Bredda dina skor – användbara knep och tio beprövade huskurer på ett ögonblick

Vem hände inte att den vackra skon klämmer på framsidan eller på sidan? Besvikelsen är stor när du upptäcker efter en provkörning att de dyra läderskorna inte garanterar önskad bärkomfort. Men naturliga skomaterial kan göras mycket bredare med beprövade tekniker och huskurer. Som din Vidga dina skor avslöjar vi nedan.

Bredare skor – sko- och fotbredd

Breda skor -tips-huskurer-komfort-hälskor-skostretch

Känner du till skobredder? Problemet med klämskorna beror just på felaktig bestämning av fotbredden. Bredddefinitionen ges med bokstäverna från F till M. Det börjar med den smalaste formen – bredd F och slutar med bredd M för bredare fötter. Du kan själv bestämma fotbredden om du mäter din fot i avklädd tillstånd.

Breda skor -tips-hushållsmedel-mått-fotled-bredd-stort% cc% 88sse

Ta ett måttband och vik det runt den bredaste delen av din fotboll utan spänning. Tabellen visar möjliga resultat för både dam- och herrskor. Se till att bredden G vanligtvis är lämplig för fötter med normal bredd och om ingen skobredd anges i detalj är det en “normal” komfortbredd.

Europeisk skostorlek FGHKM
35 21.2 21.7 22.2 23.2 23.7
36 21.6 22.1 22.6 23.6 24.1
37 22: a 22.5 23 24 24.5
38 22.4 22.9 23.4 24.4 24.9
39 22.8 23.3 23.8 24.8 25.3
40 23.2 23.7 24.2 25.2 25.7
41 23.6 24.1 24.6 25.6 26.1
42 24 24.5 25: e 26: e 26.5
43 24.4 24.9 25.4 26.4 26.9
44 24.8 25.3 25.8 26.8 27.3
45 25.2 25.7 26.2 27.2 27.7
46 25.6 26.1 26.6 27.6 28.1
47 26: e 26.5 27 28 28.5
48 26.4 26.9 27.4 28.4 28.9
49 26.8 27.3 27.8 28.8 29.3
50 27 27.7 28.2 29.2 29.7

Expandera skor – vilka skomaterial som kan expanderas?

Breda skor -tips-huskurer-läder-skor-brunt-äkta läder

Det är viktigt att nämna att skor inte kan sträckas i längd, eftersom detta skulle deformera dem och förlora deras “vackra figur”. Omfattningen på den främre delen kan göras bredare i små steg. Effekten på materialet bör alltid observeras. Sömmar och skarvar anses vara svaga punkter där den starka spänningen kan orsaka skada.

Rätt lädervård – tips för att välja rätt produkt beroende på lädertyp

Plantering av gamla skor – idéer för ursprungliga planteringar i trädgården

Endast välskötta skor är vackra skor!

Läder är ett elastiskt material och kan som sådant sträckas och expanderas inom gränserna. Äkta läderskor anses vara av högre kvalitet och är vanligtvis inte bara limmade utan också sträckta. Andra material, som konstläder, textilier och plast, är i sig inte flexibla och därför inte töjbara. Därefter och med mekanisk behandling deformeras dessa bara eller ännu värre – trasiga. Det bästa du kan göra med detta är att fixa speciella gelkuddar på problemområdena i skon och prova dem för en löptur. Det mjuka materialet kommer att spridas över området och ta bort smärtan.

Bredare snäva skor – 11 användbara tips

skor-bredd-tips-hem-botemedel-tight-obekväma-smärta

1. Bredda skor med alkohol

Lös upp sprit eller hög alkoholhalt med vatten i ett förhållande av 60% till 40% och gnid det område som är ansvarigt för trycket med det. Då ska du ha skorna med tjocka strumpor i flera timmar i taget (helst hemma). Alkoholen och promenader lär skomaterialet att ge efter

2. Öppna dina skor med varmt vatten

Du kan fortsätta på ett liknande sätt som sprit och alkohol och behandla läderskorna med varmt vatten. Skölj helt och ta på strumpor. Bär dem tills lädret är nästan torrt.

3. Vidga dina skor med tidning

Fukta flera bitar tidning och stoppa dem tätt i skor. När papperet torkar kommer lädret att breddas.

Prövade och testade huskurer hjälper till att vidga snäva skor

skor-bredd-tips-hem-botemedel-het-air-strumpor

4. Öppna dina skor med en glasflaska

För trånga skor är särskilt problematiska på sommaren, eftersom blåsorna bildas på några sekunder på grund av den fuktiga huden på fötterna. Sandaler, tofflor eller loafers pressar ofta mellan vristen och rötterna på tårna och tricket med skonträd eller fuktigt papper skulle inte fungera, så bara ett område och inte hela skon bör sträckas. Skölj skon och sätt in en glasfontänflaska som om det vore din fot och lämna över natten. Försök att se om det var tillräckligt, om inte tryck en centimeter längre, fukta och låt stå en natt till. Således utvidgas endast skos inträde.

5. Öppna dina skor med ättika

Vinäger hjälper inte bara mot fläckar och kalk, utan är ett beprövat huskurer för att sträcka snäva skor. Späd ättika med vatten i förhållandet 1 till 1 och spraya insidan av skon med det. Den ska sedan bäras omedelbart eftersom ättikan ångar snabbt. Ett annat alternativ är att doppa den tjocka strumpan i en vinägerlösning, ta på den och bära skon hemma ett tag.

Behandla äkta läder med varm luft och vidga de obekväma skorna

skor-bredd-tips-hem-botemedel-strumpor-fo% cc% 88hn-varmluft

6. Öppna dina skor med varm luft med en hårtork

Slipa på dina nya, för trånga skor med ett par tjocka strumpor och ta hårtork. Äkta läder blir fint och mjukt när det är varmt och kan sträckas utmärkt. Värm endast problemområdena med en hårtork och räta ut tårna. Om skon fortfarande klämmer lite, upprepa processen.

7. Expandera dina skor med is

Om skorna är spetsiga framåt och smärtsamt trycker på tårna vid punkten, är metoden med fryspåsen den bästa beprövade varianten att bredda en sko med huskurer. Ta en fryspåse och lägg den i skon upp till spetsen, fyll den sedan med vatten, försegla sedan slutet lufttätt med tejp eller något liknande. Lägg på så sätt skon med fryspåsen i frysfacket för en några timmar. När vattnet fryser ökar volymen och spänner därmed skon. Det är mycket viktigt att ha så lite luft som möjligt i fryspåsen. Annars uppnås inte önskad effekt.

Bredda skorna – bra tips och tricks 

skor-bredd-tips-hem-botemedel-frys-väskor-höga klackar

8. Vidga dina skor med en hammare

Om en sko ska sträckas efteråt uppnås den genom mekanisk behandling. Hemma kan detta göras med en flexibel stång, hammare och trasa. Det bör dock noteras att spetsiga skor, lackläderskor och de som har en elegant och mycket specifik form är ganska olämpliga för denna stretchmetod. Ta en flexibel bar, linda den med en kökshandduk och dra skon på den så att problemområdet är under spänning. Täck skon med en annan trasa och arbeta med den breda sidan av en rundad hammare.

9. Expandera skor med stretchspray

Det finns en speciell stretchspray tillgänglig i skobutiker. Målet är att behandla skon lika, både på utsidan och insidan. Ett mjukt skum skapas som absorberas i materialet inom 2 minuter. Efter det ska skon sättas på omedelbart. Sprayen gör lädret elastiskt och skon anpassar sig exakt efter fotens form. I envisa fall kan proceduren upprepas flera gånger.

Vidga dina skor – stretchspray, alkohol eller vinäger hjälper

skor-bredd-tips-spray-stretch-idé-huskurer

10. Bredda skor med skonträd

Det sista sättet att stretcha en sko är med hjälp av skonträd. Det är inte möjligt att skilja vänster från höger och de används främst för att lagra skor och behålla sin form. Tack vare den inbyggda skruvgängan kan skoträdet justeras manuellt i längd och bredd. Sträckningen ska ske i små steg så att skon inte tappar sin vackra form. Låt skorna stanna i önskat läge över natten.

Smala skobredder med skonträd

skor-bredd-tips-professionella-sko-stretch-sko träd-trä

11. Sista alternativet – få skorna sträckta professionellt hos skomakaren eller i skobutiken

Det enklaste sättet är att söka professionellt stöd med problematiska skor från en skomakare. Hans skosträckningstjänster är ganska billiga och kostar cirka 10-15 euro. Detta sparar att du måste köpa olika hjälpmedel och mycket tid, och därför även nerver.

Låt dina skor vidgas eller sträcka dem själv

skor-bredd-tips-sko träd-gammalt-deco-trä

Gamla träskoträd som vintage dekoration

skor-bredd-tips-hem-botemedel-dekoration-sko träd-dekoration