Gaveltak tolkat i modern arkitektur – V -huset

Gaveltak-arkitektur-tolkat-kullehus

Gaveltaket är förmodligen den vanligaste takformen i tysktalande länder. Denna term beskriver takformen där två rektangulära takytor konvergerar mot taknocken. Eftersom takstrukturen kan konstrueras på olika sätt kan denna takform tolkas på ett modernt sätt och därmed se helt annorlunda ut. V-Haus är ett fint exempel på hur du kan använda den vanliga gaveltakformen och klassiska byggmaterial som gips, trä och glas för att bygga ett modernt enfamiljshus som passar perfekt in i ett förortsområde.

Konceptet är modernt, gaveltaket är klassiskt

Gaveltak-arkitektur-modern-vit-trä-nattbelysning

V-huset ligger i Üröm, Rókahegy, i ett kuperat område, nordost om Budapest, Ungern. Arkitekterna från Reload Építészstúdió skulle designa ett tvåvåningshus, vars arkitektur på ett adekvat sätt skulle representera dagens sätt att leva i ett förortsområde. Byggnadsområdet på sluttningen bör också beaktas. Arkitekterna har omtolkat den typiska designen och lagt till samtida smak. Och så förverkligades huset i slutet av 2015.

Gaveltaket och de två separata konstruktionerna

Gaveltak-arkitektur-modern-betong-belysning

Arkitekturen följer en holistisk design där den fascinerande atmosfären på platsen och panoramautsikten är i förgrunden, inte husets form. Principen “less is more” och “simple and great” gäller. Idén till två sammankopplade strukturer gör den traditionella byggnadsformen modern. Konceptet är inte särskilt komplicerat, men du kan omedelbart se formen på det typiska gaveltaket.

Gaveltakarkitektur vita grusgolvlampor

I utsidan dominerar väggarna, det sluttande taket och glasytan. De arkitektoniska detaljerna ger dock konceptet en ny touch. På södra sidan vetter byggnaden mot staden, så från vardagsrummet och sovrummet har du en fantastisk utsikt över Gellérthegy (en kulle på Buda Donau -sidan av Budapest), parlamentet, den slingrande Donau och den livliga stadskärnan i Pest.

Gaveltakarkitektur i sluttningshus

Ur teknisk synpunkt handlar det om en energibesparande, energieffektiv byggnad som har utvecklats för användning av förnybara energikällor. Vägg- och takisolering uppfyller kraven för ett hus med noll energi. Solceller placeras på vissa platser och ger den nödvändiga energin för hushållet. För uppvärmning / kyla och för varmvattenbehov finns ett luft-vattenvärmepumpsystem som använder den särskilda Geotariffen.

Gaveltak-arkitektur-modern-kulle-sluttning-hus

Den överskottsenergi som genereras av solpanelerna ges till ELMU (elleverantören i Budapest). Och om huset behöver extra energi levereras det av ELMU. Huset har också ett smart hemsystem. Med temperatur-, fukt- och vindsensorer tar själva byggnaden kontroll över uppvärmning och kylning.

Rundtur i huset

entré-kuddar-under-trappor

hängande-trappa-stål-kabel-ledstång-led-ljus

vardagsrum-öppet-modernt-trä-vitt-turkos

vardagsrum-öppet-vitt-trä-kök-L-form

modernt-sovrum-sluttande tak-mörkt trä

Utifrån och nattbelysning

Gaveltak-arkitektur-två-sluttning

Layout

Gaveltakarkitektur planlösning konstruktionsområde

tvärsnitt

Gaveltakarkitektur tvärsnittsplan

Arkitekter: Ladda om építészstúdió

Fotograf: Krisztián Bódis