13 idéer med kaktusar och succulenter för en lättskött trädgårdsdesign

kaktusar och succulenter idéer trädgårdsdesign lättskött-aloe-rockery-vertikal

Alla kaktusar är succulenter, men inte alla succulenter är kaktusar. Vad är skillnaden mellan de två? Bli inte förvirrad – oavsett vad de kallas är många kaktusar och succulenter lätta att plantera tillsammans i trädgården eftersom de delar liknande egenskaper.

Särdrag hos kaktusar och succulenter

kaktusar och succulenter idéer trädgård design-lättskött-aloe-rockery-vägkanten

Dessa växter är resistenta mot nästan alla väderförhållanden, särskilt höga temperaturer, starkt solljus eller kalla och våta förhållanden. Detta gör dem till ett lämpligt val för dem som inte har tillräckligt med tid för omfattande trädgårdsunderhåll. En reserv av vatten ackumuleras i deras köttiga löv och stjälkar, vilket håller dem vid liv i dåligt väder. Den biologiska mångfalden för kaktusar och succulenter är enorm och de skiljer sig åt i höjd, motståndskraft mot kyla, färg, lövverk och dekorativa effekter. Klimatet i västländerna kräver att du köper frostbeständiga och härdiga kaktusar och succulenter om du vill odla dem utomhus. De kan användas i många trädgårdar tack vare följande egenskaper:

  • Kaktusar och succulenter är inte krävande – dessa växter är mycket anpassningsbara och därför en idealisk variant för områden som är svåra att komma åt och som du vill göra vackra. Dessa växter kräver ingen särskild vård och du kan använda dem för att uppnå intressanta dekorativa effekter i trädgårdsdesign.
  • Snabb tillväxt – Om du vill hålla din trädgård snygg på kort sikt är kaktusar och succulenter definitivt rätt val. De utvecklas mycket snabbt och sprids över stora områden under en kort tid.
  • Grunt rotsystem – detta är en av anledningarna till att kaktusar och succulenter används som biologiskt material vid konstruktion av vertikala och takträdgårdar. Tack vare den stora mångfalden av arter kan du uppnå intressanta kompositioner som är dynamiska i höjd och färg.

Om det finns någon snabbt växande trend i att ordna växter är det kaktusarna och succulenterna. Med några fina exempel kommer vi att visa dig hur du kan använda dessa växter i trädgårdsdesign. Följande förslag och tips hjälper dig att blanda och matcha olika typer av kaktusar och succulenter.

Terrasserad bergsträdgård

kaktusar saftiga idéer trädgårdsdesign-lättskött terrass

Blandade material som sten, metall och trä samlas för att skapa en stark struktur och modern exteriördesign i denna trädgård. Kaktusar och succulenter, som denna aloe, ger ett skulpturellt utseende som komplimangerar den moderna arkitekturens rena linjer.

Trädgård med återvunna element i retro -look

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskött-retro-look

Det ser ut som att kaktusar och succulenter känner sig hemma när de växer bredvid stadsskyltar, metalldelar och gammalt skräp från loppis. På denna eklektiska innergård har gamla delar skapats om kreativt. Krukväxter och succulenter fyller trädgården med ett pulserande grönt liv, och en lutande spegel får det lilla området att se stort ut.

Kombination med färgad bakgrund

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsarbete-lättskött-bakgrund-vägg

Ta en levande nyans till en yttervägg, trädgårdsbod eller staket och plantera en bädd av taggiga kaktusar och succulenter framför den för att visa upp sina vackra former. Experimentera med varma, smakrika färger eller med blått för att få fram växternas gröna och silverfärgade färger. Sikta på en blandning som består av stora smala och korta taggiga växtformer. Om du inte vill måla väggen kan du istället hänga ett matchande konstverk – det skulle vara avtagbart, vilket gör det perfekt för hyresgäster.

Sänkt trädgård

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskött-nedsänkt trädgård

Denna branta och terrasserade trädgårdsdesign använder ett knepigt nedsänkt utrymme. Kaktusar och succulenter skapar ett modernt utseende som passar bra med en trädgård i storstaden och samtidigt växer lätt.

 Kaktusar och succulenter på den konstnärligt utformade innergården

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskött-skulptural

Lek konstnärligt med de höga kaktusarna genom att kombinera dem med andra succulenter och skulpturala föremål. Försök att skapa den här typen av trädgårdsdesign på en sluten innergård eller förgård – var som helst du kan njuta av utsikten inifrån.

Suckulenter som rinnande vatten

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskött-flödande-vatten

I denna design kan man se en fantasifull insats från en stor lergryta. Designen skapar en illusion av kaskadvatten som strömmar ut ur planteringen. En perfekt variant för utomhus i ökenliknande stil. Arrangemanget kan enkelt skapas genom att plantera bara en typ av kaktus eller saftiga i marken.

Kaktusar och succulenter på huskanten

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskött-aloe-rockery-way-side

Denna presentation av växter i huskanten är en riktigt kreativ variant, med vilken en sidokant tas i bruk. Det finns ingen bevattning här, och markskyddet med släta stenar är ganska tillräckligt. En sådan design skapar en trevlig syn och är ett praktiskt sätt att optimera utrymmet i trädgården eller bredvid husväggen. Valet av kaktusar och succulenter och deras färg, storlek och form är helt upp till din egen smak. Detta arrangemang fungerar för ett flerfärgat tillvägagångssätt eller för ett enda färgschema.

Kaktusträdgård i betongstenar

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskötta betongstenar

Om du har några betongstenar kan du ordna ett fint litet hörn på bakgården med kaktusar och succulenter. Förvandla din trädgård till husets höjdpunkt med lite kreativitet. Placera blocken i etapper och fyll dem med jord. Lägg sedan kaktusar och succulenter efter eget val i varje betongsten. Omge blocken med små växande aloes och glöm inte att lägga till några hängande växter för en bättre visuell effekt.

Din egen hängande trädgård

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskött-vertikal

Vertikal trädgårdsdesign blir alltmer fantasifull och dess mångsidighet uppskattas väl i muromgärdade trädgårdsområden. När en sådan skapelse hänger framför en målad väggbakgrund och kontrasterande kaktusar och andra vackra succulenter läggs till, kommer du garanterat att ha genomfört ett innovativt koncept för ditt hem.

Skapa havsbotten med kaktusar och succulenter

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsdesign-lättskött havsbotten

Denna trädgårdsdesign är särskilt lämplig för medelstora rum på bakgården. Använd glasbehållare eller glasbollar som kan lysa upp vägen på kvällen. Stora stenar utgör en bakgrund som får ditt havsbotten i trädgården att se mer autentiskt ut. Dina gäster kan ta en djupdykning för att observera vackra kaktusar och andra succulenter.

Eftersom kaktusar och succulenter lätt passar in i planteringar, vertikala trädgårdar och framför allt behållare av något slag, har deras växande popularitet nuförtiden ställt dem i nivå med den mycket eftertraktade miniträdgården. Det finns praktiskt taget inget växtskydd eller vattning som krävs för denna typ av grödor, och det finns former och storlekar som passar alla smaker i butiken eller tillgängliga online.

kaktus-succulenter-idéer-trädgårdsarbete-lättskött aloe