Hantverk med 2-åriga barn-20 idéer med olika material

Att måla och göra hantverk med småbarn är alltid roligt och har också positiva effekter på barnets utveckling. Under sådana aktiviteter ökar koncentrationen, finmotoriken utvecklas och fantasin stimuleras.

Hantverk med 2-åriga barn, fingerfärg

Redan från en mycket tidig ålder är de små nyfikna på de olika materialen och vill röra vid allt med sina händer. I den här artikeln har vi samlat massor av bra idéer och tips för att skapa med 2-åriga barn som kan inspirera dig att starta kreativa hantverksprojekt.

tinker-med-2-åriga-idéer-salt-deg-motiv

Hantverksidéerna för 2-åriga barn ska vara så enkla som möjligt, men innehålla så många färger som möjligt. Allt material som används ska vara barnvänligt och giftfritt. Vid 2 års ålder börjar de flesta barn vara egenföretagare och får inspiration till olika hantverksprojekt. Du måste dock också notera att varje barns utveckling är individuell. Därför bör du inte jämföra ditt barn med barn i samma ålder och du ska inte oroa dig för att det ena eller det andra barnet kan göra flera eller några saker på egen hand.

Hantverk med 2 år gamla barn som använder fingerfärger

tinker-med-2-åriga-barn-finger-måla-diy-ätbara

Fingerfärger och papper är de bästa verktygen för hantverk med småbarn. De gillar att doppa fingrarna i färgen och har mycket roligt att göra det. Ibland skapar detta vackra bilder som är fulla av färg och kreativitet. Om småbarn gör hantverk med fingerfärger hemma, bör du täcka bordet eller området där hantverk sker med en vaxduk för att skydda det. På så sätt kan miljön också städas mycket snabbare och lättare efter hantverket.

Hantverk med barn under 3 år – kreativa idéer för varje säsong

Höstslöjd med barn – idéer med byggpapper

Hantverk med barn för hösten och Halloween – DIY -idéer

tinker-med-2-år-diy-ätbara-finger-färger

Nedan finns två enkla fingerfärgrecept som är helt giftfria och supersnabba att förbereda. Om din 2 -åring använder den för att måla, ska du inte oroa dig för att färgen råkar hamna i munnen.

Recept för fingerfärger med mjöl:

  • 4 fulla matskedar mjöl
  • 200 ml vatten
  • 4 msk socker
  • Karamellfärg

Förberedelse: Blanda mjöl, socker och vatten i en kastrull, vispa allt med en visp och koka över medelvärme tills blandningen tjocknar. Fördela sedan i små behållare och blanda med olika matfärger.

Recept på ätbara fingerfärger utan mjöl:

  • 500 g yoghurt
  • Karamellfärg

Förberedelse: Dela yoghurten i enskilda behållare och tillsätt matfärg. I varje behållare, rör om blandningen med en popsicle stick tills önskad färg resulterar.

tinker-paint-with-2-year-old-finger-paint

Med fingerfärger kan du göra färgglada bilder med 2 år gamla barn. Oavsett om det gäller handavtryck, fingeravtryck eller med en pensel – det finns inga gränser för kreativitet. Använd barnets entusiasm och ge honom friheten att göra hantverk. Efter målning med fingerfärger bör du rengöra barnets händer helt från färgen, annars finns det risk för färgfläckar över hela lägenheten.

Hantverk med 2 -åriga barn med handavtryck

gör-det-själv-med-2-åriga-halloween-spindlar

Med hjälp av sina föräldrar kan barn fortfarande skapa vackra handavtrycksbilder när de är 2 år gamla. Du kan använda de handgjorda fingerfärgerna eller helt enkelt andra giftfria färger. Du kan skapa kreativa bilder för ett speciellt tillfälle och använda dem för att dekorera en vägg i lägenheten.

Läskiga motiv som spöken och spindlar är mycket lämpliga för Halloween. Med ditt barns handavtryck kan du designa dessa enkla spindlar med vit färg på svart papper. För att göra detta målar du hela handen utan tummen med vit färg och gör två motsatta handavtryck. Slutligen limma googly ögon på det och du är klar.

måla-pyssla-med-2-åriga-barn-påfågel-handavtryck

Färgglada fåglar, som denna påfågel, kan pysslas med 2-åriga barn på påsk och vår. Hand, finger och även fotavtryck kan användas för detta. Du kan också använda den för att trolla fram andra påskmotiv som påskkaniner, kycklingar och höns.

Populära julmotiv som tomten, renarna Rudolf, vita änglar och enkla snöflingor kan skapas kreativt med små handavtryck. De skapar en festlig atmosfär och är också mycket populära bland de allra minsta.

tinker-med-2-åriga-barn-potatis-tryck

Olika frukter och grönsaker, som kan användas som ett slags stämpel, är lämpliga som ett alternativ till hand- och fingeravtryck. För att göra detta, skär lämpliga grönsaker i bitar och ge dem till barnet. Din 2-åring ska sedan doppa “stämpeln” i färgen och trolla fram vackra former på ett pappersark. Potatis, äpplen, selleri och citroner är bäst för detta hantverksprojekt.

Slöjdidéer för småbarn med papper

tinker-med-2-år-barn-påsk-chick-papper

Förutom fingerfärger är papper ett av de mest populära materialen för hantverk med 2-åriga barn. De har alltid roligt med att riva upp papperet, skrynkla ihop det eller klistra upp det på olika mallar. För detta rekommenderar vi användning av färgat spårpapper eller krepppapper, eftersom de är mycket tunnare än papper och är lättare för barn att arbeta med.

Det finns material och verktyg som du aldrig bör använda när du skapar med två år gamla barn. Dessa är alla föremål som har skarpa kanter, är sköra eller giftiga. Om lim eller sax krävs vid hantverk kan du eller ett äldre barn göra jobbet. Vissa småbarn kan hantera barnsax vid 2 års ålder, men en vuxen måste alltid vara med.

pyssla-med-2-år-gammalt-papper-snippets-sticking

Tinkering med pappersrester är verkligen roligt för tvååringar. Ge barnen färgat spårpapper, krepppapper eller en gammal tidning eller tidning och låt dem riva upp papperet. Du kan sedan skrynkla ihop de resulterande pappersresterna och ordna dem i färger. De resulterande bollarna av papper limmas sedan av barnet på ett pappersark som har belagts med lim i förväg, så att en kreativ bild uppstår.

En annan bra idé för att skapa med tvååriga barn är pappersmaskinen. Även här används pappersrester som doppas i en blandning av mjöl och vatten av barnet och sedan fastnar på en yta. Med en enkel ballong kan du skapa en enkel rund form och sedan använda den som en skål.

tinker-med-2-årig pappersplatta-silkespapper

Om du vill göra ett visst djur eller föremål med tvååriga barn, är det bäst att välja en eller tvåfärgad idé. Eftersom barnen ännu inte känner till färgerna vid 2 års ålder, blir uppgiften enklare. Till exempel, om du vill göra en nyckelpiga, ge först barnet bara rött spårpapper att klistra på en lämplig mall. Först när nyckelpigans kropp är klar ges de svarta papperscirklarna till barnet. På så sätt kan den lilla inte blanda ihop färgerna och resultatet blir alltid vackert.

hantverk-med-2-åriga-barn-handavtryck-papper-fisk

Du kan inte bara använda småbarns handavtryck för att måla. De kan också klippas ur provpapper och sedan förvandlas till kreativt hantverk. Att klippa ut handavtrycket från papperet är något du måste göra, men din 2 -åring kan sedan hjälpa till att dekorera hantverket.

Hantverk med 2-åriga barn-idéer med enkla material

tinker-med-2-åriga-barn-papper-tallrik-påfågel

Om du har ett barn på två år har du kanske inte ledig tid att handla i hantverksbutiken. Om så är fallet, nedan är några underbara idéer med hantverk med material som du förmodligen redan har hemma. De är perfekta för hantverk med 2 -åriga barn och passar alla säsonger.

Papperstallrikar kan till exempel användas som mallar för olika hantverksidéer, till exempel djur, frukt och grönsaker. Tekniken för att pyssla med pappersrester används, men barnet får inte bara klistra papper utan även andra föremål på pappersplattan.

tinker-med-2-årig nyckelpiga-äggkartong

Om du vill göra hantverk med 2-åriga barn på påsk kan du använda äggkartonger. Eftersom många ägg vanligtvis köps på påsk, blir det några äggkartonger kvar efter att påskäggen har färgats. Detta gör att du kan skapa vackra vår- och påskmotiv med barnen och använda dem som en del av heminredningen.

tinker-med-2-årig-ägg-kartong-rör-renare

Idéerna för hantverk med äggkartonger är helt enkelt oändliga och passar inte bara till påsk alls. Du kan använda den för att göra färgglada larver, sniglar, ungar, kaniner och många andra med 2-åriga barn. Klipp ut de enskilda behållarna från kartongen och använd dem för att skapa den figur du vill ha. Sedan kan barnet måla skålarna med fingerfärger och klistra dem med lämplig dekoration.

pyssla-med-2-år-barn-vår-fjärilar

Ett annat hushållsmaterial som är perfekt för hantverk med tvååriga barn är kaffefilter. De kan målas med fingerfärger och kritor och med dem kan du göra enkla djur som dessa fjärilar. Kaffefiltren är bundna i mitten med klädnypor, som sedan dekoreras med färgade pomponger.

pyssla-med-2-åriga-barn-kaktus-glasspinnar

Med ispinnar kan lika många olika saker pysslas med 2-åriga barn. De små kan ordna ispinnar i lämplig form, måla dem och dekorera dem. Sedan kan du limma ispinnar och göra vackra figurer, till exempel dessa söta kaktusar.

Hantverk med 2 -åriga barn med salt deg

hantverk-med-2-åriga-salt-deg-fåglar

Med 2-åriga barn kan du fortfarande försöka knåda deg och göra olika figurer. Salt deg är bäst för detta, eftersom det är super snabbt och enkelt att förbereda. Dessutom kan figurerna bakas av saltdeg och användas som en kreativ dekoration.

tinker-med-2-åriga-barn-salt-deg-skärare

Till saltdegen behövs bara vatten, salt och mjöl, blandas i en skål och knådas till en degmassa. Sedan ska du kavla ut saltdegen och skära ut olika former med småbarnet. På så sätt kan du till och med göra vackra julgransdekorationer med 2-åriga barn.

hantverk-med-små-barn-salt-deg-handavtryck

Med handavtryck kan du inte bara måla kreativa bilder utan också göra roliga figurer av salt deg med 2-åriga barn. Hjälp barnet att göra sitt handavtryck på degen, baka sedan degen i ugnen på 100 grader i ungefär en halvtimme. Då kan barnets handavtryck förvandlas till kreativa bilder med lite färg.