Tea Tree Essential Oil Οφέλη για το δέρμα: Χρήσεις και προφυλάξεις!

Οφέλη από έλαιο τσαγιού

Θέλατε ποτέ ένα μαγικό ραβδί που θα μπορούσε να ξεφορτωθεί την ακμή και τα σπυράκια; Τι γίνεται αν πούμε ότι μπορείτε να έχετε ένα; Ναί! Το έλαιο δέντρων τσαγιού προσφέρει πολλά οφέλη για το δέρμα σας που σίγουρα το κάνει μαγικό! Δεν είναι περίεργο γιατί χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, όπως σαπούνια, λοσιόν, καθαριστικά και ορούς.

Τι είναι όμως το έλαιο τσαγιού; Το έλαιο δέντρων τσαγιού είναι ένα αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα φύλλα του Melaleuca Alternifolia, το οποίο είναι αυτοφυές αυστριακό δέντρο. Αν και καλλιεργείται για σχεδόν 100 χρόνια, το συστατικό κερδίζει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό για τις υπέροχες αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες (1).

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε περισσότερα για τα οφέλη του ελαίου δέντρων τσαγιού για το δέρμα, μαζί με τους κινδύνους και μια λίστα προϊόντων με αυτό το συστατικό.

6 απίστευτα οφέλη από το έλαιο τσαγιού για το πρόσωπο και το δέρμα:

Το έλαιο τσαγιού είναι ένα ισχυρό συστατικό που χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες περιποίησης της επιδερμίδας. Από τη θεραπεία της ακμής έως τις μικροβιακές λοιμώξεις, το έλαιο δέντρων τσαγιού προσφέρει πολλές λύσεις για όλα τα δεινά του δέρματός σας.

Ας εξετάσουμε τώρα τις λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του ελαίου δέντρου τσαγιού για το δέρμα και το πρόσωπο:

1. Αντιμετωπίζει την ακμή και τα σπυράκια:

Το έλαιο τσαγιού είναι γνωστό ως η επόμενη καλύτερη θεραπεία για το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για τη φυσική θεραπεία των σπυριών και της ακμής του προσώπου και της πλάτης. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη δείχνει ότι τα εξωχρηματιστηριακά προϊόντα που περιέχουν έλαιο δέντρων τσαγιού μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά την ήπια έως μέτρια ακμή και βλάβες στο πρόσωπο (2). Αυτή η δράση μπορεί να αποδοθεί στις ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου δέντρου τσαγιού. Επιπλέον, το έλαιο τσαγιού περιέχει μια ένωση που ονομάζεται τερπένιο, η οποία μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και να περιορίσει την ανάπτυξή τους.

2. Επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης πληγών:

Το έλαιο δέντρων τσαγιού χρησιμοποιήθηκε από τους Αυστραλούς ιθαγενείς για τη θεραπεία πληγών, κοψιμάτων και εγκαυμάτων στο δέρμα. Ακόμα και η σύγχρονη επιστήμη συμφωνεί ότι το έλαιο δέντρων τσαγιού είναι πράγματι ένας ταχύτερος θεραπευτής πληγών. Μια μελέτη του 2013 δείχνει ότι εννέα στους 10 συμμετέχοντες που έλαβαν τοπικό έλαιο τσαγιού σε συνδυασμό με συμβατικά φάρμακα είχαν μειωμένο χρόνο επούλωσης πληγών (3). Οι ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες αυτού του αιθέριου ελαίου μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και να επουλώσουν γρήγορα τις ουλές του δέρματος.

3. Προλαμβάνει τις κηλίδες και τα σκοτεινά σημεία:

Το δέντρο τσαγιού εμποδίζει έμμεσα τον σχηματισμό κηλίδων, ουλών και σκοτεινών κηλίδων που προκαλούνται από την ακμή. Μια μελέτη δείχνει ότι το έλαιο δέντρων τσαγιού μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια που μολύνουν τους πόρους του δέρματός σας, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ελαχιστοποιούν την εμφάνιση ουλών επιφανείας που προκαλούνται από την ακμή (4). Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε αυτό το έλαιο, όπως το α-τερπινέλιο, το α-τερπινολένιο και το γ-τερπινόλιο, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες για να αποτρέψουν την εμφάνιση μαύρων κηλίδων στο πρόσωπο.

4. Μπορεί να αφαιρέσει τις ετικέτες δέρματος:

Οι ετικέτες δέρματος είναι χαλαρές, ανώδυνες αυξήσεις του δέρματος που είναι συνήθως ακίνδυνες αλλά ενοχλητικές. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έλαιο δέντρων τσαγιού για να αφαιρέσουν τις ετικέτες του δέρματος λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του. Παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν το ίδιο, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν λάδι από δέντρο τσαγιού σε αυτές τις αναπτύξεις ισχυρίστηκαν ότι τα έκανε να στεγνώσουν και τελικά να πέσουν.

5. Μπορεί να θεραπεύσει έκζεμα και ψωρίαση:

Το έλαιο τσαγιού προσφέρει πολλά οφέλη σε άτομα με δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση κλπ. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του ελαίου μπορούν να μειώσουν τις βλάβες, καθώς και να προσφέρουν παρηγοριά από τον κνησμό. Οι αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες μπορούν να καταπρανουν το δέρμα σας και να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων. Επιπλέον, μια μελέτη του 2011 επιβεβαιώνει ότι το έλαιο δέντρων τσαγιού είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας κατά του εκζέματος από άλλα τοπικά φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και του κνησμού λόγω ξηροδερμίας (5).

6. Ελέγχει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος:

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το έλαιο δέντρων τσαγιού ελέγχει την περίσσεια λιπαρότητας στο δέρμα, σίγουρα βοηθά στη μείωση του κινδύνου ακμής σε αυτόν τον τύπο δέρματος. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες καταπολεμούν πολλούς τύπους βακτηρίων που προκαλούν βλάβες στο δέρμα.

Μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι ένα αντηλιακό τζελ-κρέμα που περιέχει λάδι από δέντρο τσαγιού βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο της περίσσειας λιπαρότητας στο δέρμα και ελαχιστοποιεί το πρόβλημα της ακμής (6). Οι ίδιες ιδιότητες του ελαίου δέντρου τσαγιού μπορεί να παίξουν ρόλο στη μείωση των μαύρων στίξεων και των λευκών στίξεων στο πρόσωπο.

Προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε κατά τη χρήση του ελαίου δέντρου τσαγιού

Το δέντρο τσαγιού είναι ένα εξαιρετικά συμπυκνωμένο αιθέριο έλαιο και εξαιρετικά ισχυρό. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε αδιάλυτο έλαιο δέντρων τσαγιού απευθείας στο δέρμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Ακολουθούν μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη χρήση του ελαίου δέντρου τσαγιού:

  • Αναμιγνύετε πάντα λάδι δέντρου τσαγιού με λάδι φορέα όπως καρύδα, αμύγδαλο κ.λπ. σε αναλογία 1:12 (έλαιο τσαγιού: λάδι φορέα σε σταγόνες) πριν το εφαρμόσετε στο δέρμα.
  • Προσέξτε για συμπτώματα όπως ερυθρότητα, ερεθισμό, κνησμό, ευαισθησία κ.λπ. μετά τη χρήση ελαίου δέντρου τσαγιού σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά, διακόψτε τη χρήση του αμέσως και ξεπλύνετε καλά με νερό.
  • Αποφύγετε την κατάποση ελαίου δέντρου τσαγιού ή την εφαρμογή του σε ευαίσθητες περιοχές όπως μάτια, μύτη, στόμα, σπασμένο δέρμα, κοψίματα, πληγές κ.λπ. Πριν χρησιμοποιήσετε λάδι δέντρου τσαγιού για επούλωση πληγών, είναι καλύτερο να το ελέγξετε με γιατρό ή πιστοποιημένο αρωματοθεραπευτή.
  • Μην χρησιμοποιείτε λάδι δέντρου τσαγιού σε μικρότερα παιδιά, έγκυες γυναίκες, άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες όπως το άσθμα ή σε εκείνους που χρησιμοποιούν δερματικά φάρμακα χωρίς να ρωτήσουν το γιατρό.

Τελικές σκέψεις:

Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα οφέλη του ελαίου δέντρων τσαγιού για τα οποία αξίζει να γνωρίζετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε επώνυμα προϊόντα περιποίησης του δέρματος που χρησιμοποιούν λάδι από δέντρο τσαγιού ως βασικό συστατικό. Αν και προσφέρουν παρόμοια οφέλη, τα αιθέρια έλαια έχουν πάντα το πάνω χέρι!

Συχνές ερωτήσεις

1. Ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες για προϊόντα περιποίησης δέρματος με βάση το έλαιο τσαγιού?

Σχεδόν όλες οι μεγάλες μάρκες περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούν λάδι από δέντρο τσαγιού ως κύριο συστατικό για την αντιμετώπιση της ακμής και των λοιμώξεων του δέρματος. Αξιόπιστες εταιρείες όπως το Body Shop, το Juicy Chemistry, το Mama Earth, το Natural Vibes κ.λπ. χρησιμοποιούν βιολογικό και εξαιρετικής ποιότητας αιθέριο έλαιο τσαγιού στις λοσιόν και τους ορούς τους.

2. Μπορώ να αφήσω λάδι από δέντρο τσαγιού στο δέρμα μου όλη τη νύχτα?

Σας συνιστούμε να κάνετε μια δοκιμή επιθέματος πριν χρησιμοποιήσετε λάδι από δέντρο τσαγιού ως θεραπεία για μια νύχτα. Εφαρμόστε αραιωμένο έλαιο τσαγιού σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας και περιμένετε για 6-8 ώρες. Εάν δεν παρατηρήσετε αλλεργικές αντιδράσεις, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο σχέδιό σας. Είναι επίσης καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για να είστε στην ασφαλέστερη πλευρά.

3. Θα αναμειχθεί το έλαιο τσαγιού με ενυδατικές κρέμες?

Ναί! Το λάδι τσαγιού μπορεί να αναμειχθεί με ενυδατικές κρέμες και λοσιόν για εύκολη εφαρμογή. Και πάλι, συνιστάται μια δοκιμή κώδικα για να βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά δεν συγκρούονται μεταξύ τους. Μόλις γνωρίζετε ότι η αναλογία είναι σωστή, μπορείτε να την χρησιμοποιείτε τακτικά.