Härdiga balkongväxter – planttyper och skötseltips

hårda balkongväxter frodiga designträd sekretessskyddstips

På våren och sommaren blir balkongen en underbar blommande och doftande oas. Men så snart det blir kallt igen kan de ömma blommorna inte längre stanna ute – vilket ofta är problematiskt, särskilt för ägare till små lägenheter. Vad ska du göra i det här fallet?? Härdiga balkongväxter kan lätt trotsa det kalla vädret och snön. I artikeln hittar du vilka typer av växter som är lämpliga för detta.

Även krukväxter som är vintertäta har lite extra skydd mot vind och väder. För att dessutom skydda rhizomen från frost kan hinken knytas med dimpled volie, fleece, kokosmatta eller jutetyg. För att förbättra frostbeständigheten hos krukväxter bör du vara uppmärksam på frostsäkra planteringar som terrakottakrukor när du köper dem. En bas av frigolit hjälper till särskilt kalla nätter.

Vinterhärdiga balkongväxter – vilka alternativ finns det?

härdiga balkongväxter snölyng blommar rosa hårda idétips

Är ljungväxter härdiga balkongväxter, som trotsar det kalla vädret utan problem. Till exempel är vinterlyngen, fortfarande känd under namnet Schneeheide, mycket populär. Den kan planteras på balkongen från oktober och måste vattnas regelbundet – även på vintern, när det snöar, får du aldrig lämna den utan vatten.

Härdiga balkongväxter – vintergröna

härdiga balkongväxter barrträd vintergröna blomkruka lättskött

Dvärgträdet är vintergröna härdiga växter som kan stanna på balkongen året om. Barrträdet måste planteras från november till slutet av april senast. De älskar soliga platser och är därför perfekta för balkonger i söderläge.

Andra barrträd med högt prydnadsvärde som växer mycket långsamt och kan lämnas på balkongen under lång tid är till exempel granens (Picea), falska cypresser (Chamaecyparis) och enbär (Juniperus).

Härdiga balkongväxter – fruktväxter och örter

härdiga balkongväxter jordgubbar frukter bryr hårda

Jordgubbar är fleråriga växter och är därför naturligt härdiga. De är superenkla att underhålla och kan stå ute året runt. På vintern behöver slutbären inte mycket vatten – de måste vattnas varannan vecka. Ett lock ger extra skydd mot kyla. Du kan också sprida ett lager halm på marken för att skydda rötterna.

Plantera örter

härdiga balkongväxter salvia lila blomma petunia mix blomlåda

Örter som salvia och rosmarin måste täckas med penselträ på vintern – så kommer de garanterat att överleva den kalla årstiden. Timjan och lavendel är däremot vanligtvis härdiga och kan lämnas utanför. Andra hårda örter är: bronsfänkål (Foeniculum vilgare var. Rubrum), vinterhäcklök (Allium fistulosum), wasabi -raket (Diplotaxis erucoidaes), citronmynta, vattenmynta, vattenselleri (Apium nodiflorum).

Liten balkong med hårda växter och blommor

viloläge idéer planters planteringar grönare integritetsskärm

Det finns också flera blommande klätterväxter som klarar låga temperaturer bra. En av dem är den vackra Clematis cirrhosa var. Balearica. Med sina doftande, krämiga vita blommor och bronsfärgade vintergröna blad är sorten väldigt iögonfallande och vacker. Andra sorter som kan tillbringa vintern ute är getormen Lonicera fragrantissima eller Clematis cirrhosa.

Hortensior skärs på hösten

fleråriga balkongväxter hårda idéer korgar planteringar

Prydnadskålssorterna är ett riktigt blickfång på balkongen på vintern. Så snart temperaturen sjunker under 10 grader börjar bladen bli rosa. Prydnadskål kan också fint kombineras med en härdig mangoldssort som Lukullus.

Ett knep – linda in blomkrukorna i tidningar så att de hårda växterna kan stanna på balkongen

Idéer soffa palm dvala glasräcke

Med sina färgglada lövverk är de lila klockorna (Heuchera) den perfekta perenna som kommer att ge färg till din balkong under vintersäsongen. Det inspirerar också med sina varierade bladformer. Bladen kan vara hjärtformade, rundade, triangulära, släta, vågiga eller böjda. Denna känsliga växt kan överleva en riktigt hård vinter. Sorterna “Green Spice” och “Peppermint Ice” ser särskilt dekorativa ut på vintern.

Vissa örter trotsar kylan utan problem

Idéer Tips Ursprungligen kreativa hopfällbara stolar metallbord

Julrosen (Hellebornus niger) är en underbar prydnad för vinterbalkongen med sina vita blommor och mörkgröna bladverk. Det finns många sorter som erbjuds som blommar från november till april och nästan alla är hårda. Så de kan lätt övervintras ute i grytan.

Andra vinterblomstrare är snölyngen (Erica carnea) och cyklamen, som finns i så många olika blomfärger från vitt till alla möjliga nyanser av rosa till mörklila.

Citrusväxter kan inte lämnas ute på hösten och vintern

Idéer trälåda snygga original hopfällbara bord rottingmöbler

Nejlikor (Dianthus) omfattar cirka 27 000 registrerade sorter över hela världen. De flesta är hårda och vintergröna ner till minus 15 grader. De krävande löven överlever kalla vintrar bra.

Vissa klätterväxter behöver inte övervintras

Klätterväxter vintertips Litet fällbart bord trägolv

Den gyllene pennywort Lysimachia nummularia Aurea är en av de mest populära markskyddsväxterna i hemträdgården. Men den odlas också på balkonger och i akvarier. Även om pennywort är generellt härdig, bör det stödjas lite under vintern.

Trevligt och mysigt – liten balkong med höga blomlådor

Stol planteringsräcke vit vertikal sekretessskärm

Ormbunkar har grönt blad även på vintern och kan glädja oss i många år. Ormbunkar finns i olika nyanser av grönt och blad, men alla är inte frosthärdiga. Följande typer av ormbunkar kan lätt överleva vintern i Tyskland: Maidenhair-ormbunke, strutsbregna, maskfärg, revben, ormbunke, kruka, ormbunke, segelbregna, guldskala ormbunke, röd slöde ormbunke, elefantstam ormbunke och bell-horn ormbunke.

Vintergröna växter är perfekta för balkongen

Idéer Skötselråd Planters Keramiska trägolv

Och de första lökplantorna blommar i februari. Winterling (Eranthis cilicica) har nyckelformade gula blommor och luktar underbart. Ytterligare tecken på tidig vår är snödropparna (Galanthus nivalis), blåstjärnorna och krokusarna.

Växter vertikal grönare bänk kudde bord

Örter hårda idéer trädgårdsvagn trä rosa färg

Kakel grus trä oribinell kreativ integritetsskärm bambu

Balkongdesignidéer sommarsolplanter

Idéer tips plantera rosor rosa färg krukväxter

Hundfällstolar blommor växter stolar matplats

litet balkongbord två stolar metall fällbara

Räcke blommor härdig frukost hopfällbara bord stolar trä

Belysning balkong idéer original vacker lykta

övervintrar idéer planttyper sommar balkong sval

Klätterväxter Krukväxter övervintrar växtbaserade fruktväxter

Rosor vintergröna perenner bänkräcke