοπισμένες λοιμώξεις.

2. Ουλές

Τα άτομα που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να έχουν ουλές ή στείρα θυλακίτιδα. Δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ουλών, είναι προτιμότερο να μιλήσετε στον χειρουργό πριν αποφασίσετε για τη διαδικασία, επειδή οι ουλές μπορεί να είναι ένα από τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας μεταμόσχευσης μαλλιών (5).

Η μέθοδος FUSS περιλαμβάνει την αφαίρεση μιας λωρίδας του τριχωτού της κεφαλής που αφήνει μια μακριά, γραμμική ουλή. Παρόλο που η ουλή καλύπτεται με νέα μαλλιά, η επουλωτική ουλή μπορεί να διευρυνθεί εάν τα γύρω μαλλιά είναι λεπτά.

Αν και η μέθοδος FUE έχει ουλές από την περιοχή όπου αφαιρούνται τα ωοθυλάκια, σε σύγκριση με τις πληγές από το FUSS, αυτές οι ουλές δεν είναι τόσο μεγάλες.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χτυπήματα γύρω από τη μεταμοσχευμένη περιοχή, τα οποία είναι καλά κρυμμένα μόλις τα μαλλιά μεγαλώσουν ξανά.

3. Φλεγμονή:

Αν και σπάνια, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μια ακραία έκδοση στείρας θυλακίτιδας που ονομάζεται Lichen planopilaris (LLP) ως παρενέργεια φυτείας μαλλιών, η οποία είναι μια σπάνια φλεγμονώδης διαταραχή των μαλλιών. Αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση αντικαθιστά τους θύλακες των τριχών σας με ινώδη ιστό που μοιάζει με ουλή, που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αλωπεκία (6).

4. Κνησμός:

Υπάρχει πάντα πιθανότητα φαγούρας όταν υπάρχει επουλωτική ουλή. Το σημείο της μεταμόσχευσης μπορεί να προκαλέσει κνησμό όταν υπάρχει ο σχηματισμός ψώρα, ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών. Μετά τις πρώτες ημέρες του χειρουργείου, συνήθως, ο κνησμός του τριχωτού της κεφαλής θα σταματήσει. Μέχρι να θεραπευτεί η περιοχή, σταματήστε να χρησιμοποιείτε μινοξιδίλη εάν το χρησιμοποιείτε.

5. Μούδιασμα:

Η χρήση τοπικού αναισθητικού προκαλεί μούδιασμα στο τριχωτό της κεφαλής μετά από μεταμόσχευση μαλλιών και συνήθως φθείρεται σταδιακά. Βεβαιωθείτε όμως ότι συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γιατρό γιατί υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μούδιασμα, που θα οδηγήσει σε νευρική βλάβη εάν χειρουργούν άπειρα χέρια.

6. Οίδημα:

Τα άτομα που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και οίδημα και είναι αρκετά συνηθισμένο. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα πρήξιμο γύρω από το μέτωπο και τα μάτια, κάνοντας τα μάτια σας να φαίνονται πιο σκούρα, κάτι που είναι μία από τις παρενέργειες του μοσχεύματος μαλλιών.

7. Πόνος:

Ο πόνος είναι μια άλλη παρενέργεια μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς είναι μια επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν χορηγηθεί η σωστή δόση αναισθησίας, ο πόνος μπορεί να σας επηρεάσει κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε μια αίσθηση τεντώματος κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

8. Αιμορραγία:

Είναι σίγουρο ότι θα κοπεί, είτε επιλέξετε FUE είτε FUSS. Παρόλο που ο γιατρός φροντίζει να διατηρείται η αιμορραγία όσο το δυνατόν πιο ελάχιστη, ο μετεγχειρητικός χρόνος ανάρρωσης ορισμένων ατόμων μπορεί να περιλαμβάνει αιμορραγία.

Περίληψη:

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια βολική λύση για να καλύψετε τις φαλακρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής σας, αλλά είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί μετά από διαβούλευση με το γιατρό σας. Υπάρχουν και άλλες θεραπείες ανάπτυξης τριχών εάν δεν είστε ο ιδανικός υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών. Για να δουλέψετε και να διατηρήσετε τα μαλλιά σας, πρέπει να καταναλώνετε θρεπτικά τρόφιμα και να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.