Att köra bort vit vit fjäril: huskurer som hjälper dig att bekämpa larven

Larverna på vit vit fjäril är bland de vanligaste skadedjuren i den inhemska köksträdgården. De angriper olika sorters kål och äter bladen. Om hobbyträdgårdsmästaren inte känner igen och bekämpar angreppet i tid kan växten dö. Vi förklarar hur du kan köra bort den vita kålfjärilen och bekämpa dess larver.

1. Kör bort vit vit fjäril: profil och allmän information om skadedjuret

Små kål vit fjäril fjärilar i trädgården pollinerande insekter

Den lilla och den stora vitkålfjärilen tillhör underfamiljen “Pierinae”. De två arterna är vanliga i Nordamerika, Europa och Afrika. När det gäller utseende är de förvirrande lika. Small Cabbage White har vita vingar med en gulaktig underton, medan Large Cabbage White är snövit. De två arterna känns lätt igen genom sina svarta markeringar på vingspetsarna. I artikeln kommer vi att titta närmare på både den stora och den lilla vitkålfjärilen.

Kål vit fjäril dela ut önskad affisch och allmän information

1.1. Kål vit efterlyst affisch

  • Kål vita ägg: ljusgul när den läggs, ändra sedan färg till mörkblå strax före kläckning. Fjärilen lägger alla ägg tillsammans på kålväxternas blad.
  • Vitkål larver: gröngul i den lilla kålvita fjärilen och gröngul med ett svart huvud och mörkgröna prickar på kroppen i den stora vitkålens fjäril. De små larverna håller ihop i det första larvstadiet och angriper tillsammans kålbladen. I det tredje steget, när de blir upp till 4 cm långa, lämnar grödans löv.

Small Cabbage White Efterlyst affisch och tips för att köra bort larverna

  • Kål vit Pupa: Kålens vita fjäril reproducerar sig två till tre gånger om året. Dockorna som måste överleva vintern finns på väggar och husväggar. Larverna, som förpuppas under den varma årstiden, stannar på grödornas stjälkar.
  • Kål vita fjärilar: med gulaktiga vingar, blir upp till 6 cm långa. De har svarta markeringar på vingkanten och svarta fläckar. Pollinerande insekter.
  • Känner igen vitkålsangrepp: Typiska egenskaper hos en vitkålsangrepp är: Stora hål i kålbladen. Helt uppätna kålblad är ett säkert tecken på svår angrepp.

1.2. Bekämpa kålens vita fjäril: de viktigaste frågorna om skadedjuret:

Kål Vit larver vid förpuppning när

1. Kålvita är giftiga? 

Kålvitlarverna har länge ansetts vara giftiga. Detta beror på att larverna absorberar vissa föroreningar genom maten. De har få fiender i naturen eftersom de anses oätliga för de flesta fåglar, getingar och skalbaggar. Om de inte konsumeras i mycket stora mängder är de inte giftiga för människor. Du kan också röra larver och ägg för hand. Ändå är det inte tillrådligt att äta de infekterade bladen.

Bekämpa vit vit larv med huskurer

2. När förpuppas vitkålen?? De första larverna kläcks i maj. Under de kommande tre veckorna kommer de att äta kålblad och sedan förpuppas. Fjärilarna som flyger i mitten av juni lägger ägg i juli-augusti. Andra generationens larver är aktiva från cirka mitten av juli till början av september. Sedan förpuppas de och kläcks inte förrän nästa vår.

3. Hur länge flyger kålvit fjäril? I Centraleuropa reproducerar kålvit fjäril två gånger, vid bra väder – tre gånger om året. Första gången är på våren (slutet av april eller början av maj), andra gången på midsommar (slutet av juli eller början av augusti). En tredje angrepp är också möjlig i varmt höstväder.

2. Kör bort vit vit fjäril: huskurer för larven

Kör bort larver i kål med biologiska medel

Du bör inte använda bekämpningsmedel i hemträdgården. Om du bestämmer dig för att växa ekologiskt gör du något bra för miljön och samtidigt kan du njuta av ekologiska grönsaker. Men vad kan du göra med skadedjur i grönsaksplastret??

2.1. Att köra bort vit vit fjäril: enkla förebyggande åtgärder:

Skadedjur i kål bekämpar larver med huskurer

Samla ägg, larver och puppor. Även om detta är en tråkig uppgift, är resultaten snabba att se. Glöm inte att kolla plantbladen en gång i veckan. Det är också värt att kontrollera växtstjälkarna och lederna i naturstenmurarna för puppor i början av våren.

Vit vit larv skadedjur i köksträdgården

Attrahera naturliga fiender: Fågelmatare runt grönsakslappen kommer att locka guldfinkar, sparvar och skylarks. Alla tre fågelarterna äter vitkålslökar. Du kan också plantera bovete och majblommor runt grönsaksplattan och mellan grödorna. Dess blommor ger mat åt den parasitiska getingen, som lägger sina ägg i larverna på kålens vita fjäril. Getinglarverna kommer sedan fram från kålvit fjärils larv. Den lever kvar en tid, men kan inte längre förpuppas.

Sätt in grönsaksskyddsnätet. Det är bäst att samla alla ägg och larver vid det första tecknet på angrepp. Dra sedan grönsaksskyddsnätet över växterna och gräva i nätets ändar. Det betyder att fjärilarna inte kan nå växterna för att lägga sina ägg.

2.2. Liten kål vit fjäril: kör bort larverna med huskurer

När poppar vitkål vitkål

Stenmåltid: Damma plantorna lätt vid de första tecknen på angrepp. Det är bäst att göra detta tidigt på morgonen.

Vitlökspulver: Medan stenmjölet tar bort vätskan från larverna, håller lukten av vitlökspulvret larverna borta. Det är bäst att damma plantorna tidigt på morgonen innan larverna kommer ut.

Tomatblad: Lägg 500 g färska tomatblad i en plasthink och häll 4 liter kranvatten över dem. Låt bladen dra i 24 timmar, häll sedan bara vattnet i en sprayflaska och spraya plantorna rejält.

Det är inte alltid möjligt att kontrollera kålvit fjäril larver med bara huskurer. Om inget annat verkligen fungerar kan du använda en biologisk spray. Produkter som innehåller bakterierna Bacillus thuringiensis är effektiva. De angriper bara skadedjur som livnär sig på grönsaksbladen.