Vilket är rätt staket för trädgården – här är fem exempel!

Staket för trädgården klassiskt-trä-lameller-vita-blommor-gult

Staketet har varit en väsentlig del av huset och trädgården i många århundraden. Oavsett vilket material den är gjord av, den rätta Staket för trädgården är en oersättlig del av heminredning och säkerhet. Följande fem typer av staket kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Staket för trädgården: varför behöver varje trädgård ett staket?

staket-för-trädgården-sekretess-skärm-idé-paneler-trä-säng

Om du har turen att ha ett hus med en härlig trädgård, underskatta inte staketet eftersom det har många fördelar. Människor använder det som ett slags hinder för att skydda sitt hem från oönskade blickar från grannar eller förbipasserande. Staketet är också lite av ett hinder för inbrottstjuvar.Trots allt kan det finnas en lojal hund bakom den som larmar om någon kommer in i fastigheten olagligt. Trädgårdsstaketet skyddar också växter och blommor från vindar och du kan använda det för att isolera bullret från gatan. Och sist men inte minst är staketet en del av dekorationen. Det ger varje trädgård ett individuellt utseende och gör den vackrare.

Vilken typ av staket ska du välja??

staket-för-trädgården-pelare-sten-järn-elegant-lättare-planter

Den rätta Staket för trädgården bör väljas beroende på vad du huvudsakligen behöver det till, dvs. om det används för dekoration eller skydd och bör därför vara mer stabilt. På så sätt bestämmer du om den måste vara ganska låg eller snarare högre, tät eller perforerad och vilket material den ska vara gjord av. Här är fem typer av staket som ska fungera som idéer för dig.

Rätt staket för trädgården: häcken

Staket för trädgården häck-idé-vintergröna-hög-sekretessskydd

Många föredrar en häck av den enkla anledningen att den ser vacker och naturlig ut. Det stärker anslutningen till naturen och ger samtidigt skydd mot buller och vind. Bestäm själv om det ska vara en blommande eller vintergrön häck. Vissa föredrar bok, buxbom eller dadel, medan andra föredrar lavendel, magnolia eller andra blommande växter.

Det är viktigt att du planterar minst 4-5 växter på en meter. Du kan växelvis plantera häckar som blommar vid olika tider på året så att du alltid kan njuta av de ljusa färgerna. Häckar är också väl lämpade för att bilda olika figurer, fransk trädgårdstyp, av dem.

Det klassiska trästaketet

Staket för trädgården brun-trä lameller-mark täcka-vacker-plantering

Trästaketet är utbrett och skapar nostalgiska känslor. Det påminner också om några klassiska romaner, som “The Adventures of Tom Sawyer”. Staketlistarna kan placeras vertikalt, horisontellt eller tvärs. Vanligtvis är detta staket inte särskilt högt och används mer för att dekorera trädgården.

Det används också ofta i trädgården, till exempel för att separera olika blomster- och grönsaksbäddar. För att göra det mer intressant och iögonfallande kan du måla staketet i ljusa färger. Lamellerna ska spetsas uppåt eller avrundas så att regnvattnet kan rinna av.

Rätt staket för trädgården: ett trådstaket

Trådstaket med ram-dörrkant av växter-trädgårdsområde

Trådstaket är ett av de mest använda stängslen eftersom det inte använder mycket material för att bygga och det tar lite tid och ansträngning att bygga. Nackdelen är att det inte riktigt håller länge. Det rostar snabbt, böjer sig eller till och med ramlar omkull. Det används ofta som gränsen mellan två fastigheter. Eftersom det inte ser särskilt vackert ut kan det döljas av klätterväxter som murgröna.

Bygg en betongvägg

Betongvägg i trädgården bygga sekretess skärm element trä lameller

Betongväggens huvudsyfte är att ge skydd mot yttre attacker. Det tar mer tid, resurser och material att bygga, men det anses vara mer hållbart. I de flesta fall är en betongvägg minst 1,5 meter hög. Det kan också döljas bakom klätterväxter så att det inte ser så tråkigt ut.

En vägg av sten eller tegel – rätt staket för trädgården för mer skydd

Tegelvägg i trädgården-bygg ditt eget sekretessskydd vindskydd

Arten har nyligen blivit särskilt utbredd och populär. Det finns också en anledning till att det är så modernt. De dekorativa tegelstenarna ser bra ut och en stenmur erbjuder en känsla av säkerhet och stabilitet. Sådana väggar skyddar din trädgård mot vind och buller. Nackdelen är att det tar mer tid att underhålla.

Väggbyggnad betong sekretess skärm med visning öppningar

vintage trästaket - för trädgårdsbestigning

Bygg en stenmur själv sekretessskärm vindskydd för trädgårdsidéerna

metallstaket trädgårdstaket-traditionella klätterväxter avel

trädgård staket bygga trä-vintage look-gräsmatta område

trädgårdsstaket häck idéer integritetsskydd vindskydd