Mandala tatuering för kvinnor och män – 18 magiska motiv och deras betydelser

Mandala tatuering på armen man dotwork blackwork konstnärligt

Idag klistrar du inte namnet på din älskade på överarmen. De dagarna är länge sedan. Tatueringar har blivit en trend, nästan var tredje person mellan 25 och 34 år har minst en tatuering. En hel subkultur har nu uppstått som rör denna kroppskonst. Motivet bör övervägas noggrant eftersom det kommer att hålla livet ut. Det borde ge oss styrka för dagen och naturligtvis se väldigt vackert ut. En av de mest populära är mandalatatueringen.

Mandala tatuering: motiv som ger styrka

mandala tatuering arm axel överarm

Tatueringen är ett riktigt konstverk som du har på din hud permanent eller ärligt för alltid. Därför är det också meningsfullt att tatueringsmotiv har en andlig innebörd. Klassikerna inkluderar stammar, prydnader och symboler som kommer från gamla människor och har sin betydelse i historien. Valet av motiv avslöjar mycket om respektive person och deras liv.

Mandala tatuering – symbolik och mening

Mandala tatuering på underarm svart bläck prick

Mandalas har en magisk betydelse i buddhismen och hinduismen. Ordet kommer från sanskrit och betyder helig cirkel runt vilken allt kretsar, ett centrum med en periferi. Varje mandala är byggd enligt denna princip. Det finns ett väldefinierat centrum runt vilket formen är uppbyggt koncentriskt.

Mandala – ursprung, mening & Tillämpning av trenden i vardagen

Ornament Tattoo – Vilka är de vackraste motiven och designerna?

10 buddhistiska symboler och deras betydelser – idéer för din nästa tatuering

Mandala tatuering mall

mandala tatuering ritning symmetri

Esoterismen tror att genom vissa färger och former riktas en mandala direkt mot det undermedvetna och påverkar psykets områden. Olika symboler ska stärka olika livsområden och till exempel stärka koncentrationsförmågan.

Mandala tatuering – symmetri är i förgrunden 

mandala-tatuering-skiss-ritning-svart-vit

Mandala tatueringar kännetecknas av att de är runda, symmetriska och orienterade mot ett designcenter. De har en mycket dekorativ effekt och graveras ofta med dotwork-metoden, med endast mycket sällan en tredimensionalitet som skapas. De är främst gjorda i svart och vitt, men det är inte heller ovanligt att de kompletteras med färg accenter.

Blackwork -mandala med skalle på låret

mandala tatuering skalle lår

Expressiviteten hos dessa tatueringar ligger i den strikt symmetriska, slutna formen och det detaljerade mönstret. Mandala kan göras som blackwork-tatueringar, men också i traditionell eller neo-traditionell stil. Andra element som geometriska former eller realistiska objekt kan också läggas till detta.

Mandala tatuering på baksidan

mandala tatuering färg röd lila symbol

Som en symbol har mandalor en stark referens till esotericism och yoga. De stickas ofta på ryggen och längs ryggraden och är avsedda som en påminnelse för att hålla chakran flödande. En mandala kan innehålla alla slags prydnader från religion, esotericism och konst.

Symmetrisk prickig mandala -tatuering på båda fötterna

mandala tatuering fötter symmetriska

I dotwork -metoden består tatueringen nästan helt av små prickar som tillsammans skapar en hel bild med nyanser och detaljer. Ofta utförs endast enskilda områden i denna stil och skapar en förtrollande effekt.

Mandala tatuering i traditionell eller neo-traditionell stil med svart bläck

mandala tatuering på arm armbåge svart bläck

De distinkta svarta konturerna är karakteristiska för traditionella eller neotraditionella stilar. Oftast används starka fyllningsfärger, men tatueringen kan bara göras med svart bläck. I slutändan ser tatueringen väldigt dekorativ ut, men samtidigt realistisk i färgövergångarna och mjuka nyanser.

mandala-tatuering-stor-skalle-rygg

Abstrakta former från mytologi, flora och fauna kan representeras som en mandala. Dessa är graverade i blackwork -stil, där svart färg uteslutande används. Den tydliga kontrasten och de rika gråtonerna påminner mer eller mindre om stilens ursprung, nämligen de keltiska och andra stamtatueringar.

Mandala tatuering och den perfekta symmetrin

mandala tatuering händer fingrar symmetriska

Symmetri spelar en viktig roll, särskilt med mandalatatueringar. På grund av detta kan de kallas geometriska tatueringar. Cirkel, kvadrat och triangel är symboler som har olika betydelser i olika kulturer beroende på deras form.

Mandala tatuering – cirkel, triangel och kvadrat

mandala tatuering underarm minimalistisk cirkel

En mandala innehåller vanligtvis något mer än bara den runda formen som syns vid första anblicken. I många kulturer är cirkeln en symbol för kosmos och själen. Dess form med ett begripligt centrum hjälper till att centrera själens energi och medvetande. Triangeln, som ofta bearbetas till en mandala, förenar det positiva, negativa och neutrala samtidigt. Det är just denna förening av motsatser som symboliserar en högre harmoni. Torget symboliserar andlig styrka, stabilitet, kardinalpunkterna. För tibetanerna är torget gudarnas säte, ett tempel.

Mandala tatuering och siffrorna

mandala-tatuering-retas-prick-fragment

Förutom formsymbolerna spelar siffrorna också en viktig roll i en mandalatatuering. Här är en kort översikt:

 • En – Gud, början och ursprung, mänsklig personlighet
 • Tre – lugn, vitalitet, driv, självkännedom
 • Fem – kärlek, mitten, harmonin mellan yin och yang
 • Åtta – balans, harmoni, oändlighet och återfödelse
 • Elva – kaos, övergång, olöslig konflikt

Betydelsen av formerna i en mandalatatuering

mandala tatuering överarm öga realistiska

En mandala är alltid fylld med olika former och innehåll. I den buddhistiska och hinduiska kulturen har de olika representationerna en mycket specifik betydelse och ett budskap. Här är en kort översikt över de viktigaste:

 • Öga – det inre jaget, Guds öga
 • Triangel vänd uppåt – maskulinitet, kreativitet
 • Triangel vänd nedåt – kvinnlighet, medvetslös
 • Blomma – själ, skönhet, förgänglighet
 • Rad – dynamik, verve
 • korsförbindelse mellan liv och död, himmel och jord

Mandala tatuering och betydelse av färger

mandala tatuering lår kvinna skugga

Färgerna i mandala har positiva respektive negativa betydelser:

 • Svart / grått – mysterium, övergivande, förnyelse, död
 • Vitt – tomhet, renhet, ljus
 • Blått – lugn, avkoppling, lugn, tristess, förlamning
 • Gul – lugn, upplysning, avund, rädsla, visdom, överskattning av dig själv
 • Röd – kärlek, styrka, passion, ilska, mod
 • Grönt – natur, tillväxt, hopp, makt, ambition, oärlighet
 • Violett – inspiration, andlighet, magi, vemod, avsägelse, lidande

Mandala tatueringar och deras historia

mandala tatuering kalv svart

Mandalans framställning är gammal och innehåller bergritningar som kan vara mellan 25 000 och 30 000 år gamla. Sydamerikanska inkaer, indianer, aboriginer reproducerar solkanten med runda mönsterformer. Olika kulturer använder mandalor i religiösa ritualer, de fungerade som viktiga objekt för galningar. En liknande representation kan också hittas i kristna heliga byggnader – medeltida kyrkofönster.

mandala-tatuering-axel-nyckelben-liten

Men en mandala behöver inte vara rund. Mandalan använder de geometriska formerna och symmetrin mycket positivt. Ett populärt motiv, särskilt bland kvinnor, är mandalablommor. Blommorna själva har en ganska symmetrisk struktur och är därför mycket lämpliga som inspiration för en mandalatatuering. Lotusblommor erbjuder särskilt ett brett utbud av alternativ för representation som en tatuering.

mandala tatuering svart och vit rygg

Lotusblomman är en symbol för renhet, lojalitet, kreativitet och lojalitet. Därför är det en symbol för ett bra äktenskap. I buddhismen är lotus en symbol för religion och representerar vägen från det mänskliga till det gudomliga.

mandala-tatuering-vit-transparent-axel