Gör fröbomber själv: instruktioner, recept och användbara tips

Fröbomber gör idéer gåva hobby trädgårdsmästare

Frökula, fröbomb eller fröbomb är faktiskt en boll som bildas av jord och lera och innehåller växtfrön. Detta är handgjort och om det är stenhårt behöver det inte planteras omedelbart. En frökula kan förvaras på en torr och mörk plats i upp till 2 år. Under denna tid är det också transportabelt. När du har nått din destination kan du helt enkelt kasta bollen på önskat område av jorden och vänta. Fröerna aktiveras nästa gång det regnar och börjar gro. Det bästa med det är att du kan göra fröbomber själv och ge bort dem som en originalgåva, till exempel. På så sätt kan den som tar emot presenten odla sin egen, lättskötta bukett.

Att göra fröbomber själv: vad är fröbomber?

Gör fröbomber själv som torkar butiksbollar

Fröbomberna är kärleksfullt gjorda för hand. När och var den uppfanns finns det olika åsikter. Förmodligen kom idén från de gamla egyptierna. På så sätt kunde de snabbt bearbeta sin jordbruksmark när Nilfloderna lämnade efter sig. Japanarna kastade senare frön från flygplan över stora fält och sådde stora delar av landet på en gång. Denna typ av plantering blev mycket populär på 1970 -talet, då många protesterade mot luftföroreningar och betongöknar. Det är just för detta ändamål som fröbomberna används idag: att försköna grannskapet, innerstäder, balkonger etc., skapa färgglada öar i trista hörn och naturligtvis för att odla dina egna växter.

Att göra fröbomber själv: hur fungerar det?

Att göra fröbomber själv recept lerajordfrön

Fröbomberna består av en stenhård jordblandning där fröna är väl inbäddade. Det första steget i att göra fröbomber själv är att försiktigt sålla jorden. Frökulorna ska vara fria från små stenar och kvistar. En del lerpulver och naturligtvis frön kommer också till jorden. Allt blandas sedan ordentligt med vatten och knådas till en fuktig, klibbig massa. Detta delas sedan upp i portioner och formas till cirka 2,5 cm stora bollar. Fröbomberna lufttorker sedan tills de är stenhårda. Sedan är de redo att användas i upp till två år.

Vilka frön att göra till fröbomber själv och när man ska kasta dem?

Fröbomber gör själv blommor plantera idé

Lokala sorter av nyttiga och prydnadsväxter som blommor, örter och grönsaker är särskilt lämpliga för hemgjorda fröbomber. Framför allt bör du välja lättskötta växtarter så att de har goda chanser att överleva. Traditionella ettåriga växter eller sommarblommor som: ringblomma, kronblad, malva, majsblomma, kamomill, vallmo, nasturtium är lämpliga för detta. Logiskt nog väljer du först den plats du vill plantera och letar först efter lämpliga växtarter. Vilda växter som växer regionalt är kanske det bästa valet eftersom de knappast har några krav när det gäller underlag och ljusförhållanden. Maskros eller maskrosfrön, vallmofrön, dost, sorr kan hittas och samlas på en promenad ändå. Barn kan också vara med.

Gör fröbomber själv välja en plats att plantera

Fröna och platsen måste samordnas. Det är också värt att kasta fröbomberna när vädret är bra. Den ideala perioden varierar beroende på vädret. Men mellan april och augusti finns det vanligtvis de bästa förutsättningarna för plantering. Fram till dess kan fröbomberna förvaras på en torr och mörk plats i upp till två år utan problem.

Fröbomberna själva gör dem också lämpliga för barn

Gör fröbomber själv, torka fröboll med jord

Att göra egna fröbomber är spännande och särskilt roligt för barn. Även små barn kan delta i omrörning, formning och kastning av frökulorna. Samtidigt lär de känna naturen och förstår de speciella förhållandena för växter och djur i tätorter. Med lite ansträngning och för lite pengar kan du göra fröbomberna själv. Här presenterar vi ett recept med de viktigaste ingredienserna för DIY -projektet.

Att göra fröbomber själv: instruktioner

Gör fröbomber själv frön jord lera mixa boll

För att göra egna fröbomber, som erbjuder fröna optimala startförhållanden, krävs bara några få ingredienser. Förutom de rätta frötyperna för respektive plats som du vill plantera och redan har valt, behöver du också lite jord- och lerpulver eller alternativt bentonitkattströ. Det behöver inte vara speciell jord. Enkel kompost eller trädgårdsjord är perfekt för detta. Den innehåller de nödvändiga näringsämnena och behöver bara siktas och de grövre delarna tas bort. Om så önskas kan du lägga till lite humus, gödningsmedel eller organiskt avfall från köket, till exempel kaffesump eller äggskal för att förbättra underlaget.

Gör fröbomber själv lerjordfrön rulla boll

Den tredje ingrediensen för den perfekta hemgjorda fröbomben är lerpulver. Lera används för att beskriva olika jordarter som är rika på mineraler och spårämnen. Detta värdefulla pulver används också ofta i naturlig kosmetika. Som ett billigt alternativ till DIY -fröbomberna kan du också använda kattskräp, som finns i nästan alla stormarknader. Du måste se till att den består av 100% bentonit och inte innehåller några tillsatser, t.ex. dofter eller färgämnen.

Att göra fröbomber själv: recept

Gör fröbomber själv receptinstruktioner blanda mixa frön jord

Ingredienser till 6 fröbomber:

  • 1 tsk frön
  • 4-5 msk jord
  • 4-5 msk lera eller bentonit

Verktyg: en stor skål eller annan behållare, en blandningssked och vatten.

Gör fröbomber själv анлеитунг bollformer

Sikta jorden och blanda med fröna. Krossa vid behov kattkullen eller bentoniten för att skapa en bättre bindning. Häll allt i behållaren och häll vatten över det tills det blir jämnt, men ändå fast. Forma den till sex valnötstora bollar, bred dem på en matta eller äggkartong och låt dem torka några dagar.

 Gör och plantera fröbomber själv

Hur man gör fröbomber själv instruktioner recept tips

När såddagen kommer kan fröbomberna äntligen planteras. Som regel kan de läggas ner direkt på målplatsen eller kastas på dåligt tillgängliga platser. Du behöver inte gräva ner dem i marken etc. Fröna behöver mycket vatten, särskilt i början. I allmänhet bör du se till att fröbomberna aldrig torkar ut. Tyvärr kan det också hända att du har gjort allt rätt och fortfarande inte ser fram emot en frodig blomning. Det händer ofta att fräcka fåglar stjäl fröna.

Fröbomber gör en bra presentidéväska själv

Snyggt förpackade, de hemgjorda fröbomberna är underbart lämpliga som en liten present till hobbyträdgårdsmästare eller till människor som vill börja trädgårdsarbete. Fröbomberna kan förvaras i upp till två år på rätt sätt på en sval och torr plats.