Baka julkakor på amerikanskt sätt – recept på röd sammetskaka

Baka julkaka -röd-färg-tårta bas-läcker-gaffel

Red Velvet betyder röd sammet från engelska. Och sant mot namnet är en ljus till mörk röd färg typisk för den traditionella kakan. Denna typiskt amerikanska dessert blev mycket populär i den amerikanska södern under det senaste århundradet och har nu ökad popularitet. Hur man gör en så estetiskt aptitlig Baka julkaka och uppnå golvets oemotståndliga färg, avslöjar vi i det följande. Det är faktiskt inte alls dyrt, det är faktiskt hälsosamt.

Baka en röd julkaka – hur skapas den typiska färgen?

Baka julkakor -recept-hemlagade-amerikanska-kakor

En röd sammetskaka görs vanligtvis skiktad med en chokladsmak och täcks med en vit toppning gjord av smörkräm. Som vanligt innehåller ingredienserna smör, kakao, mjölk, mjöl och rödbetor. Dessutom tillsätts jordgubbar eller blåbär, vilket säkerställer den optiska attraktiviteten. Kakan har sin karaktäristiska rödbruna färg tack vare en kemisk reaktion mellan den kakao den innehåller och sura ingredienser som kärnmjölk. För att stärka effekten tillsätts ofta röd matfärg eller helst ett naturligt färgämne – rödbetor. Således blir kakbotten intensiv röd till ljus och kontrasterar underbart med den vita grädden.

Baka julkakor – Red Velvet Cake -historia

Baka julkaka -recept-röd-sammet-tårta

Som redan nämnts blev kakan mycket populär bland amerikanerna på 1920 -talet och Waldorf Astoria Hotel på Manhattan erbjuder den fortfarande idag som en av dess karakteristiska specialiteter tillagade enligt ett traditionellt recept. Efter slutet av andra världskriget dök en färdig bakmix upp på marknaden så att varje amerikansk konsument enkelt kan förbereda den läckra kakan hemma och skämma bort sin familj med den. Även om den färdiga bakmixen hade ett annat och fruktansvärt namn – Devils Food Cake Mix (Devil’s Cake Mix), blev det känt genom det. Senare på 1990 -talet firade tårtan med sin speciella basfärg en väckelse när den först uppträdde i filmen ‘Steel Magnolias’ och sedan i ett avsnitt av serien ‘S ** and the City’.

Amerikansk röd sammetskaka i den amerikanska filmen ‘Steel Magnolias’

jul-tårta-bakning-berättelse-film-röd-sammet-tårta

Baka julkakan och uppnå en röd färg

jul-tårta-bakning-recept-röd-sammet-tårta-hemlagad

För att uppnå önskad mörk röd färg baserat på den amerikanska modellen av den röda sammetskakan används antingen lämplig matfärgning i rött eller effekten skapas med naturliga livsmedel. Rödbetor som har kokats i förväg lägger till en liten mängd vinäger i kärnmjölken och kakao för en mer intensiv färg. Vi har sammanställt några recept som du är välkommen att testa.

Baka en amerikansk julkaka – receptet för röd sammetskaka

jul-tårta-bakning-recept-traditionell-amerikansk-dessert-tårta

Ingredienser till köksdegen:

 • 375 gram mjöl
 • 600 g socker
 • 6 ägg
 • 250 g mjukt smör
 • 2 msk röd matfärg (var uppmärksam på kvaliteten, annars blir kakan brun)
 • 3 msk osötat kakaopulver
 • 250 g kärnmjölk
 • 1 msk ättika
 • 1 tsk vanilj extrakt
 • 1/2 tsk salt
 • 1 tsk bakpulver

Grädda julkakan och täck med smörkräm

jul-tårta-bakning-recept-röd-sammet-tårta-vegan

Ingredienser till smörkräm:

 • 250 g mjukt smör
 • 350 g vit choklad
 • 400 g färskost

Baka amerikanska julkakor – tårtbotten som röd sammet

jul-tårta-bakning-recept-röd-sammet-tårta-klassisk-amerikansk

Förberedelse:

 1. Förvärm ugnen till 170 ° C och förbered tre formar för tårtbottnarna. Dessa måste smörjas och pudras med mjöl.
 2. Rör ner smeten i en stor skål, när du först vispar smör och socker tills det är skummigt, rör sedan ner äggen gradvis. I en annan skål, blanda de torra ingredienserna – kakaopulver och matfärg, tillsätt sedan till smör -sockerblandningen.
 3.  Omväxlande tillsätt mjöl och kärnmjölk lite efter lite, rör sedan i vaniljextrakt och salt.
 4. Separat, blanda försiktigt bakpulver med ättika och lägg i smeten. Rör om noggrant så att ingredienserna blandas väl. Fördela nu blandningen jämnt på alla tre bakformarna och grädda i ca 30-45 minuter. låt dem svalna efter gräddningstiden.
 5. För smörkräm, smält först den vita chokladen i en dubbelpanna och låt den svalna åt sidan, men var försiktig – den måste hålla sig ljummen. Vispa färskosten i en skål, tillsätt sedan smöret och chokladen lite efter lite. Rör om tills den har en vispad gräddkonsistens.
 6. Dela smörkrämen du skapar i 3. Ungefär en tredjedel av den läggs på en tårtbotten och botten läggs ovanpå varandra. Täck sedan över den tredje och sista våningen med resten av grädden.

Baka julkakor och garnera vackert

jul-tårta-bakning-recept-röd-sammet-tårta-garnering

Baka röda sammetmuffins istället för röd julkaka

jul-tårta-bakning-röd-sammet-tårta-magnolia-amerikansk

Baka muffins istället för julkakor

Julkaka-bakning-recept-muffins-muffins-grädde-glasyr

Varianten att baka muffins enligt samma recept istället för en tårta är mindre komplicerad och, i denna form, väsentligen lättare att garnera och servera. Olika bär, som blåbär, men också jordgubbar, matchar inte bara smaken utan kompletterar också utseendet i röda nyanser rent visuellt.

Rödbrun julkaka – chokladkaka med rödbetor

Jul-tårta-baka-recept-deg-mix-baka-baka-form

Ingredienser till en tårta i 12 delar:

 • 225 gram socker
 • 275 g mjöl
 • 225 g färdigkokt rödbeta
 • 180 ml olja
 • 3 ägg
 • 1 3/4 tsk bakpulver
 • 60 g kakao
 • salt-
 • Aluminiumfolie
 • lite fett till bakformen

Baka röd sammetskaka till jul

Grädda den röda julkakan och garnera med vitt smörkräm

jul-tårta-bakning-recept-smörkräm-vit-traditionell

Förberedelse:

 1. Förvärm ugnen till 175 ° C och förbered bakformen, gärna en lådkakform, om du smörjer in den och pudrar den med mjöl.
 2. Skär först rödbetan väldigt liten, puré sedan med en stavmixer, du får gärna riva den. Det färgas mycket starkt, så det är lämpligt att använda engångshandskar för att skydda dina händer. För att göra detta, rör ner äggen.
 3. Lägg mjöl, bakpulver, kakao, socker, vanilj och salt i en stor skål. Tillsätt sedan rödbetan och rör om till en slät smet.
 4. Häll i bakformen, slät ut och grädda totalt ca 75 minuter. Tårtans insida ska fortfarande vara något fuktig, så täck den med aluminiumfolie efter 1 timmes bakning.
 5. När du har tagit kakan ur ugnen, låt den svalna i formen i 30 minuter och först då kan du försiktigt tippa ur formen.
 6. Du kan pudra den färdiga kakan med strösocker eller förbereda en smörkräm och garnera den med den.

Grädda röd julkaka och servera i ett glas

jul-tårta-bakning-recept-röd-sammet-tårta-glas