Ärrvård efter operation och skador: Så här kan du behandla nya och gamla ärr!

“Ingen går igenom livet utan ärr” sa en gång den amerikanska skådespelerskan Carol Burnett. Operationer och skador lämnar ofta synliga märken på vår hud. Även om såren har läkt bra kan synliga ärr vara kvar. Om dessa är stora är de inte bara synfel, utan kan också klia, strama och göra ont. Ärr på fingrar och händer kan också begränsa rörelsefriheten. Men även mindre ärr på obeklädda delar av kroppen uppfattas som irriterande av de flesta. Detsamma gäller ärr som uppstår efter kosmetisk kirurgi: du vill få dem att försvinna så snabbt som möjligt. Därför är korrekt ärrvård efter operation, skador och brännskador en viktig del av läkningsprocessen och bör inte underskattas. Vi förklarar hur du kan behandla nya och gamla ärr. Vid djupa sår är dock ett samråd med en hudläkare eller kosmetisk kirurg ett absolut måste.

Ärrvård efter operation, skador och brännskador: vad är ärr egentligen?

Läkande ärrvård i ansiktet och vilka ärroljor som ska appliceras Tips

Om bara överhuden är skadad kan huden regenera inom en månad och vanligtvis bildas inget ärr. Efter djupa skador, brännskador eller operationer tar det dock betydligt längre tid, ibland till och med några år, för vävnaden att förnya sig helt. Kroppen har en skyddande mekanism som ska påskynda sårläkning: den försöker stänga den skadade vävnaden snabbare genom ett ärr. Eftersom detta är en nödåtgärd läggs mer vikt vid ändamålsenlighet än på den nya hudens utseende. Den består därför huvudsakligen av fiberbildande kollagenceller, har en röd färg och en ojämn yta utan hår.

Post-op ärrvård främjar läkning efter att ha dragit i suturer

Hur länge det resulterande ärret verkligen kommer att vara synligt beror främst på var det ligger. Om ärret utsätts för stark spänning, till exempel på delar av kroppen som leder, armar eller knän, tar läkningsprocessen betydligt längre tid. Det är också mycket viktigt hur såret skapades. Sår som uppstått till följd av operationen har en slät kant som läker snabbt. Ärren som visas är tunna linjer. Sår som uppstår efter skador eller brännskador har däremot en oregelbunden kant. Följaktligen är ärren som bildas större och svårare att behandla.

Att ta hand om ärr på handen efter operationen Tips för ökad rörlighet

Dessutom påverkar patientens ålder och hans hudtyp också ärrbildningen. I allmänhet läker huden hos små barn och ungdomar snabbast, men det kan leda till överdriven ärrbildning. Mindre bindväv produceras hos vuxna mellan 20 och 40, och ärren är mindre och mindre märkbara än hos barn. Sår tar längre tid att läka hos personer 40 år och äldre, vilket kan leda till inflammation.

Ärrvård efter operation och skador: en översikt över de olika typerna av ärr

Ärrvård enligt operationen Örttyper i korthet Skiss

Medan de drabbade ofta talar om “nya” och “gamla” ärr, skiljer läkare mellan mogna och omogna ärr. Ärr som är äldre än 2 år kallas mogna. Med dem antas det att kroppen har slutfört vävnadsbildning. Detta betyder dock inte att mogna ärr inte kan behandlas, eftersom huden förnyar sig var 28: e dag. Trots det kan det ta längre tid innan resultaten syns. De ärr på vilka ombyggnadsprocesserna fortfarande pågår kallas omogna. Du kan behandlas snabbare.

Läkare skiljer också mellan fem typer av ärr, beroende på ärrets utseende och behandling:

Att göra ärr osynliga under kejsarsnitt och främja sårläkningstips

1. Fibrösa ärr är de som orsakas av mindre skador. De läker vanligtvis på egen hand eftersom bara epidermis påverkas. De flesta fibrösa ärr försvinner inom 1-4 månader. Hemmetoder kan hjälpa till och påskynda läkning.

2. Sklerotiska ärr är svåra att röra vid och består av sammandragen vävnad. De är mestadels omfattande och bildas efter brännskador. Om ärren finns på leder, händer och fötter kan de störa rörelsen.

Att ta hand om ärr på handen efter operationen Tips för ökad rörlighet

3. Atrofiska ärr är oftast ett resultat av akne och är därför fortfarande kända som akneärr. De uppstår när kroppen inte producerar tillräckligt med bindväv och ett fördjupat ärr skapas som ett resultat.

4. Hypertrofiska ärr och keloidärr har en sak gemensamt: överflödig bindväv bildas under läkningsprocessen. Vid hypertrofiska ärr bryts vävnaden vanligtvis ner igen, med keloidärr, dock bildas bindväven bortom sårkanten och påverkar ofta frisk hud. Båda typerna av ärr ska vårdas intensivt och behandlas i enlighet med detta efter samråd med en hudläkare.

När ska man börja med ärrvård efter operationen?

Gör ärr osynlig med läkande salvor efter operationen

I princip gäller följande tumregel: börja ta hand om ärret så snart som möjligt så att ärret försvinner snabbare eller till och med inte ens bildar ett ärr i första hand. Du bör fortfarande ta lite tid i början. För beroende på hur såret skapades, bör du vänta en viss tid tills det har läkt helt. Det brukar ta två veckor innan du kan börja grooming. I enskilda fall, om ytterligare komplikationer som inflammation måste behandlas, kommer läkaren att råda dig att vänta innan du tar hand om ärren efter operationen.

När ska man börja med ärrvård efter operation: Ta hand om ärr efter att ha dragit trådar

Vård efter operationen och gör ärr osynliga

För många av de drabbade uppstår frågan, särskilt efter ett kirurgiskt ingrepp, när du ska börja med ärrvård. Ofta rekommenderas patienter att börja ärrvård så snart som möjligt. Ändå bör du vänta två veckor på att såret stängs. När läkaren har dragit sömmarna kan du diskutera ärrvården i detalj med honom. De första veckorna efter operationen sticker ett färskt ärr vanligtvis ut och ser rödaktigt ut. Du bör också förvänta dig obehagliga känslor som klåda under den första månaden. Området runt ärret kan vara bedövat de första månaderna eller till och med det första året. Det borde inte störa dig heller, så länge du har regelbundna läkarundersökningar.

Så länge läkaren inte ordinerar något annat utförs ärrvård genom att dra trådar:

Ärrvård efter operation från när man ska ta hand om ärr efter att ha dragit trådar

Efter utskrivning från kliniken och efter att plåster och bandage har tagits bort av läkaren kan du vanligtvis duscha varje dag och noggrant rengöra områdena med tvål, förutsatt att de inte blöter. Du kan sedan applicera ett mycket tunt lager salva på ren och torr hud. Medan du gör detta, massera ärret för att uppmuntra huden att absorbera den läkande grädden. Ärrkrämerna och gelerna för sårläkning förser vävnaden med fukt. Du kan också hitta plåster som innehåller silikonolja på apotek. Silikonoljan gör ärret mjukare och mer elastiskt.

Undvik att lyfta tunga föremål eller stretcha de drabbade kroppsdelarna de första två månaderna efter operationen. Vissa sporter där huden utsätts för yttre påverkan, till exempel simning, bör också undvikas i början.

När ska man börja med ärrvård efter bröstoperation?

Hur man tar hand om ärr efter bröstoperation och gör dem osynliga

Ärr efter bröstoperation kan behandlas med krämer på liknande sätt som andra ärr efter operationen. I dessa fall inkluderar ärrvård också en daglig massage, vilket har en positiv effekt på läkningsprocessen. En ärrmassage på morgonen, vid middagstid och på kvällen har visat sig vara optimal. Du bör massera ärret och området runt ärret med cirkulära rörelser. Även här bör du undvika stretchövningar och sträcka upp dina armar de första veckorna. Speciellt med dessa plattor-tunna linjer är det viktigt att ha tålamod. En daglig vårdrutin under de kommande månaderna är därför ett absolut måste. Tålamod lönar sig definitivt, för efter en konsekvent behandling blir huden fastare och ljusare.

Ärrvård efter övre ögonlockslyft

Ärrvård efter en övre ögonlockslyft Tips för osynliga ärr

Ärren som bildas efter ett övre ögonlockslyft är mycket fina och knappt märkbara även utan ärrvård. Som regel är det inget fel med att behandla ärret med en speciell kräm. De flesta kosmetiska kirurger drar stygnen en vecka efter korrigeringen. Så snart ärret inte längre är blött kan du applicera ett tunt lager ögonsalva eller silikonkräm på det en gång om dagen. Använd ögonkräm för känslig hud utan dofter och konserveringsmedel för att undvika allergier. Massage är också användbart i det här fallet, men du bör vänta två eller tre veckor för att svullnaden ska avta. Sedan kan du börja massera ögonsalvan i ärret tre gånger om dagen med cirkulära rörelser utan tryck.

Behandla akneärr och ärr i ansiktet

Ansiktsärrvård och borttagning av akneärr framgångsrikt

Acnesjukdomar sätter ofta sina spår. Det är här akne ärr är det svåraste att behandla. Det betyder naturligtvis inte att du inte kan förbättra hudens hy. Tvärtom, eftersom det finns flera behandlingsalternativ som kan minska ärrbildningen. Framför allt är det viktigt att aknesjukdomen är helt botad. Vanligtvis rekommenderar de flesta hudläkare en mild variant av akneärrbehandling först, nämligen en daglig massage med helande salvor. Det är viktigt att du använder kosmetiska produkter som är kända som “icke-komedogena”. De innehåller betydligt färre feta oljor som kan få finnar att utvecklas. Det är bäst att välja parfymfria krämer för sårläkning. Om de helande salvorna inte leder till önskat resultat, tillgriper de flesta produkter som innehåller fruktsyra. På apoteken säljs produkter med olika koncentrationer av fruktsyra. AHA -skalningar med en koncentration av 3% till 12% är lämpliga för hemmabruk. Vid högre koncentrationer görs skalningen av en kosmetolog eller läkare. Specialiserade skönhetssalonger gör skalningar med 40% fruktsyra, medan hudläkaren kan göra ett 70% fruktsyraskal.

Från när ska man ta hand om ärr efter ett övre ögonlock

Ärr i ansiktet från skada eller efter operation behandlas på samma sätt som alla andra ärr. Här spelar dock solskydd en viktig roll i slutresultatet. Eftersom ansiktet utsätts för starkt solljus varje dag bör du applicera solskyddsmedel med en skyddsfaktor på minst 30 varje dag. Annars kan pigmentering uppstå.

Hemhjälpmedel för ärr: Med naturlig kosmetika kan du göra ärr osynliga

Hemhjälpmedel för ärr gör själv kokosnötolja för ditt ansikte och din hud

Med mindre skador och inte djupa sår kan du också hjälpa till med naturlig kosmetika och främja läkningsprocessen. Naturläkemedel inkluderar kokosolja, avokadoolja och olivolja, till exempel. De är lämpliga för användning på olika delar av kroppen. Men om du har akne och vill ta hand om ett ärr i ansiktet, bör du hellre använda speciell kosmetika. Annars kan oljorna göra mycket, inklusive att förse huden med näringsämnen, göra den mjukare och mer elastisk och också ha en antibakteriell effekt. De är också väl lämpade för behandling av sår hos barn. Även här gäller tumregeln: antingen täck över de behandlade kroppsdelarna eller applicera solskyddsmedel. Särskilt olivolja kan leda till solbränna på sommaren. Dessutom kan naturläkemedlen hjälpa till med färska sår och helt förhindra ärrbildning. Men applicera det inte på sipprande sår och sår som fortfarande läker. Du kan bara behandla ärret med naturlig kosmetika efter att såret har stängt helt.

Ärrvård efter operation med huskurer gör ärr osynligt

Denna artikel innehåller endast allmän information om ämnet “ärrbehandling” och kan inte på något sätt ersätta en konsultation med en läkare. Använd aldrig tipsen för självdiagnos. Vi avråder också från självbehandling. Det är bäst att fråga din läkare vilken behandlingsvariant som är bäst för din hud.