Plantera lök i grönsaksträdgården – bra vårdtips

lök växter röd gul schalottenlök korg trädgårdsarbete

Du kanske vet att det finns ett stort urval av lökvarianter. Om du är nybörjare är det tillräckligt att tänka på om du vill göra klassikern Plantera lök och om du föredrar de gula, vita eller röda sorterna eller om du hellre vill plantera de gröna löken, även kallad vårlök, i trädgården. Till exempel, för att få vårlök, kan du plantera olika lökarter. Gör detta tidigt på året och plantera plantor istället för frön. Sallöken odlas på samma sätt som de vanliga lökarna. Deras smak är nära en kombination av lök och vitlök.

Plantera lök – Det finns många sorter att välja mellan

sorter lökväxter vit gul röd grönsaksodling

Regionen där du bor spelar också en stor roll i valet av olika lökväxter. Och den här gången menar vi inte klimatet, som är fallet med de flesta grönsaker. Dagens längd är viktigare för löken. Det är just detta som påverkar lökens tillväxt. För att vara säker på att du väljer rätt sort för att plantera lök är det bäst att först konsultera en specialist i trädgårdscentret. Det är också bra att veta att löken kan odlas i blomkrukor och blomlådor. Detta är särskilt fördelaktigt om du har ingen eller bara en liten trädgård utan mer utrymme.

Plantera och ta hand om lök

blomkruka lökväxter trädgård idé balkong

Lökarna kan planteras två gånger om året. På våren är det bäst att välja en tid ungefär en till en och en halv månad före den sista förväntade frosten. Golvtemperaturen kan också tjäna som vägledning. Golvet ska naturligtvis inte längre frysas och helst vara runt 10 grader varmt. I regioner med milda vintrar kan du plantera löken en andra gång på hösten. På så sätt får du en skörd på våren.

Lökplantor för plantering

plantor grönsaker trädgård lök växter vård tips friska

Välj en plats i trädgården som är i direkt sol. Om det behövs kan löken också klara sig med halvskugga. Förbered jorden med gödselmedel innan du planterar löken. Om du vill plantera lökarna i rader, observera att de ska vara cirka 45 till 60 cm från varandra. Om du är ute efter de vanliga lökarna kan du så frön eller välja de minsta möjliga plantorna. Om du tar större plantor riskerar du att växten börjar blomma före mognad och sedan dör utan skörd.

Plantera lök i rader åtskilda från varandra

trädgård schalottenlök växter rader grönsaker tips vård

Plantera lökens frön ca 1,2 cm djupt i marken med samma avstånd från varandra. När det gäller gallring är det skillnad på vår och vanlig lök. Den förstnämnda behöver bara ett avstånd på 2,5 cm från varandra, medan de mogna lökarna ska vara 7,5 till 10 cm från varandra. Om du har valt plantor bör det noteras att lökens spetsar måste placeras lite mindre än 4 cm djupt i marken och behöver ett avstånd på 10 cm från varandra. Vårlökens plantor tar upp mindre plats igen. Du planterar denna lök på ett avstånd av 2,5 till 5 cm och planterar den igen lika djupt. Om lökarna på den gröna löken är lite större, lämna 3 till 4 tum fritt, som med den mogna löken. När det gäller djupet bör lökspetsen vara i nivå med jordens yta.

Plantera och odla vårlök i rummet

vertikal trädgård lök växter idé rum vård

Schalottenlök (små lök) ska vara 10 till 20 cm från varandra. Du gräver löken, mätt från spetsen, ca 1 cm under marken. I det här fallet måste raderna som du bildar för att plantera lök ha ett utrymme på 60 till 120 cm mellan dem.

Lökfält med rosa blommor

lökfält blommar rosa tips vårdträdgård

Efter att ha planterat löken är det bara att se till att jorden alltid är tillräckligt fuktig och att ogräset plockas. Eftersom lökarna är ganska nära markens yta bör du vara försiktig så att du inte skadar dem. Beroende på sorten tar det mellan 60 och 160 dagar till skörd.

Plantera lök – skörden

skörda lökväxter rödgul låda grönsaksplåster

Du kan skörda vårlökarna så snart de har nått önskad längd. Med den vanliga löken krävs lite annat arbete innan skörd. Orientera dig mot lökväxterna. Så snart de blir gula och torra, tryck dem mot marken. Vänta sedan ytterligare tre veckor och du kan vara säker på att löken är mogna för skörd. Men det betyder inte att du måste skörda dem alla direkt. Ta bara bort så många du behöver och lämna resten i marken. Om du utvecklar blommor på lökväxterna, skär av dem omedelbart. Schalottenlöken skördas också när skotten blir gula och torkar ut.

Plantering av lök – förvaring efter skörd

schalottenlök lök växter korg skörd trädgårdsarbete tips

När du har tagit bort lökarna från marken, lägg dem på tidningen på en torr, skuggig plats i några dagar till tre veckor. Du kan sedan försiktigt ta bort jorden och annat skräp, liksom rötterna, stjälkarna och andra delar av lökväxterna. Hitta en mörk och sval plats runt huset för förvaring. Du bör veta att de gula löken är bäst för långtidsförvaring.

För schalottenlök, separera de enskilda lökarna från varandra och låt dem torka på en sval, torr och skuggig plats. Du kan lagra schalottenlök i upp till åtta veckor.

 Förvara schalottenlök i upp till åtta veckor

lagring skörd schalottenlök lök säck linne vård