20 erilaista maitotyyppiä (meijeri ja ei-meijeri)

Juotko maitoa joka päivä vai syötkö sitä aamiaismurojen kanssa? Joten, kuinka paljon tiedät tästä valkoisesta nesteestä, joka on osa ruokavaliotasi? Sen lisäksi, että se on peräisin eläimistä, emme todellakaan tiedä paljon maidon historiasta, maidotyypeistä ja niiden ainutlaatuisista ominaisuuksista. Siksi olemme koonneet kaikki nämä tiedot artikkeliin, jotta saisit arvostamaan jokaista tippaa tätä ravitsevaa nestemäistä ruokaa enemmän kuin koskaan ennen!

maidon tyypit

Mikä on maito ja sen historia?

Maito, kuten tiedämme, tulee kotieläinten, kuten vuohien, lehmien, puhvelien jne., Rintarauhasista. Se on valkoinen neste, joka sisältää runsaasti yhdeksän tyyppisiä aminohappoja, proteiineja, kalsiumia, D -vitamiinia, B12 -vitamiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita . Tämä uskomaton ravitsemusprofiili tekee maidosta yhden terveellisimmistä elintarvikkeista planeetalla, erityisesti hyväksi luille ja hampaille.

Historiansa suhteen asiantuntijat ehdottavat, että eläinten kesyttäminen alkoi jo 10000 eaa., Jolloin maatalousvallankumous todella alkoi. Erilaisten elintarvikkeiden kysyntä sai ihmiset pääsemään eläintenkasvatukseen pääasiassa maidon, lihan ja muiden sivutuotteiden vuoksi. Alunperin vain varakkaille luokalle varattu maito ansaitsi hitaasti peruselintarvikkeiden sijan jokaisessa kotitaloudessa.

Vähitellen markkinoille tuotiin erilaisia ​​maitolajeja, jotka ovat peräisin muista eläimistä, kuten kamelit, aasit jne., Ja kasveista, kuten pähkinämaidosta (kutsutaan myös vegaanimaitoksi).

Mitkä ovat erilaiset maitotyypit ja niiden ominaisuudet?

Maito on peräisin kahdesta päälähteestä-eläimet (maitomaito) ja kasvit (ei-maitotuotteet)

Rasvapitoisuus, makuprofiili ja terveyshyödyt vaihtelevat riippuen eläimen tai kasvin tyypistä, josta maito on hankittu. Suurin osa näistä kahdesta lähteestä saadusta maidosta lähetetään tehtaalle, jossa se jalostetaan eri lajikkeiksi, kuten rasvattomaksi, jauheeksi jne. Erityisten ruokavalion ja kulinaaristen tarpeiden täyttämiseksi.

Tänään tarkastelemme luetteloa erityyppisistä maitoista ja niiden terveysvaikutuksista:

Eläinten maitotyypit (meijerimaito):

1. Raakamaito:

Raakamaito on pastöroimaton neste, joka saadaan eläimestä. Yksi kuppi raakaa lehmänmaitoa sisältää noin 8% rasvaa ja 8 g proteiinia. Tämän maidon tiedetään tarjoavan parempia terveyshyötyjä kuin muut maitotuotteet, koska ravintoaineita ei menetetä. Lääketieteen asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että pastöroimattoman maidon juominen prosessi, jossa maito kuumennetaan taudinaiheuttajien tappamiseksi) voi lisätä infektioiden ja allergioiden riskiä ihmisillä.

2. Koko maito:

Täysmaito tai tavallinen maito on pastöroitua ja homogenoitua maitoa, joka säilytetään samassa muodossa kuin eläin. Tämä maito on maultaan rikas ja sen koostumus on paksu, kermainen. Vaikka monet pitävät täysmaitoa täysrasvaisena maidona, tosiasia on, että se sisältää vain 3,5% rasvapitoisuudesta.

Tämä maidon lajike on kuitenkin runsaasti kaloreita, ja 8 unssin lasillinen maitoa tarjoaa noin 150 kaloria. Myös proteiinien, kalsiumin ja vitamiinien määrä on täysmaidossa korkeammalla puolella verrattuna muihin maitotyyppeihin.

3. Rasvaton maito (rasvaton maito):

Rasvaton maito saadaan poistamalla täysrasvasta kaikki rasvat. Lasillinen rasvatonta maitoa sisältää noin 0,1% rasvaa, mikä on vähäinen määrä. Tämän rasvattoman maidon kehittämisen idea oli vähentää kalorien kokonaismäärää. Vähemmän maitorasvaa voi olla hyötyä sydämen terveydelle ja alentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kuitenkin ravitsemuksellisesti rasvaton maito sisältää melko vähän tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat hyviä keholle.

4. Vähärasvainen maito:

Vähärasvaista maitoa pidetään siunauksena niille, jotka haluavat vähentää rasvaa ruokavaliossaan. Kuten nimestä voi päätellä, vähärasvaisessa maidossa on vain 1% rasvapitoisuutta. Ylimääräinen rasva poistetaan sentrifugoimalla, ja jäljelle jäänyt neste näyttää vetiseltä ja vaaleanvalkoiselta. Painonvartijat ja kaloritietoiset ihmiset pitävät tästä maidosta vähäisen rasvan määrän vuoksi.

5. 2% maitoa:

2% Maidon rasvapitoisuus on nimensä mukaisesti 2%. Sitä kutsutaan myös vähärasvaiseksi maitoksi, joka ei ole liian paksu tai kermainen kuin täysmaito tai liian juokseva ja mauton kuin rasvaton maito. 2% maidosta poistetaan rasva, minkä jälkeen haluttu rasvapitoisuus lisätään heraan (jäljelle jäänyt neste). Tämän tyyppisen maidon tiedetään tarjoavan hyvän määrän vitamiineja ja kivennäisaineita sekä lisäetuna vähärasvaista.

6. lehmänmaito:

Lehmänmaito on ravinteikas maito, jota tuottavat monet lehmät. Se on yksi maailman eniten kulutetuista maitotyypeistä, joka sisältää korkealaatuista proteiinia, kalsiumia ja vitamiineja. Lehmänmaito sisältää myös 3-4 % rasvaa lasia kohden. Tässä maidossa olevat suuret laktoosimäärät ovat kuitenkin uhka niille, joilla on laktoosi -intoleranssi.

7. Vuohenmaito:

Vuohenmaito on peräisin kesytetyistä vuohista ja on erittäin ravitsevaa. Tämä maito sisältää hyviä määriä kalsiumia, fosforia, jodia, B5 -vitamiinia jne. Terveen kehon tukemiseksi. Se sisältää 6% kokonaisrasvasta 100 grammaa kohti. Vuohenmaito sisältää myös hieman pienempiä laktoosimääriä verrattuna lehmänmaitoon, mikä tekee siitä ihanteellisen maitoallergikoille.

8. Buffalo Milk:

Buffalo -maito on maukasta ja kermaista maitoa, joka saadaan puhvelista. Sen rasvapitoisuus on noin 7-8%, kun taas lehmänmaidon rasva on 3-4%. Se on kuitenkin runsaasti kalsiumia, magnesiumia, fosforia, jodia ja A -vitamiinia, joka antaa maidolle helmiäisen valkoisen värin. Buffalo -maito on monipuolinen ja siitä valmistetaan monia elintarvikkeita, kuten juustoa, jälkiruokia, ghee, paneer jne., Joita käytetään laajalti eri keittiöissä.

9. Laktoositon maito:

Laktoosi on eräänlainen sokeri, jota löytyy useimmista maitopohjaisista maitoista. Suuri osa maailman väestöstä kärsii kuitenkin laktoosin sulavaa entsyymien puutteesta. Siksi markkinoille tuotiin laktoositonta maitoa, joka ei sisällä laktoosia. Se saadaan lisäämällä laktaasia tavalliseen lehmänmaitoon, mikä auttaa hajottamaan laktoosia. Tämän tyyppisellä maidolla ei ole suuria eroja normaalista maidosta maun, maun, rakenteen tai koostumuksen suhteen.

10. Haihdutettu maito:

Haihdutettu maito on maitotuote, jonka tarkoituksena on pidentää normaalin lehmän tai puhvelin maitoa. Se valmistetaan haihduttamalla 60% vedestä tuoreesta maidosta paksun, makeuttamattoman maidon saamiseksi. Kermaisen koostumuksen vuoksi tätä maitoa käytetään jälkiruokien ja täytteiden valmistukseen. Voit käyttää sitä tavallisena maidona lisäämällä halutun määrän vettä.

11. Makea tiivistetty maito:

Makea tiivistetty maito on sama kuin haihdutettu maito, ja 60% vedestä häviää haihdutusprosessissa. Ero on kuitenkin siinä, että kondensoituun maitoon on lisätty sokeria, mikä tekee siitä herkullisen herkun. Vaikka makeaa kondensoitua maitoa ei olekaan terveellinen vaihtoehto, sitä käytetään laajalti erityyppisten jälkiruokien, makeisten ja täytteiden valmistukseen.

12. Kirnupiimä:

Kirnupiimä ei ole juuri maitoa, jossa on paljon voita, kuten ihmiset ajattelevat. Se valmistetaan lisäämällä maitoon viljelmiä, minkä vuoksi se saa hieman kirpeän ja happaman maun. Perinteinen kirnupiimän valmistusmenetelmä Intian kaltaisissa maissa on juustojuuston tai jogurtin (kiinteän viljellyn maidon muodon) jauhaminen vedellä ja kerman erottaminen. Tuloksena on vetinen neste, jonka katsotaan olevan erittäin hyvä suolistomme terveydelle.

13. Maustettu maito:

Maustettu maito on suosittu meijeripohjainen juoma, joka valmistetaan lisäämällä makuun makuja, värejä ja sokeria. Tuotetta markkinoidaan kaupallisesti pullotettujen tai tetrapakkausjuomien muodossa. Monet ihmiset, erityisesti lapset, nauttivat maustetusta maidosta iltapalana tai nopeana virvokkeena. Vaikka sillä on sama ravitsemuksellinen profiili kuin tavallisella maidolla, lisätty sokeri ja keinotekoiset aineet eivät välttämättä ole hyödyllisiä terveydellemme pitkällä aikavälillä.

Kasvien maitotyypit (ei-maitotuotteet):

14. Mantelimaito:

Mantelimaito on yksi eniten kulutetuista kasviperäisistä maitoista maailmassa. Se on uutettu liotetuista manteleista ja sillä on makea ja pähkinäinen maku. Tämä vegaaninen maito sisältää vain 39 kaloria annosta kohden, joten se on ihanteellinen painonvalvojille. Se on vähärasvainen ja runsaasti E -vitamiinia. Kaupallisesti myytävä mantelimaito on lisätty D -vitamiinilla ja kalsiumilla luiden tukemiseksi. Kotitekoinen mantelimaito saattaa maistua paremmalta, mutta siitä puuttuvat nämä kaksi välttämätöntä ravintoainetta.

15. Kauramaito:

Toinen laajalti kulutettu kasviperäinen maito on kauramaito. Se uutetaan kaurajyvien ja veden seoksesta, ja sen kermainen rakenne on tyypillinen kaura. Ravitsemusvaatimusten täyttämiseksi kaupallisesti myytyä kauramaitoa on lisätty kalsiumilla, A-, D-, B1- ja B2 -vitamiinilla. Tämä maidon lajike on loistava valinta vegaanisten smoothien ja juomien valmistukseen, koska kauramaito voi sekoittua hyvin melkein minkä tahansa maun kanssa, olipa se hedelmä tai suklaa.

16. Soijamaito:

Soijamaidolla on reilu osuus vegaanimaitomarkkinoista maailmassa. Se valmistetaan liottamalla soijapavut, jauhamalla ne ja keittämällä seos suodattamaan neste pois. Tämä papupohjainen juoma on peräisin Kiinasta, jossa sitä kulutetaan Tofun sivutuotteena. Yksi kuppi soijamaitoa sisältää 80 kaloria, noin 4 grammaa rasvaa ja 7 grammaa proteiinia. Soijamaitoa on lisätty vitamiineilla ja kivennäisaineilla ravintoarvon lisäämiseksi.

17. Cashewmaito:

Cashewmaito on toinen pähkinäpohjainen maito, joka valmistetaan liotetuista cashewpähkinöistä. Toisin kuin mantelimaito, cashewmaito on melko kermaista ja maultaan rikas. Siksi monet vegaanit suosivat tätä maitoa muiden kasviperäisten maitojen sijaan makeisten ja jälkiruokien valmistamiseen. Kotitekoinen cashewmaito tarjoaa 160 kaloria annosta kohden ja suuren määrän kuitua pienemmän nesteen rasituksen vuoksi. Kaupassa ostetulle tehdään paljon suodatusprosessia ja se on lisätty lisävitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa.

18. Kookosmaito:

Kookosmaito on maukas valkoinen läpinäkymätön neste, joka on uutettu kypsyneiden kookospähkinöiden massasta. Tämä täyteläinen maku saadaan suuren tyydyttyneen rasvapitoisuuden vuoksi. Kookosmaitoa on kolme tyyppiä – paksu, ohut ja rasvaton. Paksu kookosmaito on runsaasti rasvaa ja kaloripitoista (rasvaa 15-20%), kun taas ohut kookosmaito sisältää enintään 10% rasvaa ja rasvaton kookosmaito sisältää vain 1%.

Kookosmaitoa käytetään laajalti perinteisten ruokien, kuten curryjen ja kastikkeiden, valmistuksessa, kun taas jalostettuja käytetään tavallisen maidon korvikkeina.

19. Riisimaito:

Riisimaito valmistetaan lyömällä riisinjyvät, sekoittamalla se veteen ja suodattamalla neste pois. Siinä on vetinen koostumus ja maanläheinen maku. Riisimaito sisältää runsaasti hiilihydraatteja, mutta sisältää erittäin vähän vitamiineja ja kivennäisaineita. Siksi kaupallisesti myytävää riisimaitoa on rikastettu kalsiumilla, B12-, B13 -vitamiinilla ja raudalla. Se on vähitellen saavuttamassa suosiota vegaanien keskuudessa sen alhaisen allergeeniprofiilin vuoksi.

20. Hamppumaito:

Hamppumaito ei ehkä ole kaupallisesti suosittua kuin muut kasviperäiset maidot, mutta se ansaitsee varmasti hyvän maineen terveyshyötyistään. Tämäntyyppinen maito valmistetaan murskaamalla liotetut hampunsiemenet ja suodattamalla neste pois. Vaikka hamppu on tunnettu mielenmuutoksistaan, hamppumaito ei sisällä tällaisia ​​vaikutuksia ja on turvallista säännölliseen kulutukseen. Tämä pähkinäinen ja maanläheinen maustettu maito tarjoaa 83 kaloria annosta kohti.

Nämä ovat joitain nykyajan markkinoilla saatavilla olevista erityyppisistä maitoista. Muista, että jokaisella näistä maitolajikkeista on omat hyvät ja huonot puolensa. On tärkeää ymmärtää ruokavalion tarpeet ja mieltymykset ennen kuin päätät, mikä on paras!

Vastuuvapauslauseke:

Tässä artikkelissa annetut tiedot ovat vain informatiivisia, eikä niitä saa pitää vaihtoehtona ammatilliselle lääkärin neuvolle. Käy läpi luettelo mahdollisista allergioista ja sivuvaikutuksista kaikentyyppiselle maidolle ennen kuin käytät sitä sisäisesti.

Usein kysytyt kysymykset:

Q1. Mikä on homogenoitu maito?

V: Homogenointi on prosessi, jossa maito pakotetaan pienten aukkojen läpi korkeassa paineessa, jotta rasvapallot jakautuvat tasaisesti. Siksi homogenoidulla maidolla on yhtenäinen ja kermainen rakenne verrattuna homogenoimattomaan maitoon.

Q2. Mikä on puoli ja puoli maitoa?

V: Puolet ja puolet maidosta on suosittu maitotyyppi Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen kaltaisissa maissa. Se sisältää puolet kermaa ja puolet täysmaitoa paksun sakeuden saavuttamiseksi. Tämän maidon rasvapitoisuus voi vaihdella välillä 10,5% – 18%.

Q3. Onko ok juoda raakamaitoa?

V: Raakamaito ei käy läpi prosessia, joka voi pastöroida, jossa maito kuumennetaan vaarallisten taudinaiheuttajien tappamiseksi. Raakamaidon juominen voi lisätä erilaisten bakteerien vaarallisten infektioiden ja allergioiden riskiä. Joten on parempi välttää raakan ja pastöroimattoman maidon juomista.