Hur du kan skapa ett dött hörn i trädgården med dessa 20 inspirationer

Skapa ett dött hörn i trädgården med dessa originella idéer och förslag

Speciellt i en kärleksfullt utformad och välskött trädgård kan ett oanvänt och ful hörn vara väldigt irriterande. Om detta inte är lämpligt för plantering på grund av de ogynnsamma platsförhållandena, uppstår frågan om vad man annars ska göra med detta döda hörn. Det finns ett antal alternativ som du kanske inte har tänkt på och som du kanske vill överväga. Med dagens artikel vill vi hjälpa dig att göra om. Vi kommer att ge dig vackra och praktiska idéer om hur du kan skapa ett dött hörn i trädgården och ge ditt utomhusområde den prägel som det förtjänar. Då kan du äntligen njuta av det!

1. Skapa det döda hörnet i trädgården med ett skjul

Skapa det döda hörnet i trädgården med ett skjul

På något sätt är det befintliga lagringsutrymmet aldrig riktigt tillräckligt. Om du också har detta problem, kan ett skjul vara precis rätt idé om du vill skapa ett dött hörn i trädgården. Detta kan ofta vara en fördel även om du redan har mjäll, men det räcker inte längre. Du kan bygga skjulet själv och från vilket material som helst eller helt enkelt använda en färdig modell från järnaffären, som vanligtvis är gjord av trä och är mycket personlig. Du har redan nytt utrymme för alla blomkrukor, trädgårdsredskap och gräsklipparen.

2. Ett pensionat

Gästhus som en idé om du vill skapa ett dött hörn i trädgården

På tal om färdiga trädgårdshus: Ett sött trädgårdshus kan till och med förvandlas till ett pensionat. Allt du behöver göra är att konfigurera det. Annars ingår allt redan i den färdiga trädgårdsboden. Sådana hus är särskilt vackra och praktiska, även om de också har en liten veranda på vilken en liten sittgrupp kan utformas för gästerna. Med denna idé kommer du definitivt att få ett underbart blickfång om du designar ett dött hörn i trädgården.

3. Ett växthus

Skapa det döda hörnet i trädgården med ett växthus

En annan typ av trädgårdsbod, men med en lika användbar funktion, är ett växthus. Du kan välja storlek beroende på storleken på det fria området. Ett växthus är en mycket bra idé om du gillar att odla grönsaker i överflöd och vill börja göra det på senvintern, när det fortfarande är för kallt i trädgården för det. Du kan också trädgård där fram till sen höst eller till och med tidig vinter. Så om du vill skapa ett dött hörn i trädgården och är en passionerad hobbyträdgårdsmästare kan det här vara just något för dig!

4. En mysig sittgrupp

Skapa det döda hörnet i trädgården med en andra sittgrupp med en soffa

Även om du redan har en sittgrupp på terrassen kan det inte skada att investera i en andra. Det här är definitivt bättre än det fula och oanvända hörnet i trädgården. Du kan skapa en helt annan typ av mys för det andra området, till exempel genom att lägga till en öppen spis eller den här gången välja en dagbädd eller andra loungemöbler att koppla av i istället för sittplatser. Så du kan koppla av mitt i den gröna trädgården och en bit bort från huset. Du kommer verkligen inte ångra dig om du designar det döda hörnet i trädgården på detta sätt.

5. Skapa en liten reträtt för det döda hörnet i trädgården

Skapa en reträttplats med en bänk i det döda hörnet

Om det döda hörnet inte är tillräckligt stort för en sådan sittgrupp kan en mindre reträtt skapas istället. En romantisk bänk, en gunga eller ett litet runt bord med två stolar passar för detta. Du kan till och med ställa upp solstolar där. Antingen de befintliga träden eller ett parasoll, markis eller en liten baldakin ger den nödvändiga skuggan om du har en vägg i närheten för att fästa den. Om du har lite mer utrymme tillgängligt kan en pergola vara precis rätt nyansleverantör som du kan välja om du vill designa och utnyttja det döda hörnet i trädgården optimalt.

6. Ett poolhus

Skapa det döda hörnet i trädgården med ett poolhus

Om det finns en pool i trädgården kan ett poolhus vara mycket praktiskt. Det behöver inte heller vara något stort. Ett litet hus i form av ett skjul, utrustat med en bänk, en hylla för handdukar och några krokar för kläder kan vara tillräckligt. Om du vill designa det döda hörnet i trädgården med ett poolhus, tänk bara på vad du förväntar dig från detta område och vad det exakt ska uppfylla. Endast på detta sätt kan du i slutändan möblera poolhuset enligt dina behov.

7. Fitness- och hälsoprogram i trädgården

Idé för ett fitness- och basturum i din egen trädgård

Vem drömmer inte om att ha en egen bastu eller ett litet gym i sina egna fyra väggar. Eftersom det vanligtvis inte finns plats för det kan trädgården användas för detta ändamål, särskilt om du ändå vill skapa ett dött hörn i trädgården. Även här kan ett färdigt trädgårdshus användas, där bastun är integrerad i ett hörn. Det återstående lediga utrymmet kan sedan användas för lite träningsutrustning, som du även kan använda vid dåligt väder. Du har också en vacker utsikt över trädgården.

8. En grill för trädgården

En plats för grillen med stolar, lampor och växter

Om du vill ha en grill till trädgården brukar du föreställa dig den direkt på terrassen. Men detta kan leda till att obehagliga lukter kommer in i huset när vinden blåser ogynnsamt. Och om du föreställer dig en liten sittgrupp i det döda hörnet ändå, kan du utrusta den med grillen efter eget val. Å ena sidan kan du göra din vistelse mer varierad (ibland på terrassen, ibland i den andra sittgruppen) och problemet med rök uppstår inte ens.

9. Ett trädgårdskök

Ett trädgårdskök är perfekt för oanvända områden i trädgården

Om storleken på det oanvända området tillåter kan ett helt trädgårdskök byggas där. Det är många husägares önskan, eftersom in- och utkörning av porslin, bestick och andra köksredskap elimineras då helt. Allt hittar sin plats ute i köket och fördelas snabbt på trädgårdsbordet. Matsalen ska helst vara i närheten. Så om du vill skapa ett särskilt stort dödhörn i trädgården, kombinera trädgårdsköket med ett matbord och stolar så att varje grillfest blir en oförglömlig upplevelse.

10. En bar

Minibaren kan vara av alla storlekar och gör varje fest bättre

Kanske har du redan en grill och matplats på terrassen? Vad sägs om en liten bar då? Det kan visa sig vara mycket praktiskt, speciellt om du gillar att hålla fester ofta och ofta. Men den kan också användas för romantiska kvällar för två utomhus. Häll ditt röda vin i trädgården och gör dig bekväm utanför. Eller lär dig att blanda cocktails. Kul garanteras definitivt om du skapar det döda hörnet i trädgården med en bar.

11. Lekplats för barnen

Lekplats för barnen i trädgården med rutschkana, gunga och studsmatta

Har du barn, skulle du föredra att skapa något trevligt för dem? Tja, valet är verkligen brett. Vad som är bäst lämpad beror inte bara på dina barns önskemål utan också på området och dess egenskaper. Här är några idéer:

  • Äventyrshus med rutschkana och gunga
  • Barnkök eller lerkök
  • Trädkoja, om det finns ett lämpligt träd
  • Konvertera trädgårdshuset till en lekstuga
  • Klättervägg
  • Sandlåda
  • trampolin

Beroende på hur mycket utrymme du har kan du kombinera flera av dessa idéer med varandra och bygga en fin stor lekplats för barnen om du utformar det döda hörnet i trädgården. På det här sättet är hörnet å ena sidan trevligare och lekutrustningen och lekande barnen är lite borta från terrassen, där du kanske bara vill koppla av.

12. En trädgårdspis

Trädgårdspisen kan byggas i ett dött hörn i trädgården

Eldstäder är inte bara mycket populära för inomhusbruk. Det har också blivit en dröm för trädgårdsägare. Men om det inte planeras samtidigt med terrassen kan det hända att rätt plats helt enkelt inte kan hittas där efteråt. Vad bra att du har ett oanvänt hörn som du vill bygga om! Bygg din dröm om en öppen spis där och lägg till några stolar för att njuta av brasan på fräscha kvällar. Det finns också fantastiska mönster som låter dig till och med använda eldstaden för grillning.

13. En trädgårdsdamm

Idé för en trädgårdsdamm med sittgrupp och öppen spis i sten

Trädgårdsdammen är drömmen för många trädgårdsägare. Det gör varje trädgård mer naturlig och romantisk och är bra för insekter och djur. Av denna anledning är det definitivt värt att överväga om du vill designa och försköna ett dött hörn i trädgården. Storleken kan variera. Det behöver inte nödvändigtvis inkludera fisk. I detta fall kan en mindre damm byggas med endast vattenväxter. Kom ihåg att platsen också måste vara lämplig för dammen. Ett område som är för skuggigt är mindre lämpligt, eftersom vattenväxter också behöver få tillräckligt med ljus och sol för att trivas.

14. En fontän eller annan vattenfunktion

Vattenfunktionen skapar en harmonisk atmosfär i trädgården

Om det är sol eller inte spelar ingen roll när det gäller vattenfunktioner. De används trots allt bara för dekoration och är inte avsedda att rymma djur eller växter. Oavsett om det är en fontän, en vattenvägg, ett vattenfall eller andra typer av vattenfunktioner – om du vill skapa ett dött hörn i trädgården är dessa dekorativa element också mycket lämpliga. Eller vad sägs om ett fint fågelbad? Sedan kan du titta på de söta fåglarna på Baden på sommaren och vara stolt över dig själv för att du har gjort något bra.

15. Skulpturer och statyer för trädgården

Använd statyer och skulpturer för att dekorera fula fläckar i trädgården

Skulpturer är inte mindre lämpliga att dekorera. Och utbudet är definitivt tillräckligt stort! En mängd olika stilar och material används för att göra trädgårdsdekorationer, så att du snabbt kan hitta rätt för ditt hus och din trädgårdstil. Dekorativa paneler av smidesjärn, Cortenstål eller trä, spaljéer, skärmar, valv och liknande passar också bra om du vill designa ett dött hörn i trädgården och göra det vackrare. Dekorativa element kan också användas om du har bestämt dig för en andra sittgrupp och vill krydda den lite.

16. En grupp planteringar

En grupp badkar och krukor med växter är en fin dekoration för döda hörn

Precis som du skryter med dina krukväxter på uteplatsen kan du göra det i alla andra delar av trädgården. Ett dött hörn är inget undantag. Vi rekommenderar sedan en fast yta så att plantorna är stabila och inte blir smutsiga av stänk av jord när det regnar. Behållarväxter ser väldigt vackra ut, särskilt i grupper. Med dem förblir din trädgård vacker, naturlig och mysig, även i det döda hörnet. Men glöm inte att de måste stuvas undan på vintern. Om du inte har ett lämpligt vinterkvarter för växterna är det bättre att avstå från denna idé om du vill skapa det döda hörnet i trädgården.

17. Skapa ett soligt dödhörn i trädgården med en stenhage

Du kan skapa en klippträdgård i soliga och torra döda hörn

Om det döda hörnet som ska designas är på en mycket solig plats, är en klippträdgård också exakt rätt idé. Där planterar du solälskande växter som är resistenta mot längre torrperioder och du kommer att ha ett vackert område i trädgården som också är mycket lättskött. Många örter älskar solen, så en örtagård kan också användas om du utformar det döda hörnet i trädgården. Klippträdgården erbjuder de perfekta förutsättningarna för att plantera en örtagård. Men en fin örtspiral är ett alternativ om utrymmet är lite trångt.

18. Område för soptunnor och andra fula saker

Ett nakent hörn i trädgården kan användas till soptunnor, trädgårdsslang och liknande

I varje trädgård finns också oattraktiva prylar, tillbehör och andra saker som kan förstöra trädgårdens snygga utseende eller bara är irriterande. Allt sådant kan också stuvas och döljas i detta hörn om det inte finns mer plats för dem i skjulet. Till exempel kan ett litet hus byggas för soptunnorna så att de är dolda. Detta hus bör ha minst en öppen sida för att säkerställa god ventilation. En enkel sekretessskärm kan också användas för detta ändamål. Du kan också hitta på något för trädgårdsslangen när du designar det döda hörnet i trädgården. I allmänhet finns det precis rätt plats för allt, vars syn tidigare har stört dig i din trädgård.

19. Eventuella växter

Växter som blommor, buskar och träd är lämpliga för döda hörn

Om platsen tillåter det när det gäller markförhållanden, sol och vind, kan du helt enkelt plantera några växter där. Du kan överväga allt från färgglada rabatter till dekorativa buskar eller bärbuskar till små och större träd (dekorativa eller fruktträd). Innan du bestämmer dig för specifika exemplar och sorter, fråga dock på plantskolan. Där bör du förklara vilken typ av plats det är så att du kan erbjudas de rätta växterna som du sedan kan skapa det döda hörnet i trädgården med.

20. En pool eller badtunna

Whirlpool som en stimulans för avkopplande timmar i trädgården

Särskilt i en liten trädgård finns det oftast inte tillräckligt med plats för en pool. Men även om du har plats, misslyckas drömmen om att ha en egen pool ofta av ekonomiska skäl. Lyckligtvis finns det också billigare alternativ. Med en uppblåsbar eller annan mobil pool får du inte en stor pool, men du får fortfarande den nödvändiga förfriskningen under varma sommardagar. Välj den här idén om du vill göra om ett otäckt hörn och göra det mer användbart. Om du designar det döda hörnet i trädgården är det bara att bygga en plan och stabil bas. Detta kan bestå av betong eller trä. Lägg sedan poolen på den. Om marken är tillräckligt hög kan det inte ens vara nödvändigt med en grund. Istället för en pool kan du dock också bygga en bubbelpool. Då är det troligt att det behövs ett tak. Även ett zinkbadkar kan ibland räcka. Du har valet!