Vintergröna markskydd för skugga: Så här kan du plantera det djupa skuggområdet under träd

Varje hobby trädgårdsmästare vet: ett träd i trädgården är ett absolut blickfång. För att sätta upp det effektivt bör området under träet också planteras. Detta visar sig vara en stor utmaning, för å ena sidan är sådana områden i skuggan, å andra sidan är jorden dålig på näringsämnen och torr. Dessutom är området ofta svårt att komma åt. I det här fallet kan vintergröna markskydd användas som en partner för plantering, eftersom det är glädjande för ögat året runt. Vi kommer att ge dig olika idéer om vad som växer i den djupa skuggan under barrträd och vilka slitstarka markskydd som är särskilt lämpliga för gården.

Vintergröna markskydd för djup skugga under barrträd

Vad man ska plantera under barrträd Japanskt cederträ

Du har en fin barrträd i trädgården, men området nedan ser tomt ut. Det behöver inte vara det, för med rätt typ av markskydd kan du göra den skalliga platsen till ett attraktivt område. Trots den täta skuggan och den torra och sura jorden har hobbyträdgårdsmästaren flera alternativ att välja mellan.

Plantera tranor under granar

Cranesbill plantering under granar Idéer för vintergröna markskydd under barrträd

Om du vill plantera ett gran under, bör du välja en kranfågelart. Det finns flera sorter att välja mellan, beroende på hur stort trädet är och hur djupt skuggan är. Balkanskranen eller den knotiga krannäbben är idealiska för stora granar. De två plantorna trivs på skuggiga platser och trotsar torka utan problem. Dessutom är de två sorterna mycket kraftfulla och kan bilda en matta runt trädet på bara ett år.

Plantering under gran: gräs lockar

Plantering under gran Gräsmattor som marktäckare för djup skugga under barrträd

Granen är en sann soldyrkare. Trädet föredrar en plats i solen, men växer också bra i delvis eller ljus skugga. Den perfekta partnern för att plantera med granen är gräsmattan. Det gör bra i både delvis och djup nyans. Detta är mycket viktigt eftersom granen är ett snabbt växande barrträd. Därför kommer ljusförhållandena också att förändras med åren. Men gräsmattan går med allt så länge marken är måttligt fuktig. Om värmen fortsätter på sommaren bör du därför kontrollera den regelbundet och vattna växten vid behov.

Underplantering för barrträd: Plantera snökulorna under tallar

Barrträd underplanterar det som växer under tallskivor

Snömärgeln är en växt från lundens släkt. Även om detta är ett inhemskt gräs, når det en maximal höjd på cirka 40 cm och är därför något markskydd. Blomningsperioden börjar i juni. Då bildar snömärken många vita panikulära blommor. En plats i ljus nyans eller halvskugga visar sig vara optimal. Tallen växer upp till 40 cm årligen, så gräset är lämpligt för underplantering de första åren.

Markskydd för skugga: den gigantiska sedgen växer under cypresser

Vintergröna markskydd för skuggjättar som växer under cypresser

De små varianterna av jättehög växer upp till 50 cm höga. Eftersom växten är överhängande är den perfekt som ett alternativ till nedre markskydd och är den perfekta partnern för cypresser. Den optimala platsen är i halvskugga och på träkanten. För att gräset ska behålla sin gröna färg året om behöver det fuktig jord. Därför bör du vattna det året runt.

Markskydd för djup skugga under träd: Dessa växter växer bra under träd

Markskydd för djup skugga under träd tjocka män

Endast ett fåtal växter tål den låga förekomsten av ljus och den stora konkurrensen om rötter. Men nästa markskydd klarar sig med lite vatten och är mattbildande.

  • Den feta mannen är ett vintergrönt marktäcke som är idealiskt för skuggiga platser. Det tål lätt trycket från stora träds rötter.
  • Den vintergröna björnbären (fortfarande känd som äkta björnbär) bildar en tät matta. Växten når en höjd av 25 cm och bildar blommor på våren. Den vintergröna björnbären är mycket anpassningsbar och trivs i såväl brinnande sol som i halvskugga.

Markskydd för gården

Markskydd för gården, vintergröna och slitstarka

I svåråtkomliga hörn och på platser med lite ljus, där en gräsmatta inte kan trivas, kan ett robust markskydd användas som en gräsmatta. De erbjuder en optimal lösning för gården, som går in och körs varje dag. Där du kan använda dem: som ett förbindande element mellan trä, trädgårdsstig och husingång. Du kan använda den för att plantera området runt stegplattorna.

Gångbart vintergrönt marktäcke: dvärgfjäderdräkten

Slitstark markskydd för dvärgfjädrar på gården

Dvärgfjädern når en maxhöjd på 5 cm och bildar snabbt en matta. Han är en sann överlevare och känner sig hemma både i penumbra och i solen. Förutsatt att jorden är väldränerad och måttligt fuktig. Plantera markskyddet i slutet av sommaren så att det kan dra nytta av den vanliga nederbörden. Dvärgfjäderdräkten kommer sedan att spridas på hösten och våren.

Drivbart markskydd för skuggan: den romerska mattan kamomill

Halkfritt markskydd för skugga Plantering av romersk matta kamomill

Den romerska mattan kamomill är en spänstig och robust markskydd som är idealisk som gräsmatta. Sorten “Treneague” är vintergrön, härdig och tål mycket torr jord. Det behöver dock tillräckligt med näringsämnen för att det ska kunna växa och spridas snabbt. Beroende på dina behov kan du befrukta dem en gång innan sommarsäsongen börjar. Annars är växten väldigt lättskött. Eftersom det är en grund rot finns det ingen konkurrens om rötterna med de träiga växterna.

Robust markskydd för skugga: stjärnmossan

Gångbart marktäcke för skuggstjärnmossa för den japanska trädgården

Stjärnmossan är en populär variant för gröna kakelfogar. Mossan trivs i fuktiga och skuggiga områden samt i torra och skuggiga områden. På sommaren bildar den otaliga vita stjärnformade blommor – därav namnet “stjärnmossa”. Mosan är slitstark, härdig och extremt lättskött.