Ordna ostfatet – 12 bra idéer och inspiration för att arrangera

Serverar ostfatet kniv-ost-bitar-bordsduk-fikon-sylt-mason burkar-frukt-tomatpasta-dopp-träskiva

För de kommande familjefesterna och semesterdagarna under de närmaste veckorna skulle vi vilja fördjupa oss i världen av den mest populära och varierade förrätten, nämligen det klassiska ostfatet. Oavsett vad din festmeny innehåller, och om du vill servera ett snyggt arrangerat ostfat med en lämplig drink eller servera osten i slutet av en meny, är ostspecialiteterna den kulinariska höjdpunkten. Vi erbjuder dig några intressanta idéer och inspiration om hur du skapar en vacker Ordna ostfatet.

Servera ostfatet med färska örter

Ordna ostbrickan skärbräda-duk-salami-nötter-rosmarin-oliver-druvor-hallon-dadlar-örter-mynta-1

Detta härliga ostfat från matstylisten Meg Quinn ser superfräscht och smakfullt ut tack vare mynta och rosmarinkvistar som är stoppade i garneringen. För att förbereda detta fantastiska ostfat lade Meg till några läckra godisar, som hallon och choklad, och två små grytor med oliver och gräddeost.

Ordna ett stort ostfat

Servera ostfatet stora-popcorn-oliv-skålar-kiwi-grönsaker-sås-humus-saltpinnar-tortilla-chips-apelsinskivor-2

Många underbara delikatesser blandas här bland de olika ostsorterna på detta fat. Detta ostfat ser fantastiskt ut med popcorn, kringlor, kex, små skålar med olika såser, samt färsk och torkad frukt och garnerad med eukalyptusblad.

Servera ostfatet i en glasskål

Servera ostfatet salami-rullar-skivor-majs-pickles-russin-fikon-skinka-druvor-ost-skivor-3

Denna ostfat är liten men kraftfull. Hon visar kreativt flera element, till exempel ostbitarna arrangerade som dominoer och de rullade, vertikalt insatta salamiskivorna. Oliver, pickles, olika typer av nötter och torkad frukt utvecklar sina välsmakande smaker.

Gör golvostfat själv

Ordna ostfat ost-fikon-oliver-golv-kex-träbrädor-hallon-tallrik-fat-blommor-apelsiner-rosmarin-kvistar-4

Om du vill skapa ett dramatiskt utseende, dela gärna ditt ostfat på olika nivåer. För att få upp nivåer kan du placera de enskilda träskivorna med ost på olika föremål, till exempel en uppåtvänd skål.

Ordna en enkel ostfat

Ordna ostfatet marmor-tallrik-blad-pekannötter-äpple-hela-äppelskivor-bitar ost-sked-trä-5

Detta ostfat ser bra ut trots de få enkla elementen på det. Med bara några typer ost, några pekannötter och skivade äpplen är detta marmorostfat ett riktigt blickfång. De färgglada bladen fungerar som en härlig prydnad.

Dekorera ostfatet med små högar

ost-tallrik-servering-rund-trä-bräda-hög-druva-typer-bröd-skivor-knäckebröd-honung-salami-äpplen-päron-6

Ett enkelt och praktiskt sätt att ordna ostfatet är att göra små högar av de olika produkterna på träskivan. Denna underbara ostfat innehåller salami, prosciutto, färskt bröd och en mängd olika druvor. Denna teknik fungerar utmärkt med runda tallrikar, där du kan placera de utvalda produkterna på olika platser så att alla kan komma åt den, oavsett var de sitter.

Garnera det vackra ostfatet med ost i tärningar

Ost-tallrik-servering-paprika-persimmon-mandel-ost-tärnad-oliv-skål-bröd-skär-bakverk-rejäl-hallon-blommor-7

Det kan ibland vara en påfrestning för gästerna att skära osten. En bra idé för din ostfat är att tärna de olika ostsorterna före servering eller köpa dem i tärningar. Detta ostfat är ett perfekt exempel på hur ett sådant ostfat kan se fantastiskt och superchic ut.

 Dekorera ostfatet med en mittbit

ost-tallrik-servering-bröd-konditorivaror-form-sesam-svart-vit-ost-pinnar-bitar-skål-sylt-jordgubbar-8

På detta unika ostfat lyser stjärnbrödet helt enkelt som mittpunkten på brädet. Ostbitar och hemlagad sylt användes här för att komplettera ostbrädans utseende. Om du älskar att baka, kanske denna typ av ostfat kan läggas till din middag.

Klä upp ostfatet med frukt och blommor

ostfat-servering-dopp-blomma-frukt-vattenmelon-kiwi-salami-grisini-blåbär-vinstockar tomater-granatäpple-9

Även om druvor vanligtvis används för att dekorera ett ostfat, visar ostfatet på fotot att du kan gå långt bortom druvor för att skapa ett vackert utseende. Vattenmelon, jordgubbar och blåbär passar perfekt till osten och korven.

Ordna ostfat med tema

ost-tallrik-servering-bröd-gratinerad-pesto-sked-mozzarella-tomat-skivad-oliver-salami-skinka-salt-vin-10

Som du enkelt kan se är denna vackra ostfat inspirerad av Italien. Garnerad med färsk mozzarella, tomater, salami, prosciutto och pesto, det är den perfekta, utsökta förrätten. En annan variant kan vara det grekiska fatet med oliver och fetaost eller det israeliska fatet med feta, humus och inlagda grönsaker.

Servera ostdipp istället för ostskivor

Ost-tallrik-servering-ost-dopp-guacamole-behållare-skålar-keramiska-tortilla-chips-persilja-dekorera-grönsaker-11

Ett annat enkelt men kreativt sätt att ordna en utsökt ostfat är att erbjuda ett ostdopp istället för det vanliga ostfatet. Det läckra, färska quesoostdoppet serveras här med torillachips och hemlagad guacamole.

Ordna ostfatet själv i ett skulpturellt utseende

ostfat-serverings-tallrik-rektangulär-vit-salami-rullar-salami-skivor-frukt-torra-skivor-skivade-diverse-12

Var modig och kreativ när du arrangerar ostfatet och ge det ett skulpturellt utseende. Du kan skapa en look som liknar bilden genom att ordna produkterna i en vågliknande form.