Hur man rengör silversmycken – 9 huskurer och användbara tips

Rengöring av silversmycken -hemmet-tips-tips-ädelmetall-värdefull-rengöring

 Alla som äger silversmycken eller bestick känner till problemet med fläckar på ädelmetallen. Detta beror dock på dess natur – silver reagerar med svavelvätet i luften och blir missfärgat som ett resultat. Den är inte skadad i sig, men dess utseende lider av den svarta patinan. Naturligtvis finns det gott om medel på marknaden speciellt utformade för ändamålet, men du kan enkelt använda de populära Ren silver smycken.

Rengöring av silversmycken – 9 beprövade huskurer

Rengöring av silversmycken -hemmetoder-tips-halsband-hängen-hjärta

Om det ofta finns svarta fläckar på dina smycken skulle det vara bra att ta reda på hur du kan förhindra den irriterande missfärgningen så långt som möjligt. Förvara alltid silversmycken eller bestick i en sammetlåda. Som en extra åtgärd bör du noggrant polera halsband och örhängen med en sammetsduk efter att ha använt dem. Det hjälper också att lägga till en bit vit krita i smyckena och besticken. Detta absorberar luftfuktigheten så att missfärgning inte kan bildas alls.

Rengör smutsigt bestick eller silversmycken med aluminiumfolie och saltvatten

Rengöring av silversmycken -hemmetoder-tips-bestick-aluminiumfolie-badrum

Överraskande kan silverföremål, vare sig det är smycken eller bestick, rengöras med aluminiumfolie. Lägg föremålen i en skål, tillsätt några bitar aluminiumfolie och en tesked salt. Om silversakerna har blivit extremt svarta kan du slå in dem i folien. Fyll sedan skålen med varmt vatten och låt stå i 1-2 minuter. Se till att exponeringstiden inte överskrids, annars kan ytan attackeras. Skölj slutligen föremålen med rent vatten. Aluminiumet i folien avger elektroner och processen intensifieras av saltet i vattnet. Elektronerna absorberas av silvret och oxidationsskiktet lossnar. Det fungerar verkligen – testa det nu!

Rengör silversmyckena med bakpulver eller bakpulver 

Rengöring av silversmycken -hemhjälp-tips-bakpulver-läsk-tandborste

Det kanske mildaste sättet att rengöra silverprodukter är med bakpulver eller bakpulver. Blanda en av de två med vatten för att göra en pasta och applicera på det drabbade smycket eller besticken. Efter en kort exponeringstid, skölj av med vatten och polera ordentligt med en luddfri trasa.

Rengör silversmyckena med ättika

silver-smycken-rengöring-hushållsmedel-tips-polering-sammet-tyg-gnidning

Vinäger och fruktsyra i allmänhet hjälper till att ta bort alla meningsskiljaktigheter och fläckar i hushållet eller på textilier. Du måste bara lägga de värdefulla silverprodukterna i ett vinägerbad och låta dem slappna av i minst 1,5 timmar. Skölj sedan väl med vatten och torka med en hårtork så att det inte blir några vattenfläckar.

Rengör silversmycken med citronsaft eller vitamin C.

silver-smycken-rengöring-hem-botemedel-tips-citronsaft-syra

Citronsyra är en riktig hjälpare i hushållet. För att försiktigt rengöra silversmycken och bestick från de svarta fläckarna behöver du färskpressad juice från en halv citron. Ta en gammal tandborste, blötlägg den i saften och gnid den sedan försiktigt på de drabbade områdena. Detta trick fungerar felfritt och särskilt snabbt.

 Rengör silversmycken med öl

silver-smycken-rengöring-hemmet-tips-öl-bad-jäst-dryck

Även om det låter galet är rengöring av silver med öl mycket effektivt. Förbered ett ölbad för dina prydnadsföremål och lämna dem inuti natten. Den höga syrahalten i ölet löser långsamt men effektivt fläckarna på metallen. Efter proceduren ska du noggrant skölja de värdefulla bitarna med vatten så att ingen öldoft avges.

Rengör smutsiga silversmycken eller bestick med surmjölk / yoghurt

silver-smycken-rengöring-hem-botemedel-tips-sur-mjölk-lätt

Du kan också använda surmjölk eller yoghurt för att rengöra silver. Lägg smycket i en skål och tillsätt surmjölken för att täcka allt. Låt mjölken gälla några timmar, gärna över natten. Skölj sedan noggrant och polera kort med en sammet trasa. Silvret kommer att lysa som nytt.

Rengör silversmycken med tandkräm

silver-smycken-rengöring-hushållsmedel-tips-tandkräm-tandborst-rengöring

Tandkräm är ett beprövat huskurer som får nästan varje yta att lysa. Den innehåller små slipande partiklar och ingredienser som försiktigt bleknar. Denna rengöringsmetod är särskilt lämplig om silversmycken har filigran accenter som har skadat svart. Applicera tandkräm och låt stå i 10-15 minuter. Sedan med en gammal tandborste kan du rengöra även de minsta hörnen och din favoritkedja eller fina bestick kommer att glittra som nytt igen.

Gnid med potatis och rengör silversmyckena

silver-smycken-rengöring-huskurer-tips-tricks-potatis-rå

Du kan också få ditt silver rent igen om du gnider det med en rå potatis. Denna metod är särskilt avsedd för smycken i massivt silver, särskilt bestick.

Rengör eventuella silversmycken som har skadats med ostmassa och ammoniak

silversmycken-rengöring-hushållsmedel-tips-tvål-tvål-ammoniak-vatten

För att rengöra silver kan ostmassa också blandas med lite ammoniak och lösas upp i varmt vatten. Skölj sedan av med varmt vatten och buffa försiktigt.

Lägg krita bredvid silversmycken och bestick – det absorberar luftfuktigheten

silver-smycken-rengöring-huskurer-tips-tricks-fukt-krita