Plantera och underhålla thujahäck – användbara trädgårdsråd

häck-thuja-arborvitae-pool-schäslong-staket-pergola

Om du vill skapa en ogenomskinlig häck som en sekretessskärm i trädgården är det här rätt Thuja häck Perfekt. Dessutom är thujan lättskött, robust och knappast mottaglig för sjukdomar och skadedjur. Därför finns det inga speciella saker att tänka på för platsen och vården. Denna typ av häck växer relativt snabbt och kan därför vara en perfekt sekretessskärm på bara några år, vilket också ser fantastiskt vackert och naturligt ut. Det gör dem lika populära som ligusterhäcken.

Thuja häck – livets vackra träd i trädgården

häck-thuja-säng-idé-form-original-entré-dekoration

Thuja kallas också livets träd. Det är en vintergrön växt som består av så kallade skalblad och växer med cirka 20 till 30 cm varje år. Om du har valt den här typen av häck kommer den här artikeln att vara till stor hjälp när det gäller vård. Om du å andra sidan ännu inte är säker på valet av thujahäck kan du bli övertygad utifrån vår information.

Plats för thujahäcken

häck-thuja-två-rader-idé-trädgård-arrangemang

Det är viktigt för livets träd att det har en plats i solen. Häcken kan göra en kompromiss om det bara är en plats med lite skugga. Thujahäcken behöver solen för att kunna växa snabbt och bra. Om den inte får tillräckligt med solstrålar kan skalbladen inte bli gröna och istället ta en ful gul till brun färg. Även i detta fall kan häcken inte växa tätt, utan snarare ta emot hål.

Golvet

häck-thuja-pyramidalis-kon-form-trädgårdsplantering fram

Du behöver inte oroa dig för golvet. För det mesta är jorden i trädgården perfekt för thujahäcken. Det är bara viktigt att jorden kan lagra fukt under en längre tid. I princip kan du följa regeln att sumpig jord är bättre för livets träd än torr. En sur jord är också lämplig.

Kompost för jord

Thuja häck vintergröna-sekretess-skydd-idé-trädgård

Du kan stödja god tillväxt i thujahäcken genom att lägga till lite kompost i jorden. På så sätt ger du honom viktiga näringsämnen. Alternativ till kompost är också humus eller torvavfall.

Rätt avstånd

häck-thuja-buske-tips-växter-accent-utomhus

Den som tror att en häck uppnås genom att plantera de enskilda plantorna nära varandra har fel. Tillräckligt avstånd bör inte bara säkerställas med thujahäcken, annars blir näringsämnena för låga, eftersom det finns en slags konkurrens mellan dem. Detta förhindrar att växterna utvecklas bra.

Plantera häcken

thuja hedge hybrid-4ever-goldy-thuja-plicata-buske

Innan du sätter de enskilda häckväxterna i marken bör den lossas. Detta är viktigt eftersom rötterna behöver luft. Gräv sedan hålen. Bredden och djupet bestäms av rötternas omkrets. Hålet måste vara dubbelt så stort som rotklumpen så att de unga rötterna lätt kan spridas ut. Innan du sätter in thujahäcken, kanta varje hål med kompost, humus eller torv, som redan nämnts. Rötterna ska också vara cirka 5 cm under marken efter plantering.

När ska man plantera?

häck-thuja-hög-park-design-rockery-träd

När som helst på våren eller försommaren är lämplig för att plantera thujahäcken, förutsatt att det är en dag efter frostperioden. Om du missade den här perioden har du ett annat alternativ i början av hösten, helst i början av oktober. Återigen, kom ihåg att detta bör göras före den första frosten.

bevattning

häck-thuja-grönska-landskapsarkitektur-trä-sekretess-röd

När du har planterat thujahäcken är naturligtvis mycket vatten nödvändigt så att plantorna kan anpassa sig väl. Det spelar ingen roll om det regnar eller inte. Vattna för mycket de första tre veckorna efter plantering.

Lättskött livets träd

häck-thuja-dekoration-inspiration-buxbom-fontän-fransk-trädgård

Sedan kan du lämna thujahäcken åt sig. Du behöver bara ytterligare bevattning under mycket varma sommarperioder. Ett bra sätt att minska oro för vattning är att lägga till ett lager barkmassa när du planterar. Detta beror på att det lagrar fukt och minskar även avdunstningen av vatten. En annan fördel med detta lager är att det inte kan bildas ogräs som “stjäl” näringsämnena från thujahäcken.

Gödsla thuja häck

thuja häck spiralformad-klippa-säng-buskar-blommande

Om du vill påskynda eller främja thujahäckens tillväxt är årlig befruktning nödvändig. Speciellt med kväve och magnesium gör du något bra för busken. Midsommar är den bästa tiden att göra detta, eftersom det ger växten tillräckligt med tid att förbereda sig för vintern och vilofasen.

Thuja som en enda buske

Thuja häckplanter-idé-spetsig form

Att gödsla för sent skulle i sin tur förhindra detta. Av denna anledning bör gödsling inte ersättas om det glömdes på sommaren. När du har befruktat thujahäcken krävs mycket vatten igen så att näringsämnena kan absorberas bättre av växten.

Klipp häcken

Thuja häck klipp-häcksax-såg-skottkärra

Att klippa thujahäcken rekommenderas två gånger. Snittet bör göras före den första spirande på våren, men efter den sista frosten. Alternativt, eller för en andra snitt, är sensommaren också lämplig.

Rakt snitt

thuja häck trädgård design-integritet-gräsmatta-modern

För att få ett rakt snitt kan du sträcka lite snöre. Annars är en form som avsmalnar mot toppen bäst för thujahäcken. Anledningen till detta är att detta tillåter tillräckligt med solljus att nå de nedre delarna av häcken, vilket i sin tur hindrar bladen från att vissna.

Klipp livets träd till en punkt

häck-thuja-vinter-vintergröna-snöskydd-grenar

Dessutom kan ingen snö ligga kvar på toppen av thujahäcken. Annars kan den tunga snön bryta grenarna och förstöra din vackra häck. Skär inte under några omständigheter det gamla träet, bara unga skott. Annars kommer det att bli fula hål som knappast och bara långsamt växer tillslutna.

Giftig häck

häck-thuja-frukter-frön-tomt-gräns-plantering

Kom ihåg att thujahäcken är en giftig växtart. Detta är särskilt viktigt om du har barn eller husdjur. Att äta bladen kan leda till diarré, kräkningar och i allvarligare fall till och med njurskador. Detta bör definitivt förklaras för barn så att de inte kommer i kontakt med häcken. Eftersom thujahäcken också kan irritera huden bör handskar alltid bäras vid skärning.

Möjliga skadedjur och sjukdomar

häck-thuja-rheingold-orange-gul-färg-höst

Lika robust som thujahäcken är kan det ibland hända att växterna attackeras. För det mesta är dock problemet begränsat utan att du behöver ingripa. Men om en pest uppstår, vidta åtgärder innan det är för sent.

Bruna blad markerar plågor

häck-thuja-bruna-blad-sjukdom-skadedjur

Typiska skadedjur på arborvitae är thuja barkbagge, thuja leaf gruvarbetare eller larver. Dessutom finns det svampsjukdomar som orsakas av svamparna Didymascella och Kabatina thujae. Du behöver dock inte oroa dig för skadedjur om du skär tujahäcken regelbundet. De nya skotten som du tar bort i processen tjänar skadedjur som näring, vilket är vad de kommer att sakna efter snittet.

Skär de infekterade bladen

häck-thuja-träd-aveny-härdiga-landskap-design-tips

Annars kan du känna igen en angrepp i thujahäcken genom att bladen först blir gula och sedan blir bruna. Frätande syror är också ofta synliga, medan svamparna orsakar fläckar och fläckar. Innan du använder kemiska kontrollmedel, försök att bekämpa angreppet genom att göra ett snitt.

Kassera infekterade grenar på rätt sätt

häck-thuja-kvistar-grön-frisk-vård-duengen

Sjuka, avskurna grenar bör också först packas väl och sedan helst inte kastas i trädgården. På så sätt riskerar du en förnyad angrepp inte bara i thujahäcken, utan möjligen även i andra växter i din trädgård. Släng dem istället i hushållsavfallet eller organiskt avfall där de kommer att hanteras på lämpligt sätt.