Hur man lagrar och förbereder irländsk mossa – Viktig tånginformation och recept

Knappt någon har inte hört talas om irländsk mossa. Om du tittar på vårdprodukterna i apoteket senast kommer du över namnet på denna speciella växt. Men få vet vad det är exakt. Vad är irländsk mossa, var kommer den ifrån och vad är den bra för?

Irländsk mossa (Chondrus crispus) - effekt, recept, biverkningar

Idag har vi sammanställt lite information om ämnet för alla intresserade. Ta reda på i vilka livsområden den irländska mossväxten används och vad som är så speciellt med den. I slutändan blir vi inte förvånade om du tittar närmare på irländska mossprodukter nästa gång du går till apoteket och provar dem en gång.

Vad är irländsk mossa?

Irländsk mossa innehåller bland annat magnesium, järn, kalium, jod och aminosyror

Vid den irländska mossan (Chondrus crispus), även känd som irländsk mossa, broskvracka och irländsk (pärlmossa) och inte att förväxla med “irländsk mossa”, är det en ätbar algart. Det finns inte bara på den amerikanska kusten av Atlanten, utan också på den europeiska Atlantkusten. Färgen på den irländska mossan kan variera. Ibland är den mer vit, ibland gulgrön och ibland till och med rödbrun. Detta har dock ingen effekt på algernas positiva egenskaper.

Tips om hur man lagar och lagrar irländsk tång och vad man ska se upp för

Algen säljs vanligtvis i torkad form, vilket innebär att den kan förvaras i upp till ett år. Så snart du blötlägger dem, vilket är nödvändigt för beredningen, förvarar du dem i kylskåpet och konsumerar dem inom tre veckor. Under denna period bör växten sköljas varannan dag.

Positiva ingredienser i Irish Moss

Irländsk mossa innehåller många vitaminer som hjälper till att stärka immunsystemet

Irländsk mossa är utan tvekan en verklig superfood och följande lista över näringsämnen som den innehåller visar varför. Växten är också smaklös, så att alla kan konsumera den utan problem och göra något bra med den.

 • Vitamin A
 • några av B -vitaminerna
 • C-vitamin
 • Vitamin D
 • magnesium
 • kalcium
 • jod
 • järn
 • zink
 • selen
 • fosfor
 • mangan
 • kalium
 • Taurin (aminosyra)
 • Svavelföreningar
 • pektin

Irländsk mossa är en alg som växer på Atlantkusten i Europa och Amerika

Algerna stimulerar ämnesomsättningen tack vare dessa vitaminer och mineraler, medan de tre sista ingredienserna är mycket viktiga för veganer, eftersom de ofta lider av brist på dessa ämnen på grund av sin kost. Om du ofta drabbas av muskelryckningar kan växten förse dig med magnesium och lindra eller förebygga symtom.

Irländsk mossa kan vara vit till rödaktig i färgen och säljs torr

Är irländsk mossa en baksmälla? Inte direkt, men eftersom det innehåller mycket järn kan det hjälpa till att bli av med baksmälla snabbare. Järn bryts ner när kroppen är uttorkad och det är precis vad som händer när vi har en baksmälla. Det är därför vi är så törstiga efter en alkoholhaltig natt.

Du kan också få ett slags föryngringsmedel för lederna med mirakelalgerna. Särskilt när du gör mycket sport, oavsett om det är professionellt eller som hobby, har din kropp ett högre behov av näringsämnen. Så om du konsumerar superfood regelbundet, gör du verkligen något bra för muskler och leder.

Användningsområden – Vad är irländsk mossa faktiskt inte kapabel till?

Irländsk mossa kan användas på ett antal sätt i köket

Tillämpningsområdena och fördelarna med irländsk mossa är ganska olika och vi skulle nu vilja gå in på några av dem mer i detalj. Så vad används irländsk mossa till??

Irländsk mossa i köket

Förbered smoothie, te och andra drycker med superfoodalgerna

Du kan laga mat med bland annat irländsk mossa. Precis som agar-agar är algen ett populärt veganskt substitut för gelatin, men också för pektin eller stärkelse, eftersom det är ett perfekt bindemedel. Det används därför inte sällan i desserter som glass eller krämer. Men det används också för drycker som te eller smoothies.

Irländskt te

Te görs snabbt och hjälper till med förkylningar, hosta och halsont

Te till exempel från irländsk mossa är mycket populärt. Det hjälper inte bara med aptitlöshet, utan också med irriterade slemhinnor i munnen och halsen. Så om du lider av en torr, tickande hosta kan du lindra det med te. Så här går det till:

 • 1 tsk irländsk mossa (ca 1,3 g)
 • 150 ml kokande vatten

Algerna hälls över med vattnet och ska sedan sitta i 10 till 15 minuter. Du kan sedan sila dem genom en tesil. Detta te är lämpligt för irritation av slemhinnorna. Tre till fyra koppar om dagen rekommenderas.

Tången för desserter och andra drycker

Förbered gel från Irish Moss som bas och använd för drycker och desserter

Det enklaste sättet att arbeta med algen är att göra en pasta av den i förväg. På så sätt blir din senare produkt klumpfri och fin och krämig. Pureera helt enkelt en matsked irländsk mossa med 100 ml vätska (t.ex. vatten eller mjölk). Gelen kan förvaras i kylskåp i upp till tre veckor. Om du vill bearbeta algerna direkt med frukt istället för vätskor, bör du planera cirka 200 g frukt per matsked, eftersom dessa är mindre flytande.

När du har gjort denna gel kan du enkelt bearbeta den ytterligare och tillsätta de återstående ingredienserna. Vad sägs om denna läckra pudding:

Förbered blancmange

Förbered Blancmange Pudding Cream i en form och servera med ätbara blommor

 • 12 g irländsk mossa
 • 500 ml mjölk eller någon växtbaserad mjölk (t.ex. mandel- eller kokosmjölk)
 • riven skal av en citron
 • 3 droppar vanilj extrakt
 • 1 stort ägg
 • 3 msk fint socker

För receptet rekommenderar vi att du köper torkad irländsk mossa. Skölj den väl under rinnande vatten och dra den sedan i cirka 10 till 15 minuter. Skölj den sedan igen och lägg den i en kastrull med mjölk, citronskal och vanilj. Låt allt koka upp, låt sedan mjölken sjuda på svag värme i 20 till 25 minuter.

Gör din egen blancmange med hallonsås - recept med brosk

Under tiden, separera äggulorna från de vita och vispa äggulorna med sockret tills de blir ljusgula (gärna med en mixer) och överför dem till en annan kastrull. Häll den under tiden tjockare mjölkblandningen genom en sil till socker-äggula-blandningen. Under tiden, fortsätt värma allt så att allt kan blandas och kombinera väl.

Irish Moss Pudding - Ett snabbt och enkelt recept

Ställ puddingen åt sidan för att svalna och vispa äggvitorna tills de är styva. Rör sedan ner den gradvis med puddingen och låt den stå i kylen en stund innan servering. Om du vill lägga puddingen i en form bör du fukta den i förväg så att puddingen lätt kan lösas upp.

Orange creme

Förbered en fruktig apelsinkräm med blancmange som efterrätt

 • 150 g gel gjord av irländsk mossa
 • 180 ml apelsinjuice
 • 80 g cashewnötter
 • 4 msk agavesirap
 • 1 1/2 tsk vaniljpulver
 • 3 msk kokosolja
 • 2 tsk riven apelsinskal
 • 1 nypa salt

Förbered gelén enligt beskrivningen ovan och blanda den med de återstående ingredienserna i en mixer tills en slät kräm erhålls. Fördela dessa i skålar och ställ dem i kylen i en till två timmar. Innan servering kan du garnera grädden med fruktbitar.

Läcker irländsk mossdessert gjord av apelsinpudding och blancmange i ett glas

Om du vill kan du också kombinera apelsinkräm med blancmange. För att göra detta, lägg först ett lager apelsinkräm i en skål och låt det stelna en stund i kylskåpet medan du förbereder Blancmange och låt det svalna lite. Lägg sedan ett lager av blancmange på apelsinpuddingen. Du kan skapa flera lager på det här sättet om du vill.

På apoteket

Algen ger lindring för hosta, torr hosta och andningsproblem

Vi har redan nämnt att algerna är framgångsrika i kampen mot inflammation i slemhinnorna och torr hosta. Men det är inte allt. Växten används också för att behandla andningsproblem. Så det hjälper inte bara med astma, utan också med bronkit. Algerna ger också lättnad mot förkylningar, svaghetskänslor och gastrit. Så det är inte konstigt att de används i medicin.

Det finns pastiller, godis och pastiller gjorda av irländsk mossa som du kan ta mot hosta. Algen kan till och med hittas i apotek i form av hostasirap eftersom det är ett naturligt botemedel. Åderförkalkning samt problem med sköldkörteln, kolesterolnivån eller urinblåsan behandlas inte heller sällan med växten.

Irländsk mossa i kosmetika

För hud- och hårvård används Irish Moss i kosmetiska produkter som raktvål och krämer

Algerna har en återfuktande effekt och ger näring och skyddar hud och hår samtidigt. Det är därför irländsk mossa är så populär för aftershave, krämer, tvålar och andra kosmetika. Torr hud och hår blir smidigare, medan tunt och skadat hår och naglar stärks. Även med utslag kan växten göra underverk och lugna dem. Och hjälper algerna som en salva för solbränna? dock!

Oavsett om det är raktvål, duschgel eller irländsk mossåpa, kommer du garanterat att göra något bra för din kropp, förutsatt att du ser till att de återstående ingredienserna är naturliga och skonsamma. Sir Irish moss, som är en aftershave som luktar behagligt och också slappnar av huden efter rakning, är mycket populär bland män.

Irländsk vs. isländsk mossa

Isländsk mossa (Cetraria islandica) är inte en alg, utan en lav och växer på land

Inte mindre känd än den irländska mossan är förmodligen också den isländska mossan (Cetraria islandica), som också kallas renmossa och irländsk mossa. Detta är dock en lav som växer på land, överallt längst i norr och inte bara på Island. Till skillnad från Irish Moss är denna växt inte smaklös, men bitter i smaken.

Denna medicinska växt används för hosta, heshet och halsont, eftersom den bildar slem och därmed bildar ett skyddande lager i halsen. Dessutom bör det ha en antibakteriell effekt och eventuellt också stärka immunsystemet, vilket olika studier har visat.

Biverkningar av alger

Biverkningar av algen bör diskuteras med en läkare innan du konsumerar den

Innan du köper och konsumerar irländska mosalger är det alltid en bra idé att prata med din läkare. Det finns situationer där vi avråder från att konsumera algerna. Så du bör klara dig utan växten om du är gravid eller ammar. Det är inte heller lämpligt för barn, eftersom det kan undertrycka det naturliga immunsystemet om det behövs.

Om du tar medicin, har eller har lidit av lågt blodtryck eller magsår rekommenderas inte algerna. Irländsk mossa kan orsaka blödning, infektion, kramper, hypotoni, yrsel och svimning, diarré och dåsighet.

Irish Moss innehåller mycket jod och bör inte kombineras med jodtillskott

Alla typer av tång innehåller stora mängder jod, vilket är naturligt. Jod är också bra för kroppen och mer specifikt för sköldkörteln och för ämnesomsättningen. Du bör dock vara försiktig med hur mycket du konsumerar och inte kombinera tång med kosttillskott som innehåller jod, eftersom annars överdosering snabbt kan uppstå. Detta leder i sin tur till en inflammation i sköldkörteln, möjligen med feber, illamående, kräkningar och till och med koma, samt cancer.