Gör gödsel till dammväxter själv – naturliga näringsämnen för friskare vattenväxter

För att bibehålla balansen i din damm och undvika nitrater kan du själv göra ett naturligt gödningsmedel för dammväxter. Näckrosor och andra vattenväxter i trädgården behöver rätt näringsämnen för att blomma hela säsongen. Att köpa tabletter eller påsar med gödselmedel till dammväxter kan dock bli ganska dyrt. Detta gäller särskilt om du har många växter i din vattenträdgård. Det kan dock vara ganska enkelt att göra din egen gödsel av vanlig kompost eller torr kyckling eller kogödsel.

Gör gödsel till dammväxter själv – praktiska tips

damm omgiven av grus med blomstrande vattenväxter i trädgården

Växter behöver näringsämnen för att överleva och frodas, och gödselmedel är ett sätt att ge dem det. Att gödsla växter i dammar är en något annorlunda affär än att gödsla trädgårdsväxter. Det kräver olika produkter och processer. Gödsling av dammväxter är inte alltid nödvändigt beroende på dammens skick. Men om du bestämmer dig för att göra det måste du veta hur och när du ska befrukta vattenväxter. Dessutom finns här några detaljer om tillsats av gödselmedel för dammväxter.

oförskämd damm i parken med algblomning och okontrollerad tillväxt av vattenväxter

Om ett vattenelement som en damm eller sjö är en del av din trädgård kan du undra om det finns ett behov av att befrukta vattenväxterna. Det beror främst på vattnets kvalitet, precis som befruktningen av din grönsaksodling beror på kvaliteten på din jord. Gödsel för dammväxter finns i olika former, precis som jordgödsel. Dessa inkluderar flytande gödningsmedel, tabletter och granulära produkter. Ett annat sätt att gödsla växter i dammar är att använda verktyg för att bearbeta gödselmedel i dammbotten.

kvinna som vattnar jorden i en liten järngryta

Om du undrar vilken typ av gödselmedel som är lättast att använda för nybörjare, kan det vara de speciellt förberedda gödningstabletterna. Men tänk inte ens på att kasta normalt jordgödsel i vattnet. Du kan allvarligt skada ekosystemet i trädgårdsdammen genom att mata dammväxter med produkter som är avsedda för jorden.

Gör organiska gödningsmedel för dammväxter själv av naturprodukter

Använd istället ett speciellt gödningsmedel för dammväxter. Trädgårdsmästare som vill befrukta dammväxter med en specialprodukt måste noggrant följa instruktionerna på etiketten. Annars kan växterna dö.

Använd kompost

gör din egen kompost av matrester och använd den för att göra gödsel till dammväxter själv

För att växa starkare, friskare och bättre växter i din dammträdgård är det viktigt att använda gödselmedel som innehåller kväve, fosfor och kalium. Trädgårdsmästare kan använda alternativa gödslingsmetoder när de planterar vattenväxterna.

Förbered gödselmedel för dammväxter själv och krukvattenväxter

Att fylla blomkrukan med en del tung trädgårdsjord och 2 matskedar benmjölksgödsel, följt av två delar välkomposterad gödsel, ger alla näringsämnen som en sådan växt behöver under växtsäsongen. När du har planterat växten eller rhizomen i en kruka kan du lägga till mer trädgårdsjord i kanten.

tillsätt viktiga näringsämnen för vattenväxter som kväve, fosfor och kalium i jorden genom gödselmedel.jpg

När marken har fastnat, placerar du stenar över den för att hålla den på plats. När växtsäsongen fortskrider kan du tillsätta ett flytande tillskott till vattnet i dammen om växterna visar tecken på järn- eller kaliumbrist. Flytande tillsatser är utformade för att tillsätta ytterligare järn och kalium för att stödja lövverk och blomning av dammväxterna. Veckotillsatsen av 2 matskedar vätska per 230 liter ger 3 procent löslig kaliumkarbonat och 0,10 procent järn i vattnet. Växterna kan sedan absorbera dessa näringsämnen direkt från vattnet.

överdriven alger blommar i dammen på grund av ett stört ekosystem på grund av felaktig befruktning

Men om din damm har ogräs eller överdriven algtillväxt, undvik att tillsätta ytterligare gödningsmedel till vattnet. För istället för att befrukta dina dammväxter, kommer du att låta ogräset blomstra på detta sätt. Även om icke-komposterad gödsel kan användas i stora gårdsdammar, i en liten liljedamm, koi-damm eller med hjälp av ett akvaponiskt system för att odla grönsaker, finns det en risk för att man lägger till farliga bakterier som E. coli eller salmonella i vattnet.

Gör näckrosor till gödsel själv och ta hand om växterna

Gör din egen miniträdgård i vattnet av näckrosor och använd andra typer av växter

En näckros är ett vackert, doftande tillskott till alla dammar. Det är ganska enkelt att plantera näckrosor i en damm, men att veta hur man gödslar och vårdar denna vattenväxt på rätt sätt hjälper till att hålla den blomstrande. När växten har nått ytan av vattnet, börja gödsla för att uppmuntra starka och friska blommor. För att få ut flest blommor bör du befrukta näckrosorna var 10: e dag.

Gödsla vattenväxter med naturligt gödningsmedel under växtsäsongen

Du bör mata näckrosorna tills dagarna förkortas i oktober. Låt plantorna vila på vintern och börja gödsla igen på våren. Om du lägger till ditt eget gödningsmedel för dammväxter, säkerställer denna rutin att du kommer att ha vackert blommande näckrosor hela sommaren.

Instruktioner om hur man gör gödselmedel till dammväxter själv

Gör ditt eget gödningsmedel för dammväxter i trädgården med kalcium för bättre blomning och blomstrande

 • Skär först några pappershanddukar i kvartaler.
 • Lägg sedan en matsked vanlig gödsel från kompost eller kycklinggödsel i mitten av varje bit.
 • Vik alla fyra sidor av papperet på mitten och gör ett paket i storleken på en typisk tepåse. Ingen tätning krävs.
 • Vänd helt enkelt påsen för att förhindra att den öppnas.
 • Lägg alla påsar i en liten plastlåda som flyter ovanpå vattnet.
 • Ge sedan detta i dammen för att föra gödselmedlet till det nedsänkta badkaret där varje växt ligger.

Fler tips och steg

Under vattnet växer dammväxter under vattnet

Använd pappershanddukar för dessa påsar, eftersom de biologiskt nedbryts mycket snabbt under vatten. Detta är bra för miljön, men det betyder också att du måste arbeta snabbt när du sätter in varje påse. Om du inte får dem i botten av dammen tillräckligt snabbt kan papperet lösa upp och släppa ut gödningsmedlet i vattnet istället för jorden. Denna introduktion av näringsämnen kan resultera i trådliknande alger som ogräs eller encelliga alger som gör vattnet grönt, närande och blommar kraftigt. Det enklaste sättet att undvika detta är att använda en trädgårdspartel.

ung man upprätthåller en damm med gödningsmedel för dammväxter

 • För spetsen med den konkava sidan av sparkeln mot badkarets inre vägg och tryck ner den för att skapa en ihålig ficka mellan badkaret och golvet.
 • Med den andra handen trycker du snabbt på påse med gödningsmedel i botten av hålet. Dra sedan tillbaka spackeln och skjut snabbt tillbaka jorden över påsen medan du tar bort handen.
 • Beroende på storleken på växten du gödslar kan du alltid sätta in flera av dessa påsar djupt i omkretsen av varje badkar.
 • Placera gödningsmedlet på markens ytterkanter snarare än nära plantans centrum.
 • Rötterna måste sträcka sig efter maten, vilket får dem att töjas och växa ut för att uppta alla delar av jorden.
 • Att gödsla vattenväxterna på detta sätt kan ge din damm ett frodigt, tropiskt utseende med mycket liten ansträngning.