Fasadpaneler av sandsten formar utseendet på en villa i Italien

Fasadpaneler gjorda av sandstenstrappor utanför trädgården på en sluttning

En lyxvilla i Italien presenterar ett spännande samspel mellan modernt utseende och klassiskt materialval. Sandstenens fasadpaneler har prydat hemma hos rika familjer i Italien i århundraden. Nu används de också i moderna minimalistiska hus – och skapar en koppling mellan arkitektur och natur. Huset under namnet “Casa K” i Perugia -regionen i Italien är ett fascinerande exempel på tidlöst elegant fasaddesign.

Sandstenens fasadpaneler har blivit varumärket för “Casa K”

sandsten fasadpaneler stora fönster platt tak

Huset “Casa K” omdefinierar förhållandet mellan det traditionella och det moderna. Arkitektkontoret Alessandro Bulletti Architetti fick i uppdrag att designa en villa med en sluttning. I den nya byggnaden ska den funktionella rumslayouten och värmeisoleringen spela huvudrollen. I vilket fall som helst sätter klienterna även specifikationen för ett fritidshus som smälter in harmoniskt med omgivningen. Den stora utmaningen var inte terrängen, utan ett närliggande gammalt stenhus som på något sätt inte passade det minimalistiska konceptet. Det är därför arkitekterna bestämde sig för att klä fasaden med sandstenplattor och på detta sätt att visuellt ansluta de gamla och nya byggnaderna.

Fasadpanelerna av sandsten som värmeisolering

fasadpaneler gjorda av sandsten gräsmattor träd perenner

Arkitekterna från Alessandro Bulletti valde en L-formad byggnad så att villan kan anpassa sig optimalt till terrängen. Huset har ett plant tak som kan planteras på begäran av de boende. I detta fall kommer det omfattande gröna taket också att fungera som ytterligare isolering. Den moderna, energieffektiva designen möjliggör besparingar och sänker driftskostnaderna för uppvärmning avsevärt under vintermånaderna. Sandstenens fasadpaneler spelar en avgörande roll i detta – tillsammans med lämplig värmeisolering säkerställer de ett hälsosamt inomhusklimat. Men de visar sig inte bara vara ett funktionellt komplement till fasaddesignen, de förbättrar också utseendet med sin naturliga charm. Tillsammans med trä bildar de en attraktiv utomhusensemble som tolkar fasaden på den närliggande gamla byggnaden på ett modernt sätt.

En trappa klädd med sandstenplattor förbinder de två våningarna

Fasadpaneler gjorda av fönsterglasrutor i sandsten

Stängt till gatan öppnar byggnadsvolymen upp mot det vackra landskapet i söder. En utetrappa förbinder de två våningarna och leder gästerna direkt till den angränsande trädgården, där gamla träd ger skugga på varma dagar och den rymliga gräsmattan erbjuder plats för olika utomhusaktiviteter. Tre glasade fronter öppnar vardagsrummet, som är översvämmat med solljus, i söder och öster. En täckt terrass erbjuder möjlighet att flytta utanför livet på sommaren. Trapphuset leder till poolen, där de boende kan svalka sig under de varma sommarmånaderna.

sandsten fasadpaneler laminatgolv trä fönsterram byrå

Till skillnad från andra minimalistiska hus, där vardagsrummet vanligtvis ligger på bottenvåningen, ligger badrummen och sovrummen på första våningen. Tack vare platsen på en sluttning är dessa skyddade från nyfikna ögon. Flera smala fönster släpper in solljus i varje rum. På andra våningen finns ett rymligt vardagsrum med ett modernt kök, matplats och vardagsrum med loungemöbler.

Det moderna fritidshuset med fasadpaneler av sandsten har en minimalistisk inredning

fasadpaneler sandsten köksfönster handtagslösa fronter

Köket visar sig vara en lugn skönhet – det är optiskt separerat från matsalen med en skiljevägg, men det ser direkt ut till den intilliggande skogen. Köksskåpen är utformade enligt de minimalistiska tendenser – handtagsfria fronter av massivt trä tillsammans med bänkskivan i granit bildar en attraktiv duo. Trä ger för övrigt den annars spartanska inredningen ett hemtrevligt utseende. Det naturliga materialet är varmt och inbjudande och skapar en mysig atmosfär på nolltid.

fasadpaneler sandsten öppen spis vardagsrum

I vardagsrummet bildar två soffor ett bekvämt loungehörn. Ett TV -skåp erbjuder tillräckligt med utrymme för hemtillbehör och dekorationer på begäran av ägaren. Den absoluta höjdpunkten i interiören är den svenska spisen, som kommer att ge mysig värme på vintern. Vardagsrummet vetter mot trädgården och poolen, den helglasade södra sidan ansluter sömlöst inuti och utvändigt.

Fasadpaneler av sandsten fungerar harmoniskt tillsammans med trädgårdsväggen av stenverk

fasadplattor sandsten fritidshus italien modern arkitektur

Huset och trädgården är avskärmade från gatan av en befintlig stenmur – väggen ger avskildhet och skiljer fastigheten visuellt från grannhuset. Tack vare fasadpanelerna av sandsten – en typisk typ av sten för Perugia -regionen – smälter stenmuren sömlöst in i den yttre trappan.

fasadplattor sandsten utanför trappor garage terrass

Eftersom kontraster skapar spänning – i ett fritidshus bör du framför allt slappna av – med detta i åtanke har arkitekterna från “Alessandro Bulletti” -kontoret designat en modern villa som smälter in harmoniskt i landskapet tack vare naturmaterial och dämpade färger. Definitivt bevis på att modern arkitektur kan ha en hemtrevlig effekt och att stenverkets rustika charm imiteras på ett kreativt sätt.

Sandstenens fasadpaneler ger en naturlig touch

fasadplattor sandsten trädgård villa italien

Små fönster släpper in solljus i sovrummen

Fasadpaneler sandstenfönster liten västsida

Med sitt minimalistiska utseende visar huset sig vara en lugn skönhet

fasadplattor sandsten villa sluttning Italien

Den yttre trappan förbinder trädgården och vardagsrummet

fasadplattor sandsten hus sluttning gräsmatta

Ingången till huset hålls medvetet enkel – vanligtvis efter de minimalistiska grundprinciperna

fasadplattor sandsten hus entré sätt

Naturmaterial som trä används också

Fasadpaneler sandsten träd italien natur

Det närliggande stenhuset 

fasadplattor sandsten gammal byggnad ny villa

Tradition och modernitet 

fasadplattor sandsten modern arkitektur minimalism

Byggplanerna i korthet

fasadplattor sandsten villa italien sidovy plan

Fasadplattor sandsten semesterhus byggnadsplan planlösning

fasadplattor sandsten villa utvecklingsplan

Projekt av: Alessandro Bulletti Architetti