Gör glass själv utan glassmaskin på 10 minuter: glass i en plastpåse

Gör glass själv utan glassmaskin-jordgubbe-chokladflis

Glass är en uppfriskande dessert på sommaren och är inte bara populär bland barn. Om du vill göra glass själv behöver du ingen ismaskin. Vi berättar hur du kan göra glass på bara 10 minuter utan mixer. Allt du behöver är ett par plastpåsar med glidstängningar. Det låter otroligt, men det är möjligt! Glassen är gjord i en plastpåse. Detta är ett roligt och välsmakande projekt som utforskar fryspunkten i mat. Du kan ta reda på hur det fungerar i dagens artikel.

 Grundrecept på glassen

Gör-glass-bas-recept-utan-en-mixer

Ingredienser:

½ dl mjölk (100-125 ml)

½ dl grädde (100 – 125 ml) t.ex. 40% fett

2 matskedar (30 g) socker

1 tsk vaniljessens

Mycket vattenis

½ kopp (30 g) eller 6 matskedar kosher eller stensalt (fint salt fungerar också)

Alla smaker du väljer

en 2,5 eller 4 liters fryspåse med stängning

en liten fryspåse för glassblandningen, ca 500 ml

Gör-din-egen-glass-utan-att-stänga-glassen-maskinen-plastpåsar

Metod:

1. Blanda socker, mjölk, vispad grädde och vaniljessens i 500 ml plastpåse. Rör om tills det har en enhetlig konsistens och sockret har lösts upp. Du kan göra detta i en skål också, men det är helt onödigt.

2. Stäng påsen ordentligt. Innan du gör detta, pressa ut all luft så att den inte öppnas när du skakar den.

Gör vattenis själv – 5 recept på en uppfriskande dessert

Förbered vegetarisk fingermat till festen – receptidéer

En intressant idé för fingermat: söta mellanmål till efterrätt

Gör glass själv utan glassmaskin-plastpåse-glass

3. Lägg salt- och vattenisen i den stora plastpåsen. Den ska vara ungefär halvfull. Placera den stängda lilla påsen i den stora. Pressa ut luften ur den större påsen och försegla den ordentligt.

4. Ta på dig handskar och börja skaka påsen. Ugnshandskar eller en kökshandduk fungerar också. Dessa ska helt enkelt skydda dina händer mot extrem kyla. Skaka påsen i 10 minuter och kontrollera sedan glassens konsistens.

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-snabbt-utan-en-mixer

5. Efter att du har skakat väl kan du ta ut den förseglade påsen med glassen. Billigt, lätt och gott! Denna portion räcker för en person och glassen kan ätas direkt ur påsen.

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-skaka-plastpåsar

Om du ändå vill servera glassen fint kan du fylla den i koppar och kombinera den med färsk frukt, till exempel med bär och citrusfrukter. Med en glassskopa kan perfekta glasskedor bildas. Alternativt kan du klippa av hörnet på påsen och pressa in glassen i en skål. Du kan också lägga glassen i en påse och spiralera ut den.

Bra idé för en sommarlagning för barn

Gör-din-egen-glass utan glassmaskin

Barn älskar att hjälpa till i köket och rör om flitigt. Då kanske du kan ordna din egen matlagningsfest på sommaren hemma för de små! Varje barn kommer att glädjas åt att göra glass själva och idén är särskilt populär bland både pojkar och flickor. En barns födelsedagsfest i form av en matlagningsfest är också ett bra sätt att hålla barnen upptagna. Om barnen är indelade i team kan de hjälpa varandra och lära sig att uppskatta lagarbete. I slutet av festen njuter alla av de gemensamt tillagade delikatesserna. För övrigt är en matlagning perfekt för barn mellan 5 och 12 år. Använd detta recept som ett undervisningsexempel och förklara för barnen isens och saltets fysik och deras exoterma reaktion.

Gör glass själv: vetenskapen bakom den

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-plastpåse-kemi

För att smälta måste is absorbera energi. Under denna process förändras den fasta isen långsamt till det flytande vattnet. När du använder vattenis för att kyla glassingredienserna absorberas energin av ingredienserna och omgivningen (t.ex. dina händer). Att tillsätta salt i påsen kommer att sänka vattenisens fryspunkt, så ännu mer energi måste absorberas från miljön för att den ska smälta. Detta gör glassen kallare än den var innan och fryser glassen.

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-melon-banan-glass

Helst bör spis salt användas. Detta är ett grovmalt havssalt eller stensalt som är fritt från tillsatser. De större kristallerna tar längre tid att lösa sig i vattnet i isen, vilket gör att glassen kan svalna jämnt. Resultatet med fint salt är kanske inte så fint.

Du kan använda andra typer av salt istället för natriumklorid, ersätt bara inte saltet med socker. Detta beror på att sockret inte löser sig i kallt vatten och eftersom sockret inte bryts ner till partiklar som ett joniskt material. Natriumklorid, till exempel, består av Na + och Ch- och fungerar bra för detta ändamål. Ju fler partiklar det finns desto större påverkan på kolligativa egenskaper som fryspunktsdepression, kokpunkt och osmotiskt tryck.

 Gör glass själv: vegansk variant

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-melon-mynta-citron

Om du vill förbereda vegansk glass kan du använda kokosgrädde eller mandelmjölk istället för vispad grädde. Kanske även soja- eller havregrädde, om du gillar den särskilt krämig. Pulveriserade sötsaker som kokosblommosocker, sukrin, dextros, xylitol, erytritol etc. är särskilt lämpliga som ett alternativ till normalt socker, rissirap och agavesirap bör också fungera. Om du är medveten om kalorierna eller är på en lågkolhydratkost kan du ta flytande stevia.

Möjliga smaker genom att lägga till många ingredienser

Gör-din-egen-glass utan glassmaskin

När du förbereder glassblandningen, det vill säga när grunden är klar, kan du låta din fantasi bli vild. Du kan bli väldigt minimalistisk genom att bara tillsätta aromen (citronarom, vaniljarom, etc.), eller så kan du lägga till 100 till 200 gram flytande eller fasta ingredienser direkt. Här är några exempel på vad du kan göra om du vill ändra smaken på grundreceptet.

Stracciatella glassvariant med chokladflis

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-vanilj-choklad-chips

Stracciatella -glass görs vanligtvis med choklad hackad eller riven i bitar. Alternativt kan du köpa färdiga chokladflis. Chokladchipsen förädlar vaniljglass och gör den till ett omisskännligt nöje. Finmalet smördegskaka eller Oreos öppnar också underbara kombinationer av smaker.

Gör chokladglass själv

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-nutella-choklad

Chokladglassfläktar kan tillsätta 100 g Nutella eller smält mjölkchoklad till grundreceptet. För att göra detta, lägg chokladen tillsammans med lite av mjölken i en behållare och smält den över ett vattenbad.

Alternativt kan du också prova detta recept på chokladsirap med låg kolhydrathalt:

1 tsk kakaopulver

1/2 msk kokosolja eller smält smör

Sötningsmedel efter eget val: För paleodieten, 1 tsk eller mer honung. För kolhydratfattiga 6 droppar eller mer flytande stevia eller annat lågkolhydrat sötningsmedel.

Smält smör eller olja i en liten kastrull över medelvärme. Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills det är väl blandat. Avlägsna från värme. Låt svalna några minuter.

Gör-din-egen-glass-utan-en-glass-maskin-jordgubbe-glass-glass

Fruktglass är en underbar förfriskning på sommaren. Jordgubbsglass är särskilt populär bland stora och små katter. Du kan skära jordgubbar i bitar eller purera dem och lägga dem till mjölkgräddebotten. Mango, passionsfrukt, persikor, melon, hallon, vinbär smakar också bra i kombination med vaniljglass.

Gör-din-egen-glass-utan-glass-maskin-jordgubb-bitar