Flerårig sängplanteringsplan: Gratis skisser för soliga, delvis skuggade och skuggiga platser!

Flerårig bädd Skapa en plan för plantering Planteringstips

Vi gillar att vara utomhus på våren och sommaren. Trädgården håller på att bli en populär tillflyktsort, där vi kan slippa vardagens liv och rörelse och koppla av mitt i avskilda växter. Vi visar dig idéer för fleråriga sängplanteringsplaner som förvandlar utomhusområdet till en grön oas. De fleråriga ensemblerna är lämpliga för både små och stora trädgårdar och garanterar konstant trädgårdsnjutning från våren till senhösten. I artikeln hittar du också bra vårdtips och förslag på soliga, delvis skuggade och skuggiga platser.

Flerårig bädd Planteringsplan för skuggiga och delvis skuggade platser: Dessa växter är möjliga

Planteringsplan flerårig säng skuggiga vårblommor växter

I den första fleråriga sängplanteringsplanen som vi föreslår för dig planteras 15 fleråriga blommande perenner. Den fleråriga sängen är utformad på ett sådant sätt att den ser vacker ut från tre sidor, nämligen framifrån, höger och vänster. Perfekt för en skuggig koloniträdgård eller som accent framför entrén till huset. För att plantera om denna plantering behöver du en fri yta på 1,5 meter x 3 meter.

Växtskötselanvisningar: Alla växter älskar skuggiga platser, men kan lika gärna trivas i halvskugga. En humusrik, permeabel jord erbjuder de bästa förutsättningarna för deras snabba tillväxt. Du kan börja plantera på våren. Från april kan du skapa den fleråriga sängen. Det är viktigt att ge ett minsta avstånd på 50-60 cm mellan växterna.

Lista över alla växter i den fleråriga bädden

1. Papegoja Inca Lily, sort “Royal Star” x 2

2. Inklilja, sort “Inca Vito” x 1

3. Glänsande tubstjärna x 2

4. Kaukasus glöm-mig-inte x 2

5. Gul fingerborg x 3

6. Elvblomma x 3

7. Cranesbill, vit, sort “Album” x 1

8. Cranesbill, sort “Rozanne” x 2

9. Japanskt bergsgräs x 2

10. Hellebore, sort “Spring sammet”

11. Funkia x 2

12. Lily druva x 1

13. Skuggblommor x 2

14. Weisswurze x 2

15. Lungwort, sort “Samurai” x 2

Nedan förklarar vi i detalj hur flerårig säng ser ut på våren, sommaren, hösten och vintern.

Flerårig säng Planteringsplan för skuggiga och delvis skuggade platser: På våren finns det en prakt av blommor i trädgården

Planteringsplan flerårig säng skuggiga vårblommor fleråriga tips

På våren kan du se fram emot en underbar visning av blommor. Alvblomman (6) ser exotisk ut med sina små rosa blommor och filigranstammar. Kaukasus glöm-mig-inte (4) lockar uppmärksamhet med sina panikformade blommor i ljusblått. Lungorten (15), som bär lila-röda, trattformade blommor från början av mars till slutet av maj, avrundar effektivt den charmiga ensemblen. Prydnadsgräs och växter med dekorativa löv som japanskt bergsgräs (9), hellebore (10), skuggblommor (13) och vitrot (14) bildar den perfekta bakgrunden och får flerårig bädd att se voluminös ut.

Skötseltips: Nu är rätt tid att applicera flytande gödningsmedel på växterna. Vattna den fleråriga sängen varannan vecka, men försök att undvika vattenloggning.

Flerårig säng Planteringsplan för skuggiga platser: trädgården är särskilt färgstark på sommaren

Planteringsplaner för fleråriga sängar för gratis skuggig sommar

På sommaren visar den fleråriga sängen sin sanna skönhet. De djupröda blommorna på papegojan inca lily (1) är riktiga blickfång som ger färg accenter i sängen. De stora lila blommorna på kranbäcken av sorten “Rozanne” (8) är extremt långlivade. Det är den enda sorten som blommar från början av sommaren till hösten.

Planteringsplan flerårig säng skuggig sommar blommande flerårig

Inka liljan av sorten “Inca Vito” (2) ger trädgården ytterligare en färgklick med sina vinröda blommor och kan iscensättas särskilt effektivt mitt i örtbädden. Hostas (11) hjärtformade blad är anledningen till att växterna är bland de vackraste prydnadsväxterna perenner.

Skötseltips: Vattna den fleråriga sängen regelbundet. I början av sommaren kan du fortfarande applicera flytande gödselmedel.

Flerårig säng Planteringsplan för skuggiga och delvis skuggade platser: trädgården har också sin charm på hösten

Planteringsplan flerårig säng Omplantering av skuggigt tryck i halvskugga för gratis skuggig sommar

Den fleråriga sängen har också sin charm på hösten. Lysande gula nyanser och färg accenter i vinrött och lila gör trädgården till en vacker oas. De glänsande gröna bladen på den glänsande tubstjärnan (3) blir till exempel gyllengula på hösten. Tillsammans med de slående lila blomklasarna av liljedruvan (12) bildar den rörformade stjärnan en särskilt harmonisk bild. Skuggblommorna (13) med sina vita blommor tar baksätet och får trädgården att se naturlig ut.

Planteringsplan flerårig säng skuggig höstplantering gratis

Skötseltips: De flesta perenner är extremt lätta att ta hand om. På hösten bör du dock tänka på ett vindskydd. Vattna bara växterna vid behov, annars kan rötterna ruttna.

Flerårig sängplanteringsplan för skuggiga platser på vintern

Planteringsplan för flerårig säng på vintern, plantering av halvskugga

På vintern fortsätter den fleråriga sängen att locka uppmärksamhet. Den vintergröna älvblomman (6) fascinerar med sina hjärtformade löv, som håller sig gröna på insidan och blir rödbruna på kanten. Hellebore (10) har en lång blomningstid, som börjar i januari och slutar i början av maj. Med sina palmliknande löv är den ett riktigt blickfång utomhus även under den kalla vintertiden. Det japanska bergsgräset (9) är perfekt för att plantera gränserna för den fleråriga bädden. Växten är särskilt effektiv under vintermånaderna.

Planteringsplan flerårig säng skuggiga vintergräs fleråriga

Skötseltips: Eftersom alla växter är härdiga behöver du inte tänka på övervintring. Men det är värt våren, när sena frost kan skada perennerna, att täcka sängen med penselträ.

Flerårig plantering plan för soliga platser – Dessa växter är lämpliga

gratis plantering flerårig säng solig omplantering vår

Vi kommer att visa dig en annan flerårig plantering plan för soliga och delvis skuggade platser och förklara vad du behöver tänka på när du planterar. Vi visar dig också skisser och bilder på hur trädgårdsbilden förändras under varje säsong – vår, sommar, höst och vinter. Sängen är lämplig för plantering direkt framför trästaket eller framför trädgårdsväggen. Det är också perfekt för smala och långa tomter. Du kan också göra soliga hörn till avskilda områden i den stora trädgården.

Lista över alla växter i den fleråriga bädden:

1. Dyers kamomill x 3

2. Magnifikt ljus, sort “Rosy Shimmers” x 3

3. Cranesbill – Hybrid “Brookside” x 2

4. Garden Blood Cranesbill x 2

5. “Scarlet Tempest” x 2

6. nejlikorot “Totally Tangerine” x 2

7. Marguerite x 2

8. Kinesiskt vass “Morning Light” x 2

9. Myrpipegräs x 2

10. Vanlig solhatt x 2

11. Grove Sage x 2

12. Aster, sort “Little Carlow” x 1

13. Vernonia x 1

14: e Kandebalpriset “Diane” x 2

Flerårig bädd Planteringsplan för våren: nejlikorot som blickfång

Planteringsplan flerårig säng soliga blommor som planterar om våren

På våren börjar “Scarlet Tempest” (5) och roten “Totally Tangerine” blomma. Med sina röda och orange blommor kommer den att ge färgstänk till trädgården under de kommande månaderna. Plantera blommorna i början av våren för att njuta av den underbara blomningen längre.

Skötseltips: Blommorna känns extremt bekväma i normal, måttligt torr trädgårdsjord. Om jorden är fattig på humus är det lämpligt att blanda i ytterligare kompost i början av våren. Annars är växten extremt lättskött.

Flerårig bädd Planteringsplan för soliga platser: På sommaren blommar det rent

Planteringsplan flerårig säng solig fri solig sommar

På sommaren finns det en underbar uppvisning av blommor i den soliga trädgården. Kamomill (1) bildar medelstora gulaktiga blommor, det magnifika ljuset (2) förtrollar med sina stora rosa blommor, den lila-blå krannäbben (3) är filigran och tusenskönan (7) ger en naturlig touch till trädgården.

Planteringsplan flerårig säng soliga sommarblommor skapar stauder

Candelabra speed award (14) och lundsalven lockar fåglar och insekter till trädgården. Lättskötta och krävande, perennerna är det perfekta tillägget till lantgårdens trädgård.

Kombinera planteringsplan flerårig säng solig sommar

Skötseltips: Skär ned kandelabren speedwell i början av sommaren, sedan blommar den en andra gång på sommaren. Annars är inte alla blommande perenner särskilt krävande. Se bara till att jorden är måttligt fuktig och inte torkar helt under sommarmånaderna. Om du har blandat jorden med kompost på våren kan du klara dig helt utan flytande gödselmedel.

Flerårig sängplanteringsplan för hösten

Planteringsplan för fleråriga sängar i solig höst

Kandelaberpriset (14) skär en fin figur i trädgården, inte bara på sommaren utan också på hösten. Den når en maxhöjd på 2 meter och är därför det idealiska valet för plantering längs kanterna. Vare sig som en accent i ett hörn eller som en del av en ensemble med andra höga perenner – det smälter harmoniskt in i höstträdgården.

Den lilla, höstblommande aster “Little Carlow” med sina ömma syrenblå blommor ger utomhusområdet en romantisk touch. Tillsammans med den vanliga solhatten, som lockar allas uppmärksamhet med sina ljusgula blommor, bildar aster en kontrasterande duo. Prydnadsgräs används också på hösten för att lossa ensemblen och ge sängen en struktur.

Planteringsplan flerårig säng soliga höstprydnadsgräs kombinerar blommor

Skötseltips: Alla växter är ihållande och vinterhärdiga. Så du behöver inte övervintra. Även de höga perennerna behöver inte beskäras på hösten. Men du måste se till att jorden förblir jämnt fuktig även vid denna tid på året. De flesta växter tål endast vattentätning i begränsad omfattning. Om det regnar för mycket på hösten kan du överväga att lägga till ett dräneringsskikt. Vanligtvis är detta inte nödvändigt.

Flerårig bädd Planteringsplan för soliga platser: Prydnadsgräs på vintern

Planteringsplan fleråriga sängar solig vinterplantering

Prydnadsgräs ger variation i trädgården, inte bara på sommaren utan också under vintermånaderna. Kinesisk vass av sorten “Morning Light” (8) och myrvisslingsgräs (9) är perfekta för soliga platser. Även frost, regn och vind kan inte skada prydnadsgräset. De trotsar lätt dåligt väder.

Planteringsplan för flerårig säng i en solig vinter för att plantera prydnadsgräs

Skötseltips: I januari / februari måste du klippa av det kinesiska vasset och mosspipgräset nära marken. Annars behöver prydnadsgräsen inte vinterskydd. För att vara på den säkra sidan kan du linda växtens rötter med fleece i november. Du kan också vattna plantorna mindre ofta och bara vid behov under vintermånaderna. Undvik vattendragning, eftersom råta kan utvecklas, särskilt under den kalla årstiden.

Vi erbjuder dig ytterligare planteringsplaner för fleråriga sängar i fotogalleriet nedan.

Flerårig säng för omplantering: rosa blommor för den romantiska trädgården

Flerårig plantering plan för gratis rosor sommar

Magnifika blommor i rosa som kommer att ge dig glädje från sensommaren till hösten. Alla växter är idealiska för soliga och skyddade platser, älskar näringsrik jord och behöver vattnas rikligt en gång i veckan. Blomningsperioden börjar i juli och slutar i oktober. Stauderna når en maxhöjd på 150 cm.

Planteringsplan flerårig säng soliga rosa accenter Peonia hybridväxter

Dessa perenner bildar en attraktiv ensemble:

1. Pink panicle hortensia “Little Quick Fire” x 1

2. Ormhuvud “Hot Lips” x 3

3: e sedumväxten “Autumn Joy” x 3

4: e höstanemon x 3: a

Gratis plan för plantering av fleråriga sängar för delvis skuggade platser

Planteringsplaner för fleråriga sängar fritt fall sommar blommande marktäcke soligt läge

Har du en liten trädgård eller skulle du vilja överraska dina gäster med en uppvisning av blommor framför ingången till huset? Nästa förslag på en kompakt flerårig säng kommer säkert att glädja dig!

Skötseltips: Alla perenner är kompakta men växer upp till 2 meter i höjd. De behöver en solig till delvis skuggad plats och humusrik, torr jord som erbjuder de bästa förutsättningarna för deras snabba tillväxt. Den optimala planteringstiden är i april. Innan du planterar den fleråriga bädden kan du också blanda i jorden med kompost eller flytande gödningsmedel.

Planteringsplan flerårig säng halvskugga sommar höst blommande marktäcke

Lista över växter:

1. Switchgräs “Rubby Ribbons” x 1

2. Flickans öga “Sommarsolsken” x 2

3. Silver Perovskie x 1

4: e solhatt x 3

5: e sedumväxten “Autumn Joy” x 2

Skapa höstblommande busksängar med röda accenter: gratis planeringsplan för soliga platser

Flerårig sängplanteringsplan solig höstblommande lägger ut röda färg accenter blommor

Nästa förslag är en planteringsplan för höstblommande växter som du kan använda för att locka fåglar till trädgården. Den optimala platsen är i solen eller halvskugga. Du kan också sätta ett fågelbad i mitten av rabatten.

Planteringsplan flerårig säng solig höst blommande röda accenter

Växter:

1: a amerikanska vinterbären x 2: a

2. Amerikansk rosmarin pil x 1

3. Krysantemum “Pumpa Igloo” x 2

4: e höstanemonen x 2: a

Skapa en flerårig säng bredvid trädgårdens fontän: gratis planeringsplan

Planteringsplan för staudebädden i höstträdgården

Har du en trädgårdsfontän som du vill visa upp effektivt? Med nästa planteringsplan kommer du säkert att kunna ta fram vattenfunktionerna.

Planteringsplan flerårig gräns prydnadsgräs delvis skugga sommar lila gul

Växter:

1. Kinesisk vass x 1

2. Vanlig solhatt x 2

3. Hubrichts rörstjärna x 2

4. Aster oblongifolius “October Skies” x 2

Oavsett om det är för soliga, delvis skuggade eller skuggiga platser: om det är noggrant övervägt och noggrant satt ihop kommer en flerårig säng snabbt att bli ett blickfång i din egen trädgård. För att förvandla ditt utomhusområde till en grön oas måste du följa några grundläggande regler. Kombinera 10 till 15 fleråriga härdiga blommor, prydnadsgräs och markskydd som har liknande krav på mark och plats. Plantera sängen med perenner som blommar på våren, sommaren och hösten. Doftande växter kan också locka till sig fåglar och nyttiga insekter i trädgården. Glöm inte att lägga till växter med dekorativt lövverk eftersom dessa kommer att krydda utomhus även under vintermånaderna.