Girlander hortensia Runaway Bride: hur man tar hand om den nya hortensia sorten!

‘Runaway Bride’ är namnet på en helt ny hortensia -sort. Med sitt distinkta utseende och många snövitblommor skiljer sig denna hortensia mycket från sina systrar. Till skillnad från alla andra hortensior är blommorna inte bara i slutet, utan längs grenarna. Detta ger en otrolig mängd blommor. Den unika, hängande tillväxten väcker associationer med en vacker brudklänning. Garland Hydrangea ‘Runaway Bride’ tilldelades den prestigefyllda titeln Årets växt 2018 på RHS Chelsea Flower Show och det är lätt att se varför! Om du vill beundra de härliga vita blommorna i din egen trädgård hela sommaren, läs vidare för att lära dig mer om den nya hortensia -sorten och hur du tar hand om den.

Hur kom denna nya hortensia -sort till??

krans hortensia profil

‘Runaway Bride’ är en uppfinning av Ushio Sakazaki, den erfarna japanska odlaren av prydnadsväxter som förändrade växtvärlden för år sedan med introduktionen av petunia ‘SURFINIA’ ™. Han valde också de allra första “mini petunierna”, de magiska klockorna (Calibrachoa), som Royal Horticultural Society kallade Petunia för “Million Bells”.

Årets växt 2018 kranshortensia 'Runaway Bride'

Efter att Ushio Sakazaki revolutionerade petunier började han arbeta med de populära hortensiorna. Han letade runt efter arter med fler blommor. Han studerade dess tillväxtvanor och förgrening noggrant innan han valde en asiatisk art att korsa med den välkända Hydrangea macrophylla. Det han skapade var en helt ny klass av hortensia – kransens hortensia!

Hydrangea Runaway Bride i korg på uteplatsen

De flesta hortensior (Hydrangea macrophylla) har sina blommor i imponerande blomställningar. Det speciella med kranshortensian ‘Runaway Bride’ är att den också blommar från sidoskotten på grenarna, så att hela kransar av blommor dyker upp längs de känsliga skotten, upp till 20 blomhuvuden per stam! Denna nya genombrottstam har den blomning vi alltid har drömt om!

Egenskaper

Garland hortensia 'runaway bride®'

Glanstid: hela sommaren, från juni till september

Planteringstid: Från februari till november

Plats: Penumbra, exponering söder eller väster / exponering öster eller norr

golv: fuktig, men väldränerad, utan vattentäppning

ljus: Sol eller mycket ljus nyans

Vattenbehov: medelhög

bi vänlig

inte vintergröna, avlöser sig på hösten

härdig ner till -15 ° C

Höjd: 1,2 m hög x 1,2 m bred

Kransens hortensia ändrar färg

Girlander hortensia rosa i en tenn blomma låda vintage look

Kranshortensian producerar nya blommor om och om igen under sommarmånaderna – från juni till september – sex gånger mer än en vanlig hortensia. Blommorna på ‘Runaway Bride’ är renvita och blir mjukrosa med åldern eller vid låga temperaturer. Det verkar då som om den vackra “bruden” rodnar!

Kransar av hortensia bleknade i höstgula löv

Till skillnad från blå och rosa hortensior påverkas inte blommans färg av skillnader i jordens pH. På hösten blir de gröna bladen orange-röda för att sedan falla av. Växten är vilande under vintermånaderna. De nya bladen dyker upp på våren.

Garland hortensia ‘Runaway Bride’ vård

kranshortensia bi-vänlig i stugan

Den lilla busken är mycket lätt att ta hand om. Plantera bara på rätt plats, vattna och gödsla regelbundet så blommar det och växer rejält hela sommaren!

Denna växt känns förstärkt med kompost, fuktig jord mest bekväm så länge den är välgenomsläpplig. Optimal är en Plats i halvskugga, helst med eftermiddagsskugga. Hortensian kan lätt växa i skuggan, men den kommer att blomma mindre.

kransar hortensia runaway brudvård

Håll växten väl vattnade. Hortensior är törstiga växter och gillar det inte när de torkar ut. Trots allt kommer hortensia från det grekiska “hydor”, vilket betyder vatten. Vattna regelbundet och djupt. Gödsla var 14: e dag med ett hortensiagödselmedel. Placera en trivet under din anläggning som kommer att fungera som en vattenreservoar.

Girlander av hortensia i ett badkar med vita rosa blommor

Kranshortensia växer cirka 20 cm per år och blir ungefär 120 cm hög och 120 cm bred. Den kommer att nå sin fulla storlek om 5 till 10 år. Beskärningen är enkel och främjar färska, blomrika skott. Efter blomning, beskära växten tillbaka för att uppmuntra andra blomning!

Kranshortensia är infödd i Tyskland härdig. Frost kan göra mycket skada på de unga knopparna och minska antalet blommor, så det är lämpligt att skydda växten med fleece.

Var man planterar hortensia ‘Runaway Bride’?

Hortensia Runaway Bride med vita blommor och grönt bladverk

Hydrangea ‘Runaway Bride’ är den allra första hortensian som producerar blommor från sidoskotten och därför lämnar många designalternativ öppna! Det kan till och med dras upp på spaljéer!

Med sin något hängande vana är kranshortensian perfekt för plantering av krukor, hängande korgar och blomlådor på balkonger och uteplatser. Det fungerar bäst som ensam, men kan också kombineras med andra växter.

Girlander hortensia i en kruka

Girlander av hortensia i en kruka

Om du vill behålla hortensian i en hink bör du välja en hink med en diameter på ca 40 cm och ett djup av 30 cm. Detta planteras med en växt. Så att jorden inte torkar ut för snabbt, använd inte terrakottahinkar. En plantering i vintage-stil harmoniserar underbart med de romantiska hortensiablommorna, men den kan också se bra ut i moderna krukor i vitt, antracit eller svart.

Girlander av hortensia i en fönsterlåda

Giranger av hortensia i fönsterlådor och hängande korgar

‘Runaway Bride’ är en grund rot och kommer också att känna sig bekväm i fönsterlådor. Vilken balkong planterar tillsammans i blomlådan? Du kan kombinera alla växter för halvskugga. Den gigantiska fuchsia ‘Bicentennial’ eller den vintergröna candytuften ‘Masterpiece®’ (Iberis sempervirens) är goda följeslagare till kransens hortensia.

Giranger av hortensia i rabatten

Girlander av hortensia i sängen bredvid hosta i halvskugga

En plantering i trädgården är möjlig från februari till november utan problem. Ett plantavstånd på ca 60-80 cm rekommenderas för en låg häck. Du bör dock notera att växterna inte är vintergröna. När du utformar sängen, beakta de andra växternas krav när det gäller ljus och vatten. Det bör säkerställas att växterna absorberar tillräckligt med vatten och näringsämnen och får tillräckligt med ljus.

Skär kransar av hortensia

Skär kransar av hortensia korrekt

Hortensia ‘Runaway Bride’ blommar på förra årets trä, så var försiktig när du beskär.

Under sommaren tas de gamla blommorna regelbundet bort för att stimulera blombildning. På hösten efter blomningen utvecklas nya skott som sedan bär nästa års blommor. Lämna de blekta hortensiablommhuvudena till våren för att skydda de ömma nya skotten från frostskador – de ser vackra ut när de är täckta av frost och naturligtvis ger de skydd för övervintrande vilda djur.

Skär kransar av hortensia

Den idealiska tiden för en större beskärning är från februari till mars (innan spirande). Skär de vissna skotten tillbaka till ett par starka knoppar. Ta bort skadade, döda och felaktigt sittande grenar. När växten är etablerad, ta bort en fjärdedel till en tredjedel av skotten vid basen varje år för att uppmuntra produktionen av nya skott som kommer att bära fler blommor.

Notera: Växtdelarna är lätt giftiga och kan orsaka lätt magbesvär vid intag. Kontakt med löv kan förvärra hudallergier. Handskar och annan skyddsutrustning bör bäras vid hantering.

Hibernate kransar av hortensia

Girlander av hortensia på hösten med orange-rött lövverk

När du övervintrar i sängen, efter beskärning av hortensiorna, bör du lägga ett täckskikt av grovhackat halm eller samlade höstlöv runt plantens bas.

Kranshortensia kan lätt övervintras ute i ett badkar. Det är härdigt till -15 grader. Du bör bara linda hinken väl, t.ex. med bubbelplast, kokosmattor eller jutepåsar, och glöm inte att vattna den på frostfria dagar.

Garlands Hydrangea Runaway Bride Propagate

Girlander av hortensia i en härdig säng

Du kan föröka kransens hortensia med barrträ i sen vår / försommar eller lövstickor på vintern.

Garland hortensia – möjliga problem:

  • Skadedjur – Bladlöss, kapsidbuggar, hortensia -insekter (Pulvinaria hydrangeae) och svarta skalbaggar kan attackera växten.
  • Sjukdomar – ‘Runaway Bride’ kan påverkas av bladfläckarsjukdom, gråmögel, mjöldagg och honungssvamp (Armillaria). Du kan läsa mer om hortensiasjukdomar här.
  • Gula blad – Kanske är det solbränna. Lägg hinken på en skuggig plats. Om hortensia får gult lövverk kan det också bero på brist på viktiga näringsämnen som kväve eller järn.
  • Kranshortensia blommar inte  – Det kan hända att de trots god vård och tillräcklig sol inte blommar året därpå. Orsakerna är många. Om du köpte kranshortensia från ett trädgårdscenter och repottade den, kan växten vara upptagen med att utveckla rötter och etablera sig på den nya platsen. Bristen på blomning kan vara en besvikelse för i år, men kommer att resultera i en frisk växt på lång sikt. Kransens hortensia skulle glädjas fullt ut från det andra året av stående. Se till att de unga skotten, inklusive knoppar, är väl skyddade mot frost.

Garlander hortensia plats i halvskugga