Kör bort sorkar: lämpliga växter, huskurer, etc.

Vem hade trott att en av de minsta men ändå hotfulla varelserna kunde flytta in i din trädgård? Voles, ungefär lika stor som en mus, klippte förstörelsestigar som liknar en mycket större och fruktansvärd gnagare. De skapar ett omfattande system av kanaler i marken och gnager rötterna på buskar, perenner och till och med grönsaker och fruktträd. Hostas (hjärtblad) och tulpanlökar i synnerhet är riktiga delikatesser för sorkar. De irriterande gnagarna kan därför orsaka stora skador i en trädgård och ibland även tömma hela rabatter. Trädgårdsmästare rapporterar att de tappat över 300 tulpanlökar på en vinter. Så att din omsorgsfullt planterade trädgård inte försvinner lika snabbt som du skapade den, finns det steg du bör ta. Ta reda på här vilka växter som hjälper mot sorkar och hur man driver bort dem utan gift och fällor.

Punkt ett: lär känna fienden

Avvisa sorkar med växter

Lär dig så mycket du kan om volesbeteende för att ta reda på hur du driver bort dem. Fortsätt lära dig och experimentera med metoder som andra trädgårdsmästare har försökt med framgång.

Vole är en liten gnagare som liknar en mus. Det kallas ibland för fält- eller ängsvullen. Unga sorkar når sexuell mognad med en månads ålder och kan ha upp till 10 kullar per år med fem till tio barn per kull. De kan reproducera mycket snabbt om de kan hitta ett område som har tillräckligt med mat. Skogsångar häckar under jorden och ängsängar häckar över marken. Voles kan leva två till 16 månader.

För att undvika rovdjur begränsar sorkarna sin tid över marken genom att gräva nära en växt och äta vid rötterna tills ingenting finns kvar.

Fördelar för miljön

Voles kör iväg i trädgården utan gift

Även om sorkar kan vara en trädgårdsmästares mardröm, spelar de en viktig roll i naturen. Deras vanor och beteenden säkerställer att näringsämnen distribueras och integreras i de övre jordlagren. Mycorrhizal -svampar, ett jordnäringsämne, överförs till exempel från växten till växten av gropen. Voles är också en matkälla för många rovfåglar, ormar, rävar och katter.

Vanor och beteenden

Vanor och beteenden hos sorkar

Voles äter gräs, frön, rötter, löv, bark, lök, knölar, nötter, bär och svamp. De gräver tunnlar mellan fem centimeter och en meter djupa. Ibland använder de kanalsystemen som skapas av mol. Vid ingångarna bildar de små jordhögar med mushålet i sidan. Voles är främst nattliga, men de kommer ibland också ut under dagen. Volejägare inkluderar: falkar, ugglor, tårtor, katter, lodjur, rävar, coyoter, ormar, grävlingar, vesslor, stinkdjur och minkar.

Så du kan köra bort sorkar utan gift

Vilka växter går inte sorkar till??

Vilka växter går inte till sorkar Armeniska druvhyacinter Muscari armeniacum

Några lökblommor

Medan många lökar är en delikatess för sorkar, får vissa arter gnagare att vända näsan av avsky. Forskare vid Cornell University fann att vissa arter av allium, italiensk arumfamilj (Arum italicum), påskliljor (Narcissus) och armeniska druvhyacinter (Muscari armeniacum) håller voles utanför trädgården. Alla nämnda lökar är inte helt resistenta mot sorkar, men de erbjuder mycket bättre skydd mot gnagare än andra växter.

Påskliljor som det bästa botemedlet mot sorkar i trädgården

Påskliljor är mycket effektiva mot sorkar. De innehåller olika alkaloider som är giftiga för de flesta däggdjur. Så om du planterar påskliljor över planteringsbädden och runt fruktträden, kommer du att göra din trädgård mindre attraktiv för sorkar. I synnerhet prisas påskliljan “La Riante” som det bästa botemedlet mot sorkar.

Timjan och andra aromatiska örter hjälper till mot sorkar i trädgården

Doftande örter

Vole uppfattar doften av örterna som obehaglig. Det är inte känt exakt vilken doft som är ansvarig för den utvisande effekten, för att kunna använda den i färdiga produkter för försvar av möss. Trädgårdsmästare har goda erfarenheter av rosmarin, pepparmynta, timjan och basilika.

Voles kör iväg med växter och doftande örter som rosmarin och salvia

rosmarin avskräcka voles. Jag planterade en gång ett par tulpanlökar runt en rosmarinväxt. Sångarna åt alla lökar i trädgårdsbädden med undantag för lökarna nära rosmarinväxten.

Den riktiga vismannen (Salvia officinalis) har också ett gott rykte för att ha kört ut vassen ur trädgården. Förutom att den används som ört och läkeväxt kan den också användas som prydnadsväxt. Salvia officinalis -familjen innehåller olika sorter som ‘Purpurascens’, ‘Rosacea’, ‘Tricolor’ och ‘Icterina’, som överraskar med sin mångfald.

Voles kör iväg i trädgården med prydnadslök

På grund av deras löksmak finns det olika typer av Prydnadslök (Allium) utmärkta växter mot sorkar och ser också vackra ut. De stora lila-violettfärgade blomsterkulorna av sorterna “Globemaster” eller “Gladiator” lockar till exempel imponerande allas uppmärksamhet. Schuberts prydnads purjolök (Allium schubertii), vars blommor ser ut som rosa fyrverkerier, är också extremt dekorativ. De flesta alliumarter klarar sig bra i zonerna 4 till 9.

* Lavendel hjälper påstås inte, eftersom “Lockwood Lavender Farm” från USA rapportera på sin blogg, att de 2011 också hade stora problem med sorkar i sitt lavendelfält.

* Vitlök hjälper inte heller.

Spurge växt mot sorkar Euphorbia lathyris

de Mjölkväxt (Cruciform milkweed, Euphorbia lathyris) beskrivs ofta som särskilt effektivt mot sork. Det är dock viktigt att ha flera växter så att mjölkgräset kan uppnå sin effekt i blomman eller grönsaksplattan. Var bara medveten om att saften från mjölkplantor också kan orsaka hudirritation hos människor. Om du har barn som älskar att leka i trädgården kan det vara bättre att undvika sådana giftiga växtarter.

Vassa kanter

Vassa kanter mot flis

Använd vassa grus runt växter och lökar, eftersom sorkar inte gillar att gräva runt skarpa kanter. Sprid granitflis eller krossad mussla och ostronskal runt botten och växterna för att hålla voles ute.

För befintliga anläggningar: Gräv ut jorden runt växten cirka 25 till 30 cm djup och cirka 8 cm bred och fyll hålet med grus.

För unga växter och lökblommor: Efter att ha förberett ett hål för växten, täck jorden med ett 5 cm lager grus. Sätt sedan in växten och fyll sedan i gruset igen runt växtroten. Den skapade “skyddskanalen” av grus bör vara cirka 8 till 10 cm bred. Fyll sedan planteringshålet med jord.

Kärl i trådnät

Stor korg av trådnät för att skydda blomlökar

Du kan skydda dina fräscha blomsterlökar perfekt med en trådkorg. Se till att hålen i trådnätet är tillräckligt små så att inte sorkar kan passera igenom. Detta är det enda sättet att förhindra att de nya tulpanerna blir till musmat. En annan möjlighet skulle vara att skapa en upphöjd säng för tulpaner, vars hela insida är fodrad med fint trådnät för att skydda mot voles. Du bör dra upp trådnätet på väggarna 10 till 20 cm.

Om du vill plantera nya växter, täck rotklumpen med ett trådnät innan du planterar. Se till att hålen i trådnätet är tillräckligt små för att sorkarna inte ska passa igenom, men tillräckligt stora för att rötterna ska spridas ut ur nätet. Denna metod rekommenderas inte för träd.

Kör bort sorkar med huskurer

Voles driver bort svart chilipulver med huskurer

Capsaicin är ämnet som ger chili, chili och peppar sin typiska kryddighet. Varmt chilipulver eller cayennepeppar kan användas för att driva bort sorkar eftersom det är obehagligt för dem. Sprid det i trädgårdsområden där du har sett ful aktivitet. Strö lite av detta i grovhål och tunnlar och arbeta in det i jorden runt växterna för att skydda dem. Du måste upprepa detta ofta och särskilt efter nederbörd.

Castoroljespray

Underträd (Ricinus communis) mot sorkar

Ricinolja användes redan som ett naturligt insektsmedel i det antika Grekland. Denna förening kommer också att hålla tvättbjörnar, mol och mol från att roaming din gård. Fyll på en sprayflaska med ricinolja och spraya i hålen eller områdena i trädgården som du vill skydda mot sork. Ansök igen om du upptäcker skador på din gård igen eller efter att det har regnat. Alternativt kan du också blanda 2 matskedar ricinolja med 10 till 12 droppar timjan, rosmarin eller pepparmynta eterisk olja.

Begagnad kattkull

Voles säljer huskurer som används kattkull

Forskare vid Harvard Medical School i Boston har funnit att för Gnagare fiende rånare stinker direkt. Oavsett om det är lejon, coyoter, lodjur eller katter – en identisk luktmolekyl isolerades i rovdjurens urin, vilket råttor och möss uppfattade och reagerade på på mycket liknande sätt. Mössen i testet undvek områden där de kände igen doften och hos råttorna ökade nivån av stresshormonet i blodet.

Så om du har en huskatt kan du använda begagnad kattströ för att skrämma bort möss. Du kan också göra din egen version av naturlig strö som majs, vete och valnötskal granulat så att det lätt kan brytas ner över tiden. Lägg dessa klumpar urin i grovhål som avskräckande effekt. Det rekommenderas dock inte att använda den hemlagade kattkullen i din grönsaks- eller örtträdgård eller med ätliga växter.

Locka ugglor och rovfåglar

Locka ugglor och rovfåglar för att driva sorkar ut ur trädgården

Om du inte har många träd på din gård som rovfåglar kan använda som sittpinnar, lägg abborre runt 3 till 4,5 meter höga nära de områden där du har fulaktivitet. Lägg till Nestlådor för ugglor och hökar att locka in dem i din trädgård.

Fågelfrö lockar sorkar

Undvik att placera fågelmatare över multa områden eller nära trappstenar och väggar, eftersom överbliven fågelmat som har fallit på marken kommer att locka sorkar. När fågelmataren är ovanpå mulken kommer tunnorna att tunnla under multen för att komma till fågelfröet. De nappar också på närliggande växter och lök. De tunnlar också under trappstenar eller bredvid väggar, kanske till och med skapar hål i marken. Om du fortfarande vill hänga upp en fågelmatningsstation är ett träd över ett gräsbevuxet område det bättre alternativet.