Träd för små trädgårdar: Dessa trädträdslag har en kompakt vana

Ett träd är mer än bara ett blickfång, det är också ett funktionellt tillskott till trädgården. På sommaren ger det skugga och erbjuder avskildhet, på hösten och vintern ger det uteområdet karaktär med sitt färgade lövverk. Dess blommor lockar fåglar, fjärilar och bin, och hängmattor hängs från grenarna. Även om fastigheten är liten står ingenting i vägen för att plantera ett träd. Vi listar olika sorter som har en kompakt vana.

1. Ett lättskött träd för den lilla trädgården: en översikt över de viktigaste frågorna

Hussträd för liten trädgård Exempel på fel design på gårdsplanen

Det finns många lättskötta och småväxande träd som är perfekta för små trädgårdar. När du väljer bör du dock tänka på några saker. I slutändan är ett träd en långsiktig investering och kan väsentligt påverka utseendet på trädgården.

1. Många trädgårdsägare frågar sig: “Vilka träd kommer att förbli små?”. Men inte bara höjden spelar en stor roll i valet. Formen på trädtoppen är också mycket viktig och bör väljas utifrån dess funktion och plats.

Husträd i koloniträdgård för uteplats små träd idéer

 • Kulträd är lämpliga som accenter i rabatten.
 • Träd med överhängande kronor är den perfekta skuggleverantören för terrassen.
 • Kolumnträd kan kombineras med andra häckväxter och fungera som sekretessskärmar.

2. Ett vintergrönt eller ett lövträd? I princip är det en smaksak. Men när det gäller ett träd för koloniträdgården bör du noga överväga ditt beslut. Vintergröna pelarträd är perfekta för plantering på fastighetsgränsen. Ta hänsyn till de lokala bestämmelserna. Du kan plantera lövträd på gården eller runt terrassen.

3. Ett träd framför huset ser fint ut, men det kan snabbt bli ett problem. Därför bör platsen och typen av träd väljas mycket noggrant.

2. Välj ett träd för en liten trädgård beroende på dess funktion

Träd för små trädgårdar som skuggidéer

Vilket träd är lämpligt för koloniträdgården? Vi listar flera sorter som har en kompakt vana

2.1 Ett vintergrönt träd för den lilla trädgården: ett blickfång året runt

Silver tall runt trädgårdsvägsträdet för liten trädgård

 • Fjälltallen (fortfarande känd som bergs tall) är en grund rotad barrträd som når en maximal höjd av 6 meter. Den föredrar ett soligt läge, men kan också trivas i halvskugga. En mineral, måttligt torr jord erbjuder de bästa förutsättningarna för snabb tillväxt. Fjälltallen har en buskig tillväxt, men tål en topiary.
 • Silver tall är det perfekta tillägget till stenen eller koloniträdgården. Den har en tät trädtopp, vilket gör området under tall svårt att plantera. Silverfinen når en maxhöjd på 6 meter och tål frost bra. Snön kan dock skada nålarna.

vintergröna träd för liten trädgårdsvård Europeisk lärk

 • Den europeiska lärken och den japanska lärken är två dvärgformer av lärken. De växer till en meters höjd, men med god vård kan de bli upp till 2,5 meter höga. Dessa lärkvarianter behöver en skuggig plats i hemträdgården. På vintern tapper du snö, vind och frost, på sommaren – värme.
 • Kulkorkgranen är ett vintergrönt sfäriskt träd som blir upp till 2 meter högt. Den föredrar en plats i halvskugga och en näringsfattig, lätt sur jord med en hög andel sand.

Användningsområden: I utkanten av trädgården, som en accent i klippträdgården, i den japanska trädgården

2.2. Litet träd för trädgården: Skuggarter

Litet träd för trädgården Skuggarter Bolltrumpet träd

Snabbväxande bollträdssorter som ger skugga i trädgården är:

 • Den sfäriska linjen är ett härdigt, beskärnings-kompatibelt träd som är lika högt som brett. Den växer cirka 10 cm årligen tills den är 5 meter hög. En lös, permeabel och humusjord erbjuder de bästa förutsättningarna för deras snabba tillväxt. Hon är en sann soldyrkare som mår bäst i full sol.
 • Sötgummiträdet blir cirka 2 meter hög och har en rundad trädtopp.

Litet träd för trädgårdsskuggleverantör på gårdsplanens idéer

 • Sidenacacia är ett snabbt växande träd som relativt snabbt kan nå sin maxhöjd på 8 meter. Dess paraplyliknande krona ger skugga på varma sommardagar.
 • Kula trumpet trädet “Nana” är ett litet växande trumpet som kan bli upp till 6 meter högt. Den föredrar en skuggig plats, men behöver minst 6 timmar direkt solljus om dagen. När det gäller marken är den dock krävande. Detta trumpeträd är delvis härdig och behöver frostskydd från december till mars.

Användningsområden: terrass, sittplatser i trädgården, gården

2.3. Ett träd som en sekretessskärm för den lilla trädgården

Plantera silverbjörkträd för små trädgårdar

 • Den sfäriska lönnen har en sfärisk krona. Det kan användas som ett ensamt träd i koloniträdgården, men skär också en fin figur i grupper, t.ex. runt uppfarten.
 • Den gyllene alm är liten, beroende på sort, når en maxhöjd på ca 5 meter. Därför är det det perfekta trädet för trädgården. Guldalmen är ett djupt rotat träd som du kan plantera fantasifullt under. Plantera flera gyllene almar runt terrassen så att sittgruppen är skyddad från vinden och skyddad från nyfikna ögon.

Träd som en sekretessskärm för små björkträd i trädgården

 • Den hängande björken är ett träd som kan iscensättas på många sätt. I den lilla trädgården klipper till och med ett litet björkträd som sorten “Youngii” en fin figur, särskilt som solist. Du kan också gruppera flera små björkträd om du vill, så länge du har rätt plats i trädgården. Silverbjörken ska inte planteras för nära huset eftersom den växer mycket snabbt och bildar en tät krona som knappt släpper igenom solljus. Björken är extremt lättskött och tål värme. Den föredrar en torr och sandig jord och tål inte vattentäppning.

Användningsområden: Runt trädgårdsentrén eller uppfarten, framför häcken, centralt som accent.

2.4. Ett smalt träd för den lilla trädgården: Smala pelarträd

smalt träd för små trädgårdar snävt växande pelarträd

 • När det gäller deras längd, är guldalmen inte precis liten. Men det pelarformade trädet får poäng med en mycket smal krona och en upprätt tillväxt. Trädet tål formning och beskärning om detta görs på vintern. Om den gyllene alm är i full sol blir dess blad gula och är särskilt dekorativa. Om platsen är i halvskugga, förblir de gröna.
 • Den pelarformade fjällaskan kan nå höjder mellan 5 och 7 meter beroende på sort. Det skär en särskilt bra figur som solist på gården. Fjällaskan föredrar en humusrik, luftig, måttligt fuktig jord och ett soligt läge. Frukterna av den pelarformade bergaskan ger mat till djur och fåglar.
 • Den pelarformade hagtornen är idealisk för smala nischer och hörn. Det smala trädet når en maximal höjd på nästan 5 meter och får poäng med en mycket kompakt tillväxt.

Användningsområden: I grupper runt terrassen som vind- och integritetsskydd, runt trädgårdsvägen

2.5. Djupt rotade träd för små trädgårdar

Djupt rotade träd för små trädgårdar Blodplommon

 • Den riktiga hagtornen är en djupt rotande växt som behöver måttligt torr, näringsrik jord. Trädet blir upp till 6 meter högt och bildar stora rosa blommor i maj. Den äkta hagtorn erbjuder en häckningsplats för fåglar och har ett dekorativt värde som prydnadsvirke.
 • Den europeiska idegran är ett lättskött träd som till och med tål ett snitt. På hösten producerar idegran små röda frukter.
 • Blodplommon är ett träd som kan bli upp till 6 meter högt. Det finns också dvärgvarianter som kan bli upp till 2 meter höga. Blodplommon växer mycket långsamt och har mer av ett dekorativt värde.

Användningsområden: I rabatten, framför huset eller på gården. Lämplig för underplantering

 2.6. Bivänliga träd för små trädgårdar

Bivänliga träd för små trädgårdar Körsbärssorter för uteplatser

 • Körsbärssorterna “Accolade”, “Kanzan” och “Ruby” bli upp till 8 meter höga. Deras doftande blommor lockar fåglar och fjärilar in i trädgården.
 • Det kanadensiska Judas -trädet når en maxhöjd på 4 meter. Nektarväxten är särskilt vänlig för bin. Det vanliga Judas-trädet föredrar en måttligt torr, näringsfattig jord med en hög andel lera och en plats i full sol.
 • Kopparstenpäronet är ett flerstammat träd med en maximal höjd av 6 meter. I slutet av mars bildar den snövit blommor som lockar bin och fåglar. Trädet har inga speciella krav när det gäller mark och plats. Det tål torka och vattentäppning lika bra, det kan också motstå starka vindar på vintern utan problem.

Användningsområden: I den naturliga trädgården, i stugan, i köksträdgården

Träd under 10 meter för koloniträdgården: Exempel på en framgångsrik design

Hussträd i den lilla trädgården Lagerstroemia vårdtips

Lagerstroemi är ett högt husträd. Beroende på sorten blommar den i rött, lavendel eller vitt. “Arapaho” och “Catawba” är särskilt vackra sorter. De två får poäng inte bara med sina blommor, utan också med sina särskilt attraktiva höstfärger. Trädet trivs bäst i full sol och behöver en väldränerad jord.

Hur man använder Lagerstroemia i trädgården: Direkt framför trädgårdsstaketet i kombination med ett pelarträd och en hög buske. Trädet är perfekt för underplantering eftersom kronan släpper igenom solljus. Samtidigt erbjuder det integritetsskydd.

Husträd för den lilla trädgården

Hördes med sina rosa eller vita blommor blommans kornel bland de vackraste nordamerikanska träden par excellence. Varianterna “Cloud Nine” och “Cherokee Sunset” är särskilt intressanta för hemträdgården. Den första bildar stora filigranblommor, den andra får en vacker mörkrosa färg. Trädet blir 9 meter högt.

Så här sätter du kornel i trädgården: Mitt i rabatten i den naturliga trädgården. Tulpaner och andra säsongsblommor är de perfekta växtpartnerna. Huset har liknande krav på mark och plats som barrträd och kan också kombineras med granar.

litet träd under 10 meter för trädgården välj laburnum

Det gyllene regnet är förvirrande lik blåregn. Dess överhängande grenar och stora kluster av blommor flög ofta över av bin och humlor. Trädet blir 9 meter högt.

Hur man använder laburnum i trädgården: Den skär en särskilt bra figur i klippträdgården och på trädgårdsvägen. Laburnum tolererar inte grannar, särskilt om de är lika höga eller högre. Han mår mycket bättre vid kanten av gräsmattan, där det inte finns någon konkurrens om rötter.

Husträd på fastighetslinjen växter kompakt hagtorn

Hagtornen är en riktig magnet för bina. I början av sommaren bildar den vita blommor som utstrålar en behaglig, stark doft över hela trädgården. På sensommaren och hösten lockar den fåglar med sina röda frukter. Dess orange-röda höstfärg gör trädet till en höjdpunkt i varje trädgård, även på hösten.

Hur man använder hagtorn i trädgården: Som en sekretessskärm på trädgårdsstaketet eller som en accent på gården.