Skapa en liten trädgårdsdamm – bra idéer för ny dekoration

Skapa en mini trädgård damm vatten hyacint ankfat

En liten vattenträdgård är ett bra komplement till alla utomhusutrymmen nuförtiden. Det ser inbjudande ut, ger mycket friskhet och skapar en avslappnad atmosfär. Även om många människor föredrar breda och större områden till Skapa en trädgårdsdamm använd, en liten vattenträdgård i ett hörn av ditt utomhusområde är också ett bra alternativ för att njuta av friskheten och porlande av vattnet.

Kanske är ditt trädgårdsområde begränsat, eller om du inte har tillräckligt med tid och energi, eller din budget inte tillåter det alls, ja – i sådana fall har vi fortfarande en lösning för dig! Svaret är en vattenträdgård i en behållare eller i en lämplig behållare. En liknande typ av mini trädgårdsdamm kan till och med placeras på balkongen i din lägenhet. Små dammar i behållare är ett alternativ till dammar i naturen, och krukväxter i våra hem är ett alternativ till de vackra rabatterna ute i trädgården.

Skapa en liten trädgårdsdamm – varför inte??

mini-trädgård-damm-skapa-plast-behållare-bambu-näckrosor

Ett enkelt och effektivt alternativ är att använda stora glaskrukor. Ett annat alternativ är att skära ett fat på mitten, där du sedan lägger plastbehållarna av lämplig storlek. Fyll träkärlet med vatten för att se om det finns några hål i det. Dessa är naturligtvis oönskade för ditt syfte. Du kan använda lerkärl, men det här materialet är poröst, det absorberar vatten och det kan vara ett problem. Metallbehållare rekommenderas inte heller eftersom de blir väldigt varma på sommaren. Fartyg med mörkare insida reflekterar mindre ljus i vattnet och ser djupare ut. En liten mängd reflekterat ljus betyder dock mindre ljus i utvecklingen av alger. Mörkare behållare kommer att absorbera mer värme, vilket kommer att påskynda anläggningens utveckling under våren. Som du kan se står det många alternativ bara när det gäller val av behållare. Vilket av dessa du väljer beror bara på din egen smak, budget och preferenser. Som en liten Skapa en trädgårdsdamm – Din behållare behöver inte nödvändigtvis se ut som en kruka. Gamla hinkar eller kopparkärl, barnkar, handfat, vattenburkar, matare för djur, gamla gummistövlar och ett antal redan oanvändbara hushållsapparater kan användas för detta ändamål. Du behöver bara låta din fantasi springa och du kommer enkelt och framgångsrikt skapa din lilla vattenträdgård.

Skapa en liten trädgårdsdamm – förberedelse

mini-trädgård-damm-skapa-anka-yta

Fyll behållaren halvfull med vatten. Det finns ingen anledning att placera en pump eftersom behållaren bara har en liten mängd vatten som du behöver fylla på med jämna mellanrum. Beroende på vilka växter du väljer för din minivattenträdgård behöver du också få stenar i olika storlekar, de fungerar som ett stativ och säkerställer den nödvändiga höjdnivån för de enskilda krukväxterna. Det enklaste sättet att göra detta är att använda stenblock eller kakel.

Skapa en liten trädgårdsdamm och välj växterna

mini-trädgård-damm-skapa-planter-duckweed-balkong

De flesta av växterna för din lilla vattenträdgård kommer faktiskt att trivas i enskilda små krukor. När du väljer dem, försök att kombinera dem riktigt bra. Du kan välja växter med upprätt stammar en gång för att ge höjd, sedan andra för att ge mer blomning och du måste fortfarande hitta små fritt flytande växter för att fylla mellanrummen däremellan. När du köper växter bör du hellre uppmärksamma vilken storlek dessa växter kommer att vara i ett avancerat tillstånd. Näckrosan kan till exempel täcka en yta på en kvadratmeter. Men det finns också mini -versioner som du också kan använda.

Inte alla typiska vattenträdgårdsväxter är väl lämpade för odling i en behållare på grund av behållarens utrymme och djup. Välj hellre växter med kompakt och vertikal tillväxt. Bland de växter som gör det bra i en vattenträdgårdsbehållare finns vattenhyacint, vattensallad, vanlig flytande ormbunke, vanlig vattenfågel, ormbunkeklöver, etc..

Skapa en liten trädgårdsdamm – underhåll

mini-trädgård-damm-skapa-sten-keramik-fisk-dekoration

Innan du gör lite Skapa en trädgårdsdamm, du bör veta att det finns olika typer av växter som är lämpliga för vattenträdgårdar. När du gör ditt val är det önskvärt att planera minst en växt från varje grupp i förväg. Dessa grupper inkluderar växter som finns på vattenytan (vattensallat), undervattensväxter (tätbladiga daggblad) flytande växter (näckrosor) och kustväxter (pilspetsar).

En liten vattenträdgård är ett bra alternativ

Trädgårdsdamm skapar gamla hinkar av olika typer inomhus

När du väl har valt växter för din trädgård kan du lägga tegelstenar eller stenar för att sätta dem i behållaren till önskat djup. Fyll sedan behållaren med vatten. Din vattenträdgård väntar bara på att placeras på balkongen eller terrassen, i trädgården eller hemma.

Idéer för begränsat trädgårdsutrymme

Skapa en trädgårdsdamm vackert satt ihop grönt och fräscht

Det viktigaste när du tar hand om din trädgårdsdamm är att veta att den behöver minst 6 timmars solbelysning om dagen och att nytt, färskt vatten fylls på regelbundet, eftersom mycket vatten går förlorat från behållaren genom avdunstning. Om alger har bildats där måste du först ta bort alla växter från behållaren, tömma den ordentligt och rengöra den, först då kan du fylla på behållaren med rent vatten och sätta tillbaka plantorna där.

Praktiska tips om hur man designar en liten trädgårdsdamm

Skapa en trädgårdsdamm med grön färsk accentträdgård

Temperaturen i denna miljö är också viktig. För att de flesta vattenväxter ska utvecklas normalt bör temperaturen inte sjunka under 12. Växtarter som vattenhyacinter och vattensallad kräver 14 soltimmar och temperaturer på cirka 20 grader under vintermånaderna. Ofta, på grund av den stora mängden ljus de behöver, behandlas dessa växter som årliga och ersätts med nya varje år.

Gamla behållare är perfekta

Trädgården lade ut olika materialbehållare fina färska idéer

Fräscha upp ditt utomhusområde!

bakgård dekoration idéer liten behållare vatten trädgård

En liten oas i din egen trädgård

Skapa trädgård gammal kruka behållare begränsad trädgård område

Kreativa idéer för små trädgårdsdammar

trälådor fyller vattenväxter skapar liten oas

Den lilla vattenträdgården passar varje trädgård, terrass eller balkong

veranda uppfriskande gammal behållare vatten blommor simning

Skapa en trädgård damm vattenbassäng ganska stora blommor

Skapa trädgårdsterrass trädgård balkong lämplig spara plats

Skapa en trädgårdskärl gammal hink perfekta planteringsblommor

Skapa en liten trädgård gör det själv växter simma idéer